Притесненията в Раковски не секват: Деца с хепатит А!

Има ли опасност от епидемия в страната, коментира специалист
24 ное 2017 09:23, Петя Славова
6

2533 гледания   |  Още видео
Продължават притесненията на родители и ученици в община Раковски, след като над 80 човека, предимно деца, бяха регистрирани с хепатит А. Вчера родители поискаха затваряне на училища и забавачници в общината, заради опасното инфекциозно заболяване, което поразява все повече деца.

В града се срещнаха Общинската администрация и Здравната инспекция, за да обсъдят какви мерки трябва да се вземат, за да се предотврати евентуалната епидемия.

Още по темата

"Всяка година има по няколко хиляди болни от хепатит. Случилото се в Раковски е следствие от натрупало се неваксинирано население. За да се зарази човек от хепатит А трябва да има досег до човешки фекалии. За да се зарази човек от човек трябва да има много грубо нарушение на личната хигиена. Има ваксина за хепатит А и ако се направи – драмата приключва", обясни завеждащият детското отделение на Инфекциозната болница доц. д-р Атанас Мангъров.

Според него родителите няма да опазят децата си, като не ги пускат на ходят на училище или забавачница.

"Инкубацията на вируса е около 45 дни. Всеки случай на хепатит А струва на НЗОК около 1000 лева. А ваксинацията струва около 100 лева. Не е възможно боклуците и нерегламентираните сметища да са виновни за развитието на инфекцията", поясни медикът пред репортера на Bulgaria ON AIR Димитър Димитров.

От общината в Раковски обещаха, че ще бъдат осигурени дезинфекционни материали за всички семейства, които не могат да си ги позволят. Медикаментите ще бъдат раздавани посредством родителски срещи в забавачници и училища в града и общината. От РЗИ Пловдив съобщиха, че се очаква през декември да бъде пикът на заразени.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Инкубацията на вируса е около 45 дни. Всеки случай на хепатит А струва на НЗОК
около 1000 лева. А ваксинацията струва около 100 лева.

Колко ли милиарда губим ежегодно заради ромите?
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4

Проблема, е че тия живеят в мръсотия, естествено е доктора са прави реклама на ваксините няма да си отреже клона на който седи я.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
апетит и холерия
за тея двамата от маалата няма да говоря

искам да обърна внимание на антиваксерите, защото това ги чака и тях
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За да се зарази човек от хепатит А трябва да има досег с човешки фекалии." С други думи едни да не казвам кои живеят в кочина която сами си създават,но не са прасета какви ли ще да са !!!
1
0
 
9
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 година
Не само апетит, ами и холерия ще ги хване, щом живеят в такава мръсотия.