Българитe олекват със 75 милиона в... петък

На Черния петък нашенецът харчи, без да му мисли
23 ное 2017 13:00,
30
Българитe олекват със 75 милиона в... петък
Снимки: BulFoto

Утре, 24 ноември, е "голямото" събитие - Черен петък. 75 млн. лева ще похарчат българите, според неофициални данни от сектора за банкови разплащания.

Преди 2 години сънародниците ни са се изръсили с над 66,26 млн. лева, за да плащат с дебитни и кредитни карти или предварително са си изтеглили кеш от банкоматите, за да пазаруват онлайн или по моловете, сочат данни на "Борика".

От общата сума повече от 19 млн. лева са минали през ПОС терминали, а от банкомати са били изтеглени или преведени 47,192 млн. лева.

На 28 ноември през 2014 г., когато е бил "евтиният" ден, от картовия оператор са отчели транзакции за 62,352З млн. лева, като отново 47 млн. лева са реализирани през банкомати.

Това означава, че за две години сумата се е увеличила с над 6%, а заради ниската безработица в момента и увеличената покупателна способност на българите се очаква утре сметките ни да се опразнят със 75 млн. лева, което ще е абсолютен рекорд у нас спрямо предишните Черни петъци.

Успоредно с оборотите, които вървят нагоре, се увеличават и проверките и санкциите, които налагат от Комисията за защита на потребителите (КЗП).

От комисията обясняват за "Монитор", че през 2015 г. контролният орган е направил 180 инспекции и е съставил 11 акта за нарушения. Проблемът тогава е бил, че при частично намаление в магазините не са обявявали групите стоки, за които то важи.

На фона на нарастващия интерес към големите промоции от КЗП през 2016 г. са извършили 266 проверки, а актовете скачат двойно – 22. Тогава, според комисията, търговците не са обозначавали едновременно новата и старата цена на артикула или пък са казвали цената чак на касата.

При друг случай пък намалението важало само при купуване на 2 броя еднакви стоки, например блузи. Така ако потребителят поиска да си купи панталон и риза, или блуза и сако, няма да може да се възползва от отстъпка.

От КЗП не уточняват каква е общата сума на наложените глоби на търговските обекти, тъй като голяма част от актовете все още се обжалват. Въпреки това, ако сложим средна сума от хилядарка, то това означава, че фирмите са платили поне 33 бона за нелоялни практики и то само за Черния петък.

Санкциите за административни нарушения като липса на нова цена например, са от 500 лева до 3000 лева,
а за нелоялни практики, като примера със спестената информация, че намалението ще важи само при покупка на две еднакви стоки, достигат до 30 000 лева.

От КЗП уверяват, че тази година инспекторите ще бъдат нащрек и ще следят внимателно поведението на продавачите и дали по-ниските цени са реални или не са.

Според проучване, което е от преди месец, направено от голям онлайн магазин, все повече хора имат намерение да се възползват от специалните оферти утре.

Любопитно е, че почти 10% имат намерение да направят покупки за между 1500 и 2000 лева, а едва около 5% ще похарчат под 100 лева.

60% от потребителите ще харчат най-много за дрехи и обувки. Между 10 и 13% са ориентирани към всяка една от следните категории: спортните стоки, телевизорите, мобилните телефони, козметиката и малките домашни електроуреди.

Скача и броя на онлайн купувачите, които са нараснали до 70,4%. Тази тенденция бележи ръст от 8,1% спрямо 2016 г.

Половината от анкетираните заявяват, че са отделили между 100 и 700 лева, като 21,1 на сто са предвидили между 200 и 400 лева за Черния петък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
80 процента в деиствие
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Други ще натежат със 75 милиона.
24
0
 
5
 
! Отговори
? преди 6 години
До Мичето Хайдеее ,насочи ме към нещо което е евтино и трябва утре да купя ,кое има 30-50% намаления ,чакам .А само *** като няма с какво да "аргументират" споменават ,ту комунисти ,ту социалисти ,ту вятъра им крив .... ,ти нали не си от тези 80%
23
1
 
9
 
! Отговори
пепи преди 6 години
Харчи народеееее.тегли заеми и бухай овердрафти.А така.Бачкай за 2000 на месец и накрая пести 22 лева в края на месеца.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер, тъкмо ще си купя батерии за фенерчето.Мерси, Днес.бг
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
To това нащо трудно може да се нарече черен петък , надуват цената с 30%и пишат намаление 50% и айиде баламите купуват и си мислят че са кой знае колко на далавера .Тук в България нищо не е както на запад само измамници
20
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Верно - черен петък...
19
1
 
18
 
! Отговори
какъв черен петък? преди 6 години
Нито днес ще харча, нито утре. Откъде го измислиха това харчене?! Ние даже МОЛ нямаме. Няма намаления.Заглавието е некоректно. Трябва да е- "Софиянци, пловдивчани и варненци ще олекнат със 75 милиона".След няколко дена ще ни залеят с пропаганда- "Българинът пътува в чужбина, харчи 75 млн за Черен петък, харчи незнамси колко млн за Коледа", да, ама някои, не всички, но ще ни сложат под общ знаменател и нас, с продънените джобове.
18
7
 
5
 
! Отговори
Мичето преди 6 години
Хайдеееееееееееееееееееееее! Отново по нашенски оплюваме акцията.Ама не купувайте. Никой не ви е насочил пистолет в челото.То един такъв ден ще стане и с биткойните.....Мислете с горната глава , а не с долната. БКП-го няма вече да мисли вместо вас.
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Black Friday си е забавно нещо, ако имаш да си купиш нещо, което ти трябва и знаеш добре цената му. Ще дам пример. Миналата година си купих 65-инчов телевизор, който следях отдавна с точно 950лв. намаление и кафеавтомат с 200лв. намаление. С фалшиви намаления е пълно, но, ако знаеш какво искаш, можеш да го намериш много изгодно. В Amazon и Ebay също има приятни неща, но за техника там по-добре да се изчака Cyber Monday.
16
4
 
7
 
! Отговори
fff преди 6 години
СМЯХ при 7 000 000 българи ужасното харчене е 10 лева/ 5 ЕВРО НА ЧОВЕК То забогатяване ли не беше ,то харчене .Заприличахме на Африка по ХАРЧЕНЕ
15
2
 
8
 
! Отговори
Остап Бендер преди 6 години
Над 80% от българите са невероятни ***... тарикати и утре ще направят толкова изгодни покупки, че търговците, които също се имат за големи тарикати, ще бъдат пред фалит.
14
2
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: ЧиновникАми аз очевидно съм изключение. Аз няма да харча нищо, защото наистина нямам никакви пари, а не че "уж нямам".Помня, миналата година в "черния петък" ми причерня пред очите, защото едва успях да се прибера в къщи от работа. Такова стълпотворение беше. И тогава (естествено) не си купувах нищо, първо защото нямах време да се редя по опашки, и второ защото нямах с какво да купя каквото и да било.
13
1
 
6
 
! Отговори
az преди 6 години
Горките бедни българи....
12
1
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Простолюдието постоянно харчите пари и после ревете, че сте бедни. По Коледа ще изхарчите още повече пари от тия, които уж "нямате".
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сбъркали сте. *** олекват!
10
1
 
9
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
До bobiСмешно е написаното защото 90% от хората мислят доста преди да си купят нещо просто защото нямат пари за губене.Ясно е ,че ще е лудница но това не значи ,че сме *** и не мислим.Хората се научиха,че ни лъжат.Аз например съм си набелязала няколко неща .Проверила съм им цените преди месец.Ако видя,че ме лъжат,директно жалба към КЗП.
9
0
 
7
 
! Отговори
bobi преди 6 години
До Стефразходи се утре по магазините и ще видиш как са го разбрали.. Ясно е, че не всички българи ще го направят, но ще са много..Лошото е, че голяма част от онлайн продажбите ще отидат при румънците, а дори не са им ниски цените..
8
3
 
15
 
! Отговори
Стеф преди 6 години
''На Черния петък нашенецът харчи, без да му мисли''.Абе вие редовни ли сте.Много обичам като разни журналистчета генерализират...българина прави това,българина прави онова....как го разбрахте бе?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През патъра ми е...