Въглищните централи – ключови за електроснабдяването у нас

Енергийната ни система е стабилна и може да посрещне рекордни нива на потребление
17 ное 2017 16:37, Екип на Bloomberg
13
Въглищните централи – ключови за електроснабдяването у нас
Снимка: Pixabay

Важните теми за българската енергетика в момента са няколко. Безспорно първата е предстоящата либерализация на електроенергийния пазар и другата много голяма тема е състоянието на въглищните централи и тяхното значение за енергийната сигурност на България. Това каза Иван Цанков, изп. директор AES България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Гостът коментира акцентите от седмата регионална енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум проведена в София.

"Въглищните централи са ключови за гарантиране на сигурността в електроснабдяването в България".

Тежката зима през миналата година бе доказателство и тест, че българската енергийна система е стабилна и може да посрещне дори и рекордни нива на потребление, каза гостът.

"Какъв ще бъде енергийният микс на бъдещето, зависи много от това до каква степен самите граници между държавите ще се отворят. Това дава предимство и до голяма степен на съществуващите мощности в България, които са много конкурентоспособни на този етап, но всичко ще зависи от това какъв ще бъде дизайнът на този нов енергиен пазар".

Какво потребление на електроенергия можем да очакваме тази зима и има ли риск да се стигне отново до проблеми, каквито енергийната система имаше миналата година? С какви запаси от въглища разполага Българя и за какъв период напред във времето ще бъдат достатъчни? Допринасят ли находищата на въглища в България за енергийната ни независимост? Какви са запасите от въглища на склад и ще бъдат ли достатъчни при евентуална нова тежка зима? Губи ли България пазари в търговията с електроенергия? Какво ще бъде значението на взаимосвързаността в енергийния сектор? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
маилс преди 6 години
Еи горнобански *** ,тецовете са гръбнака на тая енергиина система това едно- просто е дълго да се обеснява писмено на умствено ограничени индивиди ,с подкрепата на които се затриха основни ядрени мощности,сега се молете срока за удължаване на активния живот на 6 и 7 блок на АЕЦ да бъде удължен щото след това жална ви майка,ще се питате кои ни докара това,кои е виновен и ще се сочите с пръст, но вина в държавно беззаконие няма -има само косвено съучастие
10
1
 
0
 
! Отговори
ЕГАТИ И ДЕБИЛИТЕ ДЕТ преди 6 години
Някаква неграмотна писарушка ви подава стръв,вие захапвате и къде отива истината???Как бе скъпи мои неграмотници решавате ефективноста на даден вид енергия.Абе *** да сте чували понятието енергиина система,случаино да сте наясно защо не се ползва само слънчева,вятърна или енергията добита от триенето на мозъците ви .Егати и клоуните смешни сте това хеитърите,да ви пцува човек маиките ви са бабички,дъщерите ви са лелки с 2 декара дирници.*** матриал...........
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тъпчоОчевидно никът ти отговаря на въпроса! Ми то е ясно че критериите са така измислени за да не могат да бъдат изпълнени. Това е меркелтизма -затвяряш централи и плащаш 30 евроцента за киловат колкото плаща дой1овците!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пнеже сме с много стабилно енерго захранване затова януари месец в големите студове изключвахме захранването на по малките градчета и селата за да не станат големите градовете дискотека с цвето музика. Когато някои се опитват да лъжат първо да се допитат до хората които работят в този бранш. Защото те си нямат и понятие от енерго носители и мрежи. А й как да имат те са там да си пълнят гушките с милиончета. Ако ги попитам какво е волт напрежение и ампериаж ще ме гледат като препикано мушкато.
7
5
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До тъпчопитаме комунясете и ченгесарите кде са мангизите дето ес ги даде за реконструкция
6
4
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Все едно да кажеш, че парните локомотиви са ключови за железопътния транспорт.. Еййййй бреее
5
1
 
12
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
А съгласно евродитективата за емисиите от промишлеността може да се наложи да затворим ТЕЦ-те, защото няма как да изпълнят критериите ... к'во прайм?!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До zeusНе са от татово време смениха ги защото бяха медни и ги замениха с алуминиеви разликата в парата прибраха и го отчетоха като капиталовложение и увеличиха цената . Така че лапачите от ЕРП-тата спечелиха два пъти.
3
1
 
14
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Миналата зима системата се срина и ако не бяхме внесли ток щяхме да стоим на тъмно и студено. От друга страна на много места мрежата на ЕРП-тата не издъжа, понеже кабелите не са предвидени за такава консумация и са още от Тошово време. Последно, каква либерализирания, като плащаме гарантирана печалба на американските ТЕЦ, дори ЕС ни погнаха за това. Молете се зимата да е мека...
2
2
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До анонименнормалния печат говори че мръсният въздух причинява ХОББ, в челябинск ще палят кметството заради смога, тука лобираме за въглищарите и за АЕЦ. определено сме 17 век.
1
4
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Не искате АЕЦ - Белене, купувайте ток от Турция и Румъния!Да не сме в 17 век да разчитаме на въглища?