Цената на войната по родните пътища – 1,5 млрд. лева на година

Увреден автопарк, инфраструктура, болница, социални плащания...
21 ное 2017 18:15, Екип на Bloomberg
66
Цената на войната по родните пътища – 1,5 млрд. лева на година
Снимка: архив, Булфото

Освен че отнемат човешки животи, инцидентите по пътищата имат много сериозно материално измерение. Те бъркат в джоба на всеки един български гражданин.

Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи Владимир Тодоров.

По думите му загубите от инцидентите по пътищата достигат до 1,5 млрд. лева годишно.

"Това са както преките, така и косвените загуби – увреденият автопарк, увредената инфраструктура, болничния престой, социалните плащания", отчете той.

Не трябва да си затваряме очите за нарушителите, призова Тодоров, не трябва да бъдем безучастни, виждайки човек, който консумира алкохол и после се качва да управлява автомобил.

"Дори, в най-добрия случай, той да се удари сам и никой друг да не пострада, неговото болнично лечение идва от нашия джоб", настоя експертът.

Все пак употребата на алкохол не е водеща причина за ПТП в България. Такива са превишената скорост, неправилното изпреварване, навлизането в насрещното движение.

Какви мерки следва да бъдат предприети, за да се намали черната статистика по пътищата?

Вижте целия разговор във видеото

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВОЙНАТА ПО ПЪТИЩАТА НИКОГА НЯМА ДА СВЪРШИ;ПРИЧИНИТЕ СА ОСНОВНО ДВЕ;КАЛПАВИТЕ МАСОВИ НЕМСКИ КОЛИ И ПРАЗНИТЕ ГЛАВИ НА ШОФЬОРИТЕ ИМ
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно разсъждавате но аз не карам повече от 110 на магистралата за Бургас. Има летят, с около 200. Мощни джипове е спортни. Опасно е много защото нашата магистрала не е обезопасена.Не ме интересува, че че изпреварват!А го правят с таралясници и жени. Защо натискат толкова, за мен е необяснимо. Мисля, че е комплекс за малоценност. Карам и децата двам на природата.Идва ли някой зад мен, пускам го.Не ме интересува. Как да не в манталитета, той е.Защо в Италия когато някой те настига те изчаква?
61
2
 
0
 
! Отговори
! преди 6 години
60 Ами като е са шофьорите ,то трябва сами колите да се блъскат ,така ли излиза ? Виновни са и шофьорите и строителите на пътища и мантилетата и простаците и незнаещите правилника и неумещите да шофират и ...странични фактори които дори и най-добрият мислещ се за голям шофьор не можде да избяга . Глупости си писал
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези празни приказки за манталитет, култура, обучение и т.н. щяха да са смешни, ако не бяха тъжни. Никъде по света правилата не се спазват заради култура, манталитет, възпитание или обучение. С подобни прoстотии само се отвлчиа вниманието от истинската причина за милионите нарушения, които се правят всеки ден в България и това не са шофьорите, както първосигнално си мислят онези 80%.
59
2
 
3
 
! Отговори
До 55 Никой преди 6 години
Бъркаш. В тези държави, които си изброил, неизбежно ще ти треснат глоба, която няма значение колко е голяма. В това е разликата с България, в неизбежността на санкцията.
58
4
 
4
 
! Отговори
До 54 преди 6 години
Няма дисциплина по пътищата, защото КАТ го няма.Манталитетът на населението няма нищо общо. Чужденците са най-опасните шофьори в България, а нали се сещаш как примерно шофират българите в чужбина с българския си манталитет. И разбира се никъде по света огромните глоби, които ти искаш да се запишат в закона, не спират нарушителите. Това го гледаме и в България от 28 години.
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има едно понятие добре известно на експертите по пътна безопасност по света (в България такива експерти няма). Това понятие се нарича "безопасна скорост" и експертите добре знаят, че ако максимално разрешената скорост се свали под безопасната скорост за пътя, катастрофите се увеличават. Обяснението е просто, но в България ум под фуражка не вирее.
56
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кара се с такава скорост, с каквато КАТ позволява, а КАТ никакъв го няма, т.е. КАТ разрешава и 300 км/час където си искаш.
55
5
 
8
 
! Отговори
Никой преди 6 години
Никой, нито КАТ, нито министър могат да накарат българският шофьор да се движи със скорст до ограничената по пътните знаци. Ако е 90 - редовно се кара със 100-115 На магистрала - 140 -има мерклии за 180 и 220 В града никой не кара с 50 , обикновено-60-85 Който иска да се вози с такава скорост нека се пробва в Хърватска, Австрия, Холандия, Швейцария - там излиза много солено.
54
3
 
10
 
! Отговори
Няма преди 6 години
дисциплина по пътищата.Знаци , непрекъснати линии , ограничения на скоростта масово не се спазват.Това е дебилният манталитет на населението населяващо БГ.Затова са много ранените и загиналите.Нито Борисов, нито Станишев, нито Доган , нито Кобурготски са могли или могат да променят мисленето за гладкия асфалт и високите скорости.Повече камери , високи глоби, и увеличаване на глобите след неплащане в определения срок.Глобите да се приспадат автоматично от заплатите.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като оня общински полицаи любчо можеш да даваш акъл на някои друг на мен не си ми ничии но понеже си нередовен ти това го нямаш а митев как нее те разбрал не знам баща ти свестен а ти какво си слабо ме грее
52
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Реалността е такава, че с 80/90 карат само технически неизправните трошки или некадърни шофьори-жени, които не могат да вдигнат повече. За съвременна кола с добри гуми и окачване, 110 са си напълно безопасна скорост при прав път с видимост.
51
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има голяма разлика има между 80/90 км и 120 км ако се наложи да спреш или да реагираш по - някакъв начин . Тук говорим за живота и здравето на хората, а не за удоволствието от скоростта.
50
0
 
5
 
! Отговори
Xa преди 6 години
Поредната простотия която успяхте да напишете .... Жалко за хората който си заминаха от тоя свят и лека им пръст , но недейте веднага да внедрявате вина у шофьорите.Автопарка ни е достатъчно устарял , друго е че техническите прегледи се правят фиктивно колкото да мине номера , всички държави подобряват пътната инфраструктура а тука само я кърпите (срам сте всичките 3 буквени държавни институции) и най вече като продадохте и раздадохте книжки на индиици който не знаят азбуката или цифрите до 10.
49
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На извънградски автомобилен път ако повече участници в движението поддържат скорост от порядъка на 110-120, карането ще е къде по-приятно и безопасно. Караш ли с такава равномерна скорост, зад теб пак може да се образува колона, но много по-малко хора в тази колона ще искат да изпреварват и дистанцията между колите ще е разумна.
48
2
 
17
 
! Отговори
до 30 преди 6 години
Да,карам всеки ден и забележи -спазвам законът за движение по пътищата много стриктно! Ама някой се бил изнервил ,че кара в колона! Абе ей човеко,животите на твоите близки и твоят половин половин час ли струват? Ще изпреварваш само когато се увериш напълно, че е безопасно, през останалото време ще спазваш правилата и ограниченията за скорост! Бързали за морето,бързали за кафето,бързате да не казвам за къде!
47
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е КАТ да даде отчет с кои предприети мерки е създал условия за намаляване на ПТП през изминалите години.Такъв отчет няма следователно нищо не са свършили.Тогава Ние защо им плащаме тлъстите заплати на тези хора?Защо ни са?Единственото на ,което сме свидетели е,че ги виждаме из храстите на места където няма опастност от ПТП,но асфалта случайно е добър.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карал съм доста както в северна, така и в южна България и истината е, че при по-хубави пътища както е в южна, същият този "***" е много по-културен. Най-много идиотщини виждам по лошите и опасни пътища като Русе-Бяла, а не по хубави, прави и широки пътища.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 24Точно ти Гърция май си я виждал само на снимка или в най добрия случай си ходил до Солун и селата около него. Магистралата до Атина е на 90% осветена така че ако си добре със зрението можеш да си караш през нощта и без фарове ,,Егнатия'' също ,,Елефсина'' също,между другото в Гърция има около 20 магистрали.Така че не се изказвай неподготвен.
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** не може да разбере че като попадне в трафик трябва да кара със съобразена скорост, а не да се прави на тарикат и да навлиза в насрещното, да изпреварва трактори на завои с нулева видимост и т.н. *** е нервак по природа и си мисли че ако закъснее с 30-40 минути света ще свърши. Като попадне в трафик се почва едно бибиткане, едно псуване, едни нерви.. само че само *** реагира така на трафика, в другите държави хората са си спокойни понеже това са нормални неща.