В сезона на джибрите: Всеки втори казанджия крие ракия

Тръгват масови проверки в страната
22 ное 2017 09:00, Петя Славова
51
В сезона на джибрите: Всеки втори казанджия крие ракия
Снимка: архив, Булфото

Всеки втори казанджия крие изварената ракия, за да не плаща акциз. За 10-те месеца на годината са задържани над 151 тона високоградусов алкохол и близо 118 тона вино, както и над 18 500 литра бира.

Дотук през ноември са задържани над 10 т етилов алкохол и близо 20 000 литра вино, показва справка на Агенция "Митници".

Според цифрите в страната има 1500 регистрирани казана, където се изварява ракия за домашно ползване. 60 процента от тях обаче декларират нулева производителност и така си спестяват акциза. Масирана акция на митничарите от началото на есента до момента обаче показала, че всички те работят и дестилират спирт, пише "Монитор".

"Селектирани са рискови обекти за дестилиране на ракия, в които ще се извършват периодични проверки през целия активен сезон. Паралелно с това митническите служители ще правят проверки и по линия на нелегалните "казани", т.е. обекти, в които се изварява ракия "на черно", без да са регистрирани като СМОД (специализирани малки обекти за дестилиране - казани) и които се явяват нелоялна конкуренция на регистрираните казанджийници и търговци".

Още по темата

За около месец митничарите са извършили над 100 проверки на регистрирани СМОД, които целят повишаване на приходите от акциз. Открити са над 30 нарушения, свързани предимно с неподадена справка-декларация за акциз, както и със съхранение на алкохол без акцизни документи в имотите, в който се намират и регистрираните казани. Проверени са и над 13 нерегистрирани казана, при които са задържани още близо 3000 литра нелегален алкохол.

Активните действия на митническите служители, в някои случаи съвместно с другите правоприлагащи органи, ще продължат до края на сезона, в който масово се изварява домашен алкохол от грозде и плодове.

Според Закона за акцизите и данъчните складове всяко семейство има право да извари до 30 литра етилов алкохол (ракия) годишно, като за това заплаща акциз по намалена наполовина ставка, а за всеки литър над това количество - по пълната ставка на акциза - 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол.

Например за 40-градусова ракия гражданите дължат по 2,20 лв на литър за първите 30 литра и по 4,40 лева за всеки литър над тези 30 литра. Клиентът попълва справка-декларация, заплаща дължимия акциз на казанджията и получава документ. Изварената ракия е за лично и семейно потребление и не може да се търгува.

В същото време ракия за левче сее смърт в цялата страна. Опасната напитка, която само на мирис наподобява традиционния алкохол, у нас се произвежда в повечето населени места, особено където има по-бедно население.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено пак тръгнаха след "най-големите престъпници". Нали трябва да се отчита в статиската, че разкриват престъпления. За какво да хванат един дето е ущетил държава с 10 милиона, като могат да хванат 100-***, дето са я ущетили с 100 лв. Искат да си купуваме алкохол като западно европейците, но все им убягва, че сме с много по-ниски заплати... идеята на ЕС за БГ явно е, да се изравним в разходите си с западна европа, ама за увеличене на заплатите не им дреме, че и след век няма да ги стигнем
49
0
 
8
 
! Отговори
Абориген преди 6 години
Промяна в закона или бунт !!! Никой не може да пипа на българина най свидното !!!
48
0
 
10
 
! Отговори
Бай Танас преди 6 години
Джибрите са мои, казана и дървата и те, значи и акциза е мой :)
47
0
 
5
 
! Отговори
Бай Танас преди 6 години
Джибрите са мои, казана и дървата и те, значи и акциза е мой :)
46
0
 
5
 
! Отговори
Бай Танас преди 6 години
Джибрите са мои, казана и дървата и те, значи и акциза е мой :)
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А няма ли да забраните да си правим хляб на хлебопекарните в къщи? Или да правим сладка и компоти??? То е същото!!!"Не им давай идей : ) Ако е за плащане на данък, биха въвели всичко, което може да мине.
44
0
 
11
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
К'о стана сега - хем плащам акциз, хем само аз да си я пия... Е защо се плаща акциз тогава за ракията ако си я варя сам? За виното пак ли - да си го набера, да си го направя и да платя че да си го пия сам... А за оцета?
43
0
 
6
 
! Отговори
Алов666 преди 6 години
Аз сварих мойта йайа
42
0
 
11
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 6 години
Като плащам акциз, тогава мога ли свободно да я продавам тази ракия ? Какъв е тоя абсурд ?!
41
0
 
12
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи ако требе да изкажа каво мисля за тез управници сега предполагам, че тоя саит ше ми сложи бам за години напред! Така, че ше го кажа така и майките им да са живи и здрави и сестрите им и лелите им и всичкото роднина от женска страна да са все живи и здрави!
40
0
 
15
 
! Отговори
бъзикайте се преди 6 години
Ама като сложат в нужника на всеки по един касов апарат,и го вържат към НАП,и почнат да ти взимат данък "***",тогава ще ви питам кон боб яде ли,и магаре--джумерки!
39
5
 
3
 
! Отговори
бръммм преди 6 години
Аз затова си купувам от чужбина,хем евтино хем качествено....
38
0
 
20
 
! Отговори
просто питам преди 6 години
А на туршията лиценз кога?
37
0
 
26
 
! Отговори
aig60 преди 6 години
Всичко е Мара втасала,само е ракията не е уредена.
36
0
 
35
 
! Отговори
Shark преди 6 години
А няма ли да забраните да си правим хляб на хлебопекарните в къщи? Или да правим сладка и компоти??? То е същото!!!
35
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като плащам акциз ,искам на всяка бутилка да идват от митниците и да ми слагат бандерол!Искам и в търговската мрежа да ми се продава.Става смешно ,от една страна плащаш акциз ,а от друга правата ти за това ,че си го платил са 0ла.
34
0
 
9
 
! Отговори
ХЛОР ТЕРОР преди 6 години
ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ХЛОР ТОКСИЧНИ водни смеси течащи от водопроводите.АКо налеете и една кана от тази вода в КАЗАНА ракията става ОТРОВНА.
33
1
 
25
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
НАГЛИ ПРЕСТЪПНЦИ МЕНКАЩИ НА ВЛАСТ ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ МАСКИРАНИ КАТО ПАРТИИ с този рекет ликвидират ударно БЪлгарските села .НАпомня се че партиини групировки произвеждат милиони литри маркови ментета за около милиард годишно.АМАН от ТЕРОРИСТИ НА ВЛАСТ
32
0
 
37
 
! Отговори
Ааа не преди 6 години
6 милярда от КТБ не са важни. Важно е че Бай Иван от село горно надолнище си вари ракия у къщи. Ама вие Бай Иван никога не може го спрете. Той ако трябва на котлона вкъщи по 30 литра ще вари ама ще вари.
31
3
 
20
 
! Отговори
ДС преди 6 години
ЕС докато не убие традиционното производство на ракия у нас няма да се спре. Само и само да се продавата уния бози Йохне Валкер и прочие.