Българският хляб – престижен! Не бил тъпкан с консерванти

Има ли повод за притеснение за съставките на насъщния...
Обновена: 23 ное 2017 09:07 | 23 ное 2017 09:07, Петя Славова
30

Хлябът в магазините масово се прави от некачествена пшеница. За да бухне насъщният и да изглежда бял и апетитен, голяма част от производителите влагат в брашното прекалено много консерванти, подобрители и коректори, сочи изследване на гл.ас. Иван Алексиев, ръководител отдел "Бюро за научно обслужване и маркетинг" в Института по растителни генетични ресурси "К. Малков" в Садово.

Не на това мнение обаче се оказа председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Още по темата

"Всичко това се прави с цел уронване на престижа на българския хляб. Работата на гл. ас Иван Алексиев е свързана с маркетирането на семената, които създава Института в Садово и не можем да наречем посоченото "научно изследване".

"Не е доказано и никакво отклонение от съдържанието на продукта. През последните три години българският хляб присъства и на европейските трапези, с близо 3% се е увеличил износът му през последната година и в него няма нито една опасна съставка", отсече тя в студиото на "България сутрин".

Maриана Кукушева бе категорична, че от Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите ще подведат под съдебна отговорност гл. ас. Иван Алексиев.

Пред Bulgaria ON AIR Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче пък застана зад тезата, че както във всяка една друга храна, така и в българския хляб има подобрители и консерванти, а изследването на Института в Садово съдържа в себе си доза истина.

"В целия Европейски съюз съдържанията на хлебните изделия са едни от най-рисковите за здравето на хората. Българските потребители имат повод за притеснение, защото в сектора липсва контрол. Крайно време е да се направят подробни изследвания, за да стане ясно вредни или не са съставките в хляба", допълни още Сергей Иванов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Румяна преди 6 години
Недопустимо държание на Кукушева - надменно, арогантно, нахално, невъзпитано! Лъжлива куч-а!
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На един професор ли да вярваме или на една търговка ? Това , което присъства на масата под името хляб нито е качествено , нито здравословно .
22
0
 
4
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
В корите за баница слагат и модифицирано царевично нишесте.Защо?
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева продължава да лъже и да се самонадлъгва!Изгодно и е, ще ни будалка до последно.А в същото време, освен за хляба, добре е да се огледаме и за брашната.Взеха да ги правят и да ги продават с пълен букет консерванти, химия и какво ли не още вътре.Същото е и с кремовете. Вече е трудно да намериш чисто нишесте. Ръгат вътре палмово масло (!) и какво ли още не.После с тези *** правят торти и пасти.Но няма контрол, това е то
20
0
 
4
 
! Отговори
Фиорентина преди 6 години
Тая кок**а не му дава думата на Иванов-как да ,какво е това чудо бе.Г-на е научен специалист,тази му обяснява че всичко е проследимо.Целия свят бил на микс-нямало значение от типа пшеница.Не е добре с мозъка жената.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И от Сърбия да си купите - пак ще видите разликата.
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
който работи в хлебозавод - не яде хляб, който работи в мандра не яде мляко, сирене, кашкавал, който работи в кланица -не яде месо и колбаси, който работи в консервна - не яде консервирани вкл. сладка и лютеници ...правете си сметката сами
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А не много си е хубав аз имам един хляб от януари и нищо му няма даже още е мек
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая коко шка лъже , хляба в БГ е некачествен и всички го виждаме всеки ден, Купете си хлях в Франция, Италия Германия за да разберете истинският хляб
15
1
 
15
 
! Отговори
№37 преди 6 години
,всички знаем ,че хляба е с набухвател и след ден нищо не става от него ,освен за животните и то на село ,а в градът на ***.
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото нямаше в България яйца с фипронил.Че лъжете лъжете но защо си мислите че това което казвате го приемаме за истина.
13
11
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Навсякъде по света така и у нас, има и хубав и лош хляб, хубаво и лошо кисело мляко и т.н. Всичко опира до култура на пазаруване!
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хич.... и като тръгнеш да четеш етикета има 20 реда с разни думи, терминология, букви и цифри, а уж съставките за един ЛЯБ бяха 3-4 - брашно, вода, мая, сол, захар.
11
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският хляб може да не е тъпкан с консерванти, но е от ....фуражна пшеница която земеделците предпочитат за сеят заради по високият добив, освен това търговеца изкупува всичко що е пшеница на една цена. Така, че се годи добив и печалба.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що не видях една опаковка на хляб, на която съдържанието да е 3-4 продукта , винаги са 3-4 реда.
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По пътя на логиката, браншовичката не може да докаже, че всички хлябове в България са екстра качествени. Колкото и да се пеняви. Докато за обратното е достатъчен само един некачествен хляб, наличен във всеки квартален магазин.
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно, че председателя на браншовия съюз ще защити членовете на съюза си. Нали за това взима членски внос. А за качеството на хляба - всеки нормален потребител може да се ориентира по съдържанието на етикета - почти няма такива без подобрители, оцветители, избелители и консерванти. И това е само част от реалното съдържание, защото няма контрол и санкции. И не е само с хляба така. Правя си хляба сам.
7
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето е мобилизирал демоните от подземното царство да пишат по форумите в българия. Доказателство че много ги е яд. И как да не ги е яд като сме къде по-добри от тях.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе вЕрваме ви като киселото мляко и всичко останало за да не изброявам.
5
8
 
4
 
! Отговори
furnadjia преди 6 години
Човечеца просто искаше да рекламира техните сортове пшеница, а те тръгнали да го съдятте са ОСЪДЕНИ отдавна икономически , защото никой селскостопански производител не им харесва СОРТОВЕТЕ пшеница. ХА СЕГА де са НАционалистите.