КАТ със секира за джигитите. Готви тежки глоби!

Драстично завишаване на санкциите, обещава Московски
Обновена: 22 ное 2017 08:42 | 22 ное 2017 08:37, Петя Славова
93
КАТ със секира за джигитите. Готви тежки глоби!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Жестока секира очаква нарушителите на правилата за движение по пътищата. В момента се обдъжда драстично завишаване на санкциите за джигитите, стана ясно от коментар на транспортния министър Ивайло Московски.

"Всички институции полагат и към момента и предстои да се положат допълнителни усилия, за да се преборим със смъртта по пътищата. Всички системи за безопасност, които притежава едно превозно средство, не биха били достатъчни, ако водачът, който го управлява няма в поведението си инстинкт за самосъхранение", коментира пред bTV Московски, коментирайки спешната среща в неделя, свикана от премиера Бойко Борисов заради катастрофите с много жертви край Микре.

"Участъкът край Микре е много опасен и когато се приемат рискови изпреварвания, се случват такива неща. Дори аз съм пострадал в катастрофа точно там. Ударът беше сериозен, колите се движеха с 80/90 и една кола реши да изпреварва колона, но не успя и ни удари челно.

Водачът й бе с два счупени крака. Аз бях със 4 счупвания на ръката. Всички бяхме потрошени", призна Московски.

"Имаме огромен призив към всички водачи на моторни превозни средства максимално да спазват правилата и да мислят за живота на хората на пътя. Ние губим толкова много хора всеки божи ден от такива катастрофи, че не ни трябват природни катаклизми. Губим и много млади хора, на които им предстои да получат много от живота", каза още той.

"Както вече казахме, ще искаме автобусите да имат видеорегистратори. Ще задължим превозните средства, които нямат фабрични колани, да се оборудват с такива. Решихме да ограничим годините на превозните средства, които извършват обществен превоз. Ще бъдат преразгледани много от наказанията за превишена скорост - мислим на момента вече да се свалят номерата на аботмобилите", добави министърът. Той заяви, че не знае защо родните водачи спазват правилата за движение по пътищата в чужбина, а тук забравят за всички закони и забрани. "Може би там санкциите са по-сурови, явно и тук трябва да са", призна министърът.

Междувременно стана ясно, че България е на първо място по загинали на пътя на глава от населението в ЕС. На 1 млн. жители на страната ни през 2016 година се падат 99 жертви на пътни произшествия – почти двойно повече от средното за ЕС, показват данни на Евростат, които се оповестяват на фона на поредицата от тежки катастрофи през последните дни,  които само в Ловешко взеха над 10 жертви.

Веднага след нас в черната статистика за най-смъртоносните пътища е Румъния с 97 загинали в катастрофи на милион жители, а доста по-назад остават Латвия и Полша (по 80), Гърция (75) и Хърватия (73). Най-безопасни са пътищата в Швеция с едва 27 жертви на милион жители, Великобритания (28) и Холандия (32).

Още по темата

Като общ брой на загиналите в катастрофи Франция е на първо място през 2016 година с почти 3500 жертви. Близки са и данните за Италия, Германия и Полша – все големи държави с огромна пътна мрежа. На този фон 7-милионна България отчита над 700 починали след инциденти на пътя. От Евростат посочват, че общо за ЕС се наблюдава устойчива тенденция катастрофите и жертвите в тях да намаляват. Отличници са Португалия, Латвия, Литва, Испания, Гърция и Словения, които за 20 години са намалили жертвите на пътя с две трети.

Данните на статистиката са от 1991 г. насам, като през тази година у нас на пътя са загинали 1114 души.  Най-тежка е 1994 година с почти 1400 жертви на катастрофи.  За по-дълго под 1000 загинали нашата страна пада едва след 2002 година, а рязък спад има от 2010 година с исторически минимум от 601 загинали през 2012 година и 2013 година.

От тогава насам войната по пътищата у нас се развихря отново. Така и по показателя загинали в катастрофи на милион души преди няколко години България е над средното, но не и на печалното първо място. Към 2017 г. обаче ред държави са направили по-безопасни пътищата си, докато в България, по всичко личи,  все още всяко пътуване крие ненужно голям риск.

Според данните на КАТ само в девет пътни участъци за първите девет месеца на 2016 година са станали над 1000 катастрофи. В тях са загинали 40 души, а над 100 са ранените. Причините са от една страна опасен път със завои, висок трафик, струпване на пътни възли в комбинация с висока скорост и неправилно изпреварване, пише "Монитор".

Само 8% от жертвите на пътя в ЕС са загинали на магистрали. 37% са в градовете, а 55% по селските пътища. 46% от жертвите са изгубили живота си в коли, 21% - като пешеходци, 14% са мотористи, 8% са велосипедистите. Европейската комисия отбелязва, че на всеки убит на пътя, се падат много повече сериозно пострадали със сериозни последствия за здравето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се сетят. Карам кола за 80 000, месечния ми разход на гориво е за 2000, обслужвания и ремонти - средномесечно ми идва по около още 2000... те ми лепнали глоба 300 лева. Еваларката. Даже не разбрах, че я имам. А толкова много се притеснявах, да не ме "снимат". Сега чак ми е смешно, колко съм се притеснявал....Сега да питам - понеже моята кола е среден клас - вие как мислите, дали тия с колите от висок клас ВЪОБЩЕ им дреме?
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Михаил,Абе хора до кога с тези манипулации, заливате ни с простотии, целта ви е да събирате пари. Не усъзнавате ли че проблема ни е, че нямаме пътища, автомобилите нарастват, тировете са супер много, пътищата ни са с капацитет от 70-те години. Хванете се за ръце, стига сте се чудили колко да откраднете, направете пътища в тази държава, които да поемат трафика, за да може да се пътува нормално. Стига сте ни тормозили. Глобявайте чужденцете, карат си както си искат, нас ни глобяват яко на вън.
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Здравей не мисля, че само шофьорите са виновни ,нека си оправят пътищата ,маркировката и знаците, а после да дисциплинират шофьорите.
87
3
 
7
 
! Отговори
Мен преди 6 години
Докато не изчезне корупцията и то от високо ниво до пътния полицай няма да се оправим,който има пари пак ще си плати глобата и ще си кара а който няма пари колкото и да е внимателен все някой със ,, голямото,, самочувствие ще мине отгоре му и ще плати където трябва за да остане безнаказан
86
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Колкото и да са високи глобите, няма ли превенция нищо не може да се случи. Доказателство за това е, че и сега глобите за нашия стандарт не са ниски, но ширещата се безотговорност по пътищата продължава. Всеки ден сме свидетели на груби нарушения на пътя, но служители на КАТ виждаме само зад някой храст. Всеки (и нарушител и спазва правилата) остава с чувство за безнаказаност.
85
7
 
8
 
! Отговори
Шуробаджанак преди 6 години
Слагат камери, много но за мерене на моментна и камери за мерене на средна скорост. Но да работят и да се записва и на втора памет, която да не може да се трие за да няма наши и ваши. Глобите големи. Така се дициплинира. Второ - в селата, който кара нерегистриран автомобил - конфискация и 15 дни общественополезен труд по поправка на пътищата. За употреба на алкохол - строго. И трето заснетото по видеорегистраторите да има правна стойност.
84
2
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Анонимен 67 Предложението ти е разумно , но Бойко трябва да построи още 2-3 затвора. А парите от заема свършиха.
83
3
 
3
 
! Отговори
Питам преди 6 години
А ние дето нямаме стадно чувство и не членуваме в никоя партия, кво да праим?
82
3
 
4
 
! Отговори
1984 преди 6 години
Едва ли някога ще се случи по тези земи-народонаселението по тези земи да бъде изправено срещу невъзможността да не плати. И няма наши ваши....няма давност... няма такъв филм "нямам собственост...нямам пари..." Кат нямаш - ефективно в панделата. Примери по света бол кое как става. Да, ама не в БГ...Така ще си вървят нещата докато други хора ддойдат да живеят тук а българското племе бъде разпиляно по света и затрито...Нямам да съм жив да го видя , но натам отиват нещата...
81
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наскоро ми се наложи да шофирам варна софия, 470 км, които би трябвало да се изминат точно за 4 часа с магистрала и с почивката! ако не друго, е можело поне пътят да заобикаля десетките селца и паланка, ама не. това, което правят шофьорите, е да намалят в населеното място, а после наваксват с 150 кв/ч. и честно, не ги виня. не е нормално в 21 век да отнема 6 часа, а самолетният билет да струва колкото седмична заплата. другаде е заровено кучето, ама депутатите не се интересуват.
80
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко от катастрофите през последните дни са станали заради превишена скорост, някой знае ли? превишена, не измислената милиционерска несъобразена. да не се окаже, че е лоша видимост, хлъзгав път, липса на знак? че обикновено 'мерките' май само пълнят нечий джоб, а резултати никакви.
79
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои са жигитите? Това е въпрос с повишена трудност за много от обикновените хора. Е аз ще ви кажа кои са. Това са деца на богопомазаните. Карат мощни автомобили и не спазват никакви правила и закони. А защо не ги спазват защото знаят че мама и тате ще ги спасят от затвора. Има и такива от обикновеният народ които не ги спазват но те са малцинство и правят нарушенията под въздействието на алкохол и дрога. След това си плащат за гяволука с някоя условна присъда. Така че не очаквайте чудеса!
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
политиците
77
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не им изнася на политицета да въведат работещи мерки. Щото първо те и дечицата им ще изгърмят! Затова!В чужбина като не си платиш глобата слизаш от колата и си я вземаш от наказателния паркинг, като си изпълниш ангажимента. С теб ще се разправят!
76
5
 
1
 
! Отговори
Увредиха децата преди 6 години
Камерите по пътищата увреждат трайно милиони дневно..Ползват се за трайни увреждания вкл с цел снимане на нарушения предизвикани с обемно зомбиращ ДМК през лични документи и талони с тежко терористични зомби съоръжения вградени от престъпници в МВР СЛУЖБИ>Пострадали са милиони БЪлгари вкл пешеходци и велосипедисти..Терористите ползващи корумпирани на власт внедриха много жестоко вредни камери по пътищата.
75
2
 
4
 
! Отговори
МВР НАРУШАВА ЗАКОНА преди 6 години
МВР служители са длъжни при откриване на камери облъчващи и снимащи вкл деца и водачи на МПС да наредят арест на престъпниците които са ги монтирали вкл на министри и директори.НАрушен е чл.32 от КОНституцията..ТЕжко увредени са всички деца в училища и детски градини на МВР НЕ ИМ ПУКА Обратно съдейства на терористите МВР служителите знаят че НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ крадат хиляди милиони от народа за яко корупционна терористична НЕЗАКОННА ТЕХНИА НЯМА АРЕСТИ>
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо някой постоянно размахва размера на санкциите като алиби срещу мързела на администрацията, произвола и безхаберието, което цари по пътищата ! К ато вдигате размера на глобите всъщност вдигате размера на подкупа, щото за 20 км превишение от 20 - 30 той ще скочи на 100 лева. Но черната статистика ще остане. Трябват камери за осреднена скорост, поддъжани и добри пътища, самосъзнание у всеки шофьор.
73
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази секира я чакаме от 100 години. Но понеже на КАТ-аджиите не им се работи, се занимават с глупости, висят на отбивките с намаления на скоростта на 40-50 км/ч, съставят актове за липса на светлини насред горещ летен ден и за изтекло СУМПС. Но за явни и опасни нарушения ги няма тия дембели. По тяхна вина сме на първо място по катастрофи и смърт по пътищата на глава от населението.
72
1
 
7
 
! Отговори
СПаЗВАЙТЕ ЗАКОНА преди 6 години
ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА Движението с включени фарове денем освен в случаите на намалена видимост.ЗАКОНА забранява лепенето на предни стъкла на отвличащи вниманието на водача лепенки вкл холограмни оръжия.ЗАкона забранява снимането и облъчването вкл с терористични камери на КАТ.КАт НЕ СПАЗВА ЗАКОНА а позлва НАГЛО НЕЗАКОННИ проекти прокарвани с ИЗМАМА през Парламента
71
1
 
5
 
! Отговори
Ликвидация на КАТ преди 6 години
НАгли престъпници на власт ограбващи десетки милиарди от народа годишно ползват КАТ за отвличане на вниманието ...Служителите на КАТ се следят като особенно опасни черни терористи масови убиици. Чрез страхови неврози от жестоки глоби .от Открадване на лични документи и номера на автомобили тези доказани опасни терористи принуждават милиони водачи да увреждат тежко и завинаги земята и климата