В сезона на джибрите: Всеки втори казанджия крие ракия

Тръгват масови проверки в страната
22 ное 2017 09:00, Петя Славова
51
В сезона на джибрите: Всеки втори казанджия крие ракия
Снимка: архив, Булфото

Всеки втори казанджия крие изварената ракия, за да не плаща акциз. За 10-те месеца на годината са задържани над 151 тона високоградусов алкохол и близо 118 тона вино, както и над 18 500 литра бира.

Дотук през ноември са задържани над 10 т етилов алкохол и близо 20 000 литра вино, показва справка на Агенция "Митници".

Според цифрите в страната има 1500 регистрирани казана, където се изварява ракия за домашно ползване. 60 процента от тях обаче декларират нулева производителност и така си спестяват акциза. Масирана акция на митничарите от началото на есента до момента обаче показала, че всички те работят и дестилират спирт, пише "Монитор".

"Селектирани са рискови обекти за дестилиране на ракия, в които ще се извършват периодични проверки през целия активен сезон. Паралелно с това митническите служители ще правят проверки и по линия на нелегалните "казани", т.е. обекти, в които се изварява ракия "на черно", без да са регистрирани като СМОД (специализирани малки обекти за дестилиране - казани) и които се явяват нелоялна конкуренция на регистрираните казанджийници и търговци".

Още по темата

За около месец митничарите са извършили над 100 проверки на регистрирани СМОД, които целят повишаване на приходите от акциз. Открити са над 30 нарушения, свързани предимно с неподадена справка-декларация за акциз, както и със съхранение на алкохол без акцизни документи в имотите, в който се намират и регистрираните казани. Проверени са и над 13 нерегистрирани казана, при които са задържани още близо 3000 литра нелегален алкохол.

Активните действия на митническите служители, в някои случаи съвместно с другите правоприлагащи органи, ще продължат до края на сезона, в който масово се изварява домашен алкохол от грозде и плодове.

Според Закона за акцизите и данъчните складове всяко семейство има право да извари до 30 литра етилов алкохол (ракия) годишно, като за това заплаща акциз по намалена наполовина ставка, а за всеки литър над това количество - по пълната ставка на акциза - 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол.

Например за 40-градусова ракия гражданите дължат по 2,20 лв на литър за първите 30 литра и по 4,40 лева за всеки литър над тези 30 литра. Клиентът попълва справка-декларация, заплаща дължимия акциз на казанджията и получава документ. Изварената ракия е за лично и семейно потребление и не може да се търгува.

В същото време ракия за левче сее смърт в цялата страна. Опасната напитка, която само на мирис наподобява традиционния алкохол, у нас се произвежда в повечето населени места, особено където има по-бедно население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E I KO?
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пазарна икономика - едрия си приема закони и закончета и смазва конкуренцията на дребния. Вече са забранени малките хлебарници и ядем отвратителен масов хляб. С вкус на талашит. Къде отива свободната стопанска инициатива? Вместо закон за защита на конкуренцията има законодателство за забрана на конкуренцията.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди известно време милицията хвана няколко тона фалшив алкохол, пунтиращ една известна марка. Какво е било учудването на експертите, когато се е оказало, че ментето е по-качествено от оригинала. Ей кой праща акциите по казанджиите. Трябва да се пият законните ***.
7
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Платена статия. До ракията на хората опряха. Ами купете ми гроздето по 1 лв. на килограм и няма да варя ракия.Митничарите не знаят ли колко контрабанда цигари , дрехи и какво ли не щеш си минават официялно през границата без акцизи? или се имат покровители, а човеко копал, пръскал лозе направил си винце и ракия и хоп ... виновен, глоба и "враг на ".
6
0
 
36
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Пак дедо Пешо ще го отнесе! Щото "Мещерска гроздова" и "Арнобатска гроздова" са платили акциза до стотинка...
5
0
 
38
 
! Отговори
маке преди 6 години
кой ми е копал на лозето мож да има претенций до 250 кила за месец викаш па стигат даже еднаж ми останаха 2-3 кила
4
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам след ракията остава да сложат акциз на доматите и прасетата доколкото все още някой ги гледа.
3
1
 
50
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Една ракия им остана на хората и нея искат да вземат.Какви времена,какви нрави!
2
1
 
59
 
! Отговори
консуматор преди 6 години
Голяма новина, няма що. Гледат да гонят някой скрил 50 литра за лична консумация, а големите играчи са с протекции, както винаги.
1
2
 
64
 
! Отговори
Христос преди 6 години
Не пипайте казаните ,защото ще ви изсъхнат ръчичките !!