Българският хляб – престижен! Не бил тъпкан с консерванти

Има ли повод за притеснение за съставките на насъщния...
Обновена: 23 ное 2017 09:07 | 23 ное 2017 09:07, Петя Славова
30

2888 гледания   |  Още видео
Хлябът в магазините масово се прави от некачествена пшеница. За да бухне насъщният и да изглежда бял и апетитен, голяма част от производителите влагат в брашното прекалено много консерванти, подобрители и коректори, сочи изследване на гл.ас. Иван Алексиев, ръководител отдел "Бюро за научно обслужване и маркетинг" в Института по растителни генетични ресурси "К. Малков" в Садово.

Не на това мнение обаче се оказа председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Още по темата

"Всичко това се прави с цел уронване на престижа на българския хляб. Работата на гл. ас Иван Алексиев е свързана с маркетирането на семената, които създава Института в Садово и не можем да наречем посоченото "научно изследване".

"Не е доказано и никакво отклонение от съдържанието на продукта. През последните три години българският хляб присъства и на европейските трапези, с близо 3% се е увеличил износът му през последната година и в него няма нито една опасна съставка", отсече тя в студиото на "България сутрин".

Maриана Кукушева бе категорична, че от Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите ще подведат под съдебна отговорност гл. ас. Иван Алексиев.

Пред Bulgaria ON AIR Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче пък застана зад тезата, че както във всяка една друга храна, така и в българския хляб има подобрители и консерванти, а изследването на Института в Садово съдържа в себе си доза истина.

"В целия Европейски съюз съдържанията на хлебните изделия са едни от най-рисковите за здравето на хората. Българските потребители имат повод за притеснение, защото в сектора липсва контрол. Крайно време е да се направят подробни изследвания, за да стане ясно вредни или не са съставките в хляба", допълни още Сергей Иванов.

 


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Румяна преди 1 година
Недопустимо държание на Кукушева - надменно, арогантно, нахално, невъзпитано! Лъжлива куч-а!
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На един професор ли да вярваме или на една търговка ? Това , което присъства на масата под името хляб нито е качествено , нито здравословно .
25
0
 
0
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
Какви са тея минуси, сейте вие качествена олшеница без препарати на загуба, за жалост конкуренцията го налага!
24
0
 
4
 
! Отговори
Бандит преди 1 година
В корите за баница слагат и модифицирано царевично нишесте.Защо?
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева продължава да лъже и да се самонадлъгва!
Изгодно и е, ще ни будалка до последно.

А в същото време, освен за хляба, добре е да се огледаме и за брашната.
Взеха да ги правят и да ги продават с пълен букет консерванти, химия и какво ли не още вътре.
Същото е и с кремовете. Вече е трудно да намериш чисто нишесте.
Ръгат вътре палмово масло (!) и какво ли още не.
После с тези боклуци правят торти и пасти.
Но няма контрол, това е то
22
0
 
4
 
! Отговори
Фиорентина преди 1 година
Тая кок**а не му дава думата на Иванов-как да ,какво е това чудо бе.Г-на е научен специалист,тази му обяснява че всичко е проследимо.Целия свят бил на микс-нямало значение от типа пшеница.Не е добре с мозъка жената.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от Сърбия да си купите - пак ще видите разликата.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
който работи в хлебозавод - не яде хляб, който работи в мандра не яде мляко, сирене, кашкавал, който работи в кланица -не яде месо и колбаси, който работи в консервна - не яде консервирани вкл. сладка и лютеници ...правете си сметката сами
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не много си е хубав аз имам един хляб от януари и нищо му няма даже още е мек
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая коко шка лъже , хляба в БГ е некачествен и всички го виждаме всеки ден, Купете си хлях в Франция, Италия Германия за да разберете истинският хляб
17
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РАЗБИРА СЕ ЧЕ ТОЯ ХЛЯБ ДЕТО ГО ИЗНАСЯТЕ Е КАЧЕСТВЕН,А ТОЯ ДЕТО 80% БГОТИ ДЕТО ГО ЯДАТ НЕ МУ Е ЯСНА ИСТОРИЯТА
16
1
 
15
 
! Отговори
№37 преди 1 година
,всички знаем ,че хляба е с набухвател и след ден нищо не става от него ,освен за животните и то на село ,а в градът на боклука.
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото нямаше в България яйца с фипронил.Че лъжете лъжете но защо си мислите че това което казвате го приемаме за истина.
14
11
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 1 година
Навсякъде по света така и у нас, има и хубав и лош хляб, хубаво и лошо кисело мляко и т.н. Всичко опира до култура на пазаруване!
13
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хич.... и като тръгнеш да четеш етикета има 20 реда с разни думи, терминология, букви и цифри, а уж съставките за един ЛЯБ бяха 3-4 - брашно, вода, мая, сол, захар.
12
11
 
7
 
! Отговори
Земеделец преди 1 година
При положение че френските сортове дават 30% по висок добив от българските, а разликата в цената е 1 ст на кг, няма логика да ползвам калпавите бг сортове!
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българският хляб може да не е тъпкан с консерванти, но е от ....фуражна пшеница която земеделците предпочитат за сеят заради по високият добив, освен това търговеца изкупува всичко що е пшеница на една цена. Така, че се годи добив и печалба.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не видях една опаковка на хляб, на която съдържанието да е 3-4 продукта , винаги са 3-4 реда.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По пътя на логиката, браншовичката не може да докаже, че всички хлябове в България са екстра качествени. Колкото и да се пеняви. Докато за обратното е достатъчен само един некачествен хляб, наличен във всеки квартален магазин.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, че председателя на браншовия съюз ще защити членовете на съюза си. Нали за това взима членски внос. А за качеството на хляба - всеки нормален потребител може да се ориентира по съдържанието на етикета - почти няма такива без подобрители, оцветители, избелители и консерванти. И това е само част от реалното съдържание, защото няма контрол и санкции. И не е само с хляба така. Правя си хляба сам.