Българите по-богати, според БНБ: Депозитите скачат!

Сметките на домакинствата са 46 млрд. в края на октомври
24 ное 2017 07:53, Петя Славова
58
Българите по-богати, според БНБ: Депозитите скачат!
Снимка: архив, Булфото

В края на октомври 2017 г. депозитите на неправителствения сектор са 71.104 млрд. лв. (72.5 на сто от БВП), и на годишна база се увеличават с 6.7 на сто, отчита Българската народна банка.

Депозитите на Нефинансовите предприятия са 21.533 млрд. лв. (21.9 на сто от БВП) в края на октомври. В сравнение със същия месец на 2016 г. те се увеличават с 14 на сто.

Депозитите на финансовите предприятия намаляват с 19.4 на сто на годишна база през октомври 2017 година и достигат 2.971 млрд.лв. (3 на сто от БВП).

Депозитите на Домакинствата и Нетърговските организации, обслужващи домакинствата /НТООД/, са 46 600 млрд. лв. (47.5 на сто от БВП) в края на октомври.Те се увеличават с 5.7 на сто на годишна база.

В края на октомври 2017 г. кредитите за неправителствения сектор са 52.986 млрд. лв. (54 на сто от БВП) при 52.814 млрд. лв. към септември 2017 г. На годишна база увеличението е с 4,2 на сто, отчита БНБ.

Кредитите за Нефинансовите предприятия се увеличават с 1,5 на сто на годишна база и през октомври 2017 г. достигат 31.286 млрд. лв. (31,9 на сто от БВП).

Кредитите за Домакинствата и НТООД в края на октомври са 19.662 млрд. лв. (20 на сто от БВП) и се увеличават на годишна база с 6.3 на сто. В края на октомври жилищните кредити са 9.335 млрд. лв. и нарастват на годишна база с 6.4 на сто. Потребителските кредити възлизат на 7.792 млрд. лв. и се увеличават с 6.4 на сто спрямо октомври 2016 година.

Кредитите, предоставени на финансови предприятия, са 2.038 млрд. лв. (2,1 на сто от БВП). В сравнение с октомври 2016 година те се увеличават с 34,1 на сто, пише БТА.

Нетните чуждестранни активи са 51.951 млрд. лв. в края на октомври при 52.195 млрд. лв. в края на септември 2017 година, като нарастват с 3,5 на сто в сравнение с октомври 2016 г.

През октомври 2017 г. чуждестранните активи се увеличават с 2.4 на сто, като достигат 60.472 млрд. лева. Чуждестранните пасиви са 8.521 млрд. лв. и на годишна база намаляват с 4.1 на сто, сочат данните на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
26
 
! Отговори
Шертран преди 6 години
Милион и половина държавна администрация с оядени съдии и прокурори с милиони в банки и офшори и поголовна мизерия пенсионери ровещи в кофите и инженери работещи за жълти стотинки или общаци дистрибутури безалкохолни това е икономиката ни ишлеме бермани сервитьори и нископлатени услуги.Този престъпен процент държавни герберунгели,които крадат всички еврофондове това работни места с икономика не създава Цените са непосилни за хората за да има смислен стокооборот затова фирмите бухат надценки
36
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лихва по депозит, 0.1%, лихви по кредити 6% - това си е 60 пъти
35
1
 
17
 
! Отговори
Лойко преди 6 години
Каква е тази разлика 35-40 пъти между лихвите на депозити и лихвите на кредитите.В нормалните даржави е 2-3 пъти.Това е начина по който народа плашта ограбената КТБ.А,иначе постоянно ни залагват ,че народа няма да плати ограбеата банка.Сега които имат депозити не получават дори лихва която да покрие инфлацията.Ако това не е ограбване......
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бербатов в сметката милиони, аз неща...средно аритметично сме милионери. Стига с тези критерии, колко има в банката, колко били по кафенетата....стига вече. Виждам мизерия навсякъде, лъскавите офиси с кол центрове и молове няма да завъртят икономиката. Лъжливи училища, които точат пари и не дават образование.
33
2
 
38
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Всичко е лъжа и измама. - Бойко лъже , че сме фин. добре , БНБ лъже , че сме добре , а народа от глад мре.Няма социална сфера в която да сме добре.Недоумение - как гледат хората в очите и се мъчат да ги убеждават в обратното ?
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е. Все пак се държах любезно, но тя се опита да ми опонира по много елементарен начин. Но беше глупаво. Човек не трябва да се превръща в онова, от което се възмущава.
31
0
 
4
 
! Отговори
! преди 6 години
Съгласен съм с комертарати ,но това че го отнесла касиерката е Ганьовщина .До 30
30
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че сме по- богати. Всеки ден националната лотария, която не е национална снася по един милионер. Вчера се опитаха да ми предложат лотариен билет в една верига от хранителни магазини. Отнесе го касиерката горката.
29
2
 
10
 
! Отговори
Св до Брокер преди 6 години
Че не си брокер, не си,но пък си прав. Банките сега сервират, скоро ще минават и за сметката. Въпроса с колегата със закупените жилища, погледни малко по - надолу какво съм написал. А и жилищата не са вечни, всичко изисква грижи и разходи. Не казвам че няма печалба, но пък моята загуба много ме болеше. То по същата логика, но в по - малък период с главно "АКО" продам купени преди 4 години биткойни, ще съм милионер, но "АКО" ги бях купил :). Та "АКО" то не ни прави много богати докато не кешираш.
28
2
 
19
 
! Отговори
БАНКЕРЬ преди 6 години
АБЕ 27, ТИ НЕ СИ ЛИ НАСНО, ЧЕ В БГ-ТО УТРЕ ИМОТНАТА МАФИЯ И ЕДИН ПОДКУПЕН НОТАРИУС, МОЖЕ С ИЗМАМА ДА ТИ ВЗЕМЕ ПЕТТЕ АПАРТАМЕНТА И НИЩО ДА НЯМАШ. ИМА НЯКОИ ПРАВНИ ХВАТКИ, ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИШ ОТ ПОДОБНА ИЗМАМА, НО НЯМА ДА ТИ КАЗВАМ КАКВИ- ВСЕКИ ИМА ГЛАВА НА РАМЕНЕТЕ СИ, НО ДОРИ И С ТЕЗИ ХВАТКИ ПАК НЕ Е СИГУРНО, ЗАЩОТО ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ, НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ В СТРАНАТА Е БЕЗЗАКОНИЕТО, ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ТОВА.
27
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 27 брокер измислен аз съм купил в София 5 апартамента последните 20 години и сега ако ги продам винаги съм на далавера. а ти ако си ... винаги ще си същият
26
4
 
34
 
! Отговори
Брокер имоти преди 6 години
Не купувайте жилища на тези цени ,особено в София.Пазете си парите и не се лъжете да теглите ипотечни кредити.Банките нарочно свалят лихвите за кратко и по този начин сформираха нов балон при имотите.Такова надуване на цените не е имало от десет години.Всички жилища са надценени с над 20% и пазара е силно спекулативен.Ще получите апартамент с двойна цена над реалната ,а кредита ще ви бъде вдигнат след няколко години.Не купувайте в момента нищо.
25
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се плашете, скоро ще направят промяна във валутният борд, като се обосноват, че лева е надценен..... и всичко ще си дойде на мястото.Само някой да пусне слух и ще видите бъзро теглене и банкове фалити.Лошото е, че и водата стана скъпа и за да пиете по една студена вода, пак ще трябва да се бръкнете.
24
0
 
28
 
! Отговори
БАНКЕРЬ преди 6 години
ПО-БОГАТ СТАНА ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН С ПАРИТЕ НА МАРТИН ПЕТРОВ.
23
10
 
14
 
! Отговори
пример от мен преди 6 години
Живея в не голям град, със собствена къща , до работя ходя пеш или с колело, нямам кола и от свободното време отделям половин час да си човъркам из двора- 20 корена домати за салата, една асмичка да не е все от магазина , две ябълки. И с 600лв заплата се справям .
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не бъдете нагли как ще напишат кой има влогове публично за да могат бандитите по бързо да се ориентират кого да отвилачт
21
1
 
20
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Пишете и за имотния балон дето го надуха банките заедно с брокерите на недвижими имоти и строителите.Цените на жилищата са нереално надути до небесата заради изкуствено ниските лихви на алчните банкери.В момента нарочно рекламират ипотечни кредити и лъжат хората да си теглят парите за имоти.След година вдигат лихвите ,помнете това .
20
4
 
2
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 6 години
Това че имате ипотечен кредит не ви прави по-бедни, защото в статистиката влизате в графата на хора със собствено жилище. Друг проблем е че голяма част от хората не знаят какво искат, винаги като говоря с вякой познат и вземе да рИве, го питам , колко пари му трябват - да каже КОНКРЕТНА СУМА, и всеки почва да прави сметки, но нито един не се беше замислял преди това.- Видиш ли , въобще изобщо са му малко парите, така не става.
19
7
 
1
 
! Отговори
Св до Чо преди 6 години
Аз имах жилище извън центъра и депозит колкото за жилище и половина.Но имах големи ядове в това жилище чисто битово и се изнесох на квартира със семейството ми в центъра на града.Спестявах доста транспортни разходи и време,и това почти компенсираше наема. След година продадох и жилището с голяма загуба отколкото съм го купил,колкото ако бях живял 10 години в квартирата (живях 7-8 год. в него). Сега имам за колкото 2 апартамента, но в квартирата си ми е спокойно и се чувстваме добре. Преценявай.
18
0
 
18
 
! Отговори
Кой преди 6 години
Кой Българи стават по богати,БНБ да изнесе цялата информация а не само части.