Предупреждение от Брюксел: В България се надува нов имотен балон

Страната ни е с тревожно надценен пазар на имоти
Обновена: 25 ное 2017 08:12 | 25 ное 2017 07:30, Александър Попов
152
Предупреждение от Брюксел: В България се надува нов имотен балон
Снимка: Булфото

Брюксел ни предупреди, че България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на недвижимите имоти и нищо чудно отново да гръмне имотен балон.

Цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните две години в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата. Това предупреждава Европейската комисия в последния си доклад за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, пише "Сега".

За зараждането на нов имотен балон неотдавна алармираха и наши експерти.

По данни на Евростат през втората половина на 2016 г. цените на жилищата са скочили с 12%, а през първото и второто тримесечие на тази година - с по над 8%. Подобни двуцифрени ръстове бяха отчетени преди 10 години, след което се стигна до срива на имотния пазар от 2008 - 2009 г.

Тенденцията на поскъпване на жилищата е най-отчетлива в София, но се наблюдава още в Пловдив, Бургас, Варна.

В столицата средното ниво е около 1000 евро на квадратен метър, а в центъра и някои южни квартали цените достигат 1500 - 3000 евро. Дори и за нови проекти, които са на фаза изкоп, вече има оферти за 1000 - 1500 евро на квадратен метър в определени райони.

Още по темата

Такива цени са изключително рискови, защото се прекрачва разумният срок за изплащане на инвестицията, казват финансисти. А информацията за голям брой сделки и в същото време голям брой празни жилища показва, че много имоти се купуват именно с инвестиционна цел - за отдаване под наем или последваща продажба.

Причината за това поведение са рекордно ниските лихви по новоотпуснатите ипотечни кредити, които вече достигат средно 4.2 - 4.5%. В същото време заради почти нулевите лихви по депозитите и ускоряването на инфлацията е логично закупуването на жилище да се смята за защита на спестяванията.

Експерти в бранша прогнозират цените на имотния пазар да достигнат равновесие до година-две. Това важи и за цените на офис площите, които в момента вървят нагоре заради огромното търсене от компаниите за изнесени бизнес услуги.

Според строителни компании обаче вероятността при такива високи цени проекти на зелено да не могат да бъдат реализирани става все по-голяма. Това от своя страна поражда опасност от нов взрив на междуфирмена задлъжнялост.

Именно високата задлъжнялост на частния сектор е посочена като тревожен симптом и в доклада на Еврокомисията. Делът на необслужваните заеми на бизнеса остава значителен, смятат експертите на Брюксел.

България попадна в най-тежката група на негативната класация за икономически дисбаланси през 2015 г. заради кризата с КТБ. Страната ни ще остане под зорко наблюдение и през 2018 г., съобщи ЕК.

Докладът припомня, че през февруари 2017 г. Еврокомисията е констатирала, че в България нормалното функциониране на икономиката е затруднено най-вече заради множество нерешени проблеми във финансовия сектор, високата междуфирмена задлъжнялост и проблемите на пазара на труда. Сега експертите смятат, че има подобрение при някои показатели, но финансовият сектор продължава да бъде проблемен и трябва да остане под наблюдение. Тревогите са около все още слабото му управление, качеството на активите и надзора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТРОЯНЧАНИНВ цялата провинция е пълно с празни жилища, магазини, офиси, заведения, училища... Скоро провинцията ще се превърне в призрак.
122
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ще ни наблюдават? ББ каза, че сме много добре, развиваме се. Всички се чувстват европейци, макар и на гладен корем. Хранят ни от Европа с трето качество. Какво друго му трябва на европееца от дъното на класацията?
121
2
 
27
 
! Отговори
seira преди 6 години
ВНИМАНИЕ!ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА "БАЛОНА" Е ДА СЕ ИЗКАРАТ ДОБРОВОЛНО ВЛОГОВЕТЕ ОТ БАНКИТЕ И ДА СЕ "ИНВЕСТИРАТ" В ИМОТИ ЗА КОИТО, АКО НЕ СА ЗА ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ ИЛИ ОТДАВАНЕ ПОД НАЕМ, ДАНЪЦИТЕ ЩЕ СЕ ВДИГНАТ ОТ 3 ДО 5 ПЪТИ!!!АМИН!
120
3
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Събота събота събота,събота е следобед,тук ни омайват приятно.Тресне як земетръса,апартаментите нови,ще са накуп на земята.
119
3
 
27
 
! Отговори
предубеждение преди 6 години
4,5% лихва била много ниска ха ха ха ха ха за тука има ли някой ха ха ха ха баси аматьорската статия е , ама те и заплатите едни такива аматьорски , даже и китайците с времето ви минаха метър и по заплати и по цени на апартаменти ....... не не е балон цепелин е...... голям зрелищен сеир в *** .......
118
3
 
10
 
! Отговори
до селянин 117 от г преди 6 години
съгласен съм с тебе но няма къде да е складирам 500 т. царевица пък и на село много крадат. предпочитам да изчакам догодина като дойде съвета на Европа на Бояна да се вдигне цената още.
117
0
 
4
 
! Отговори
Гъбаря преди 6 години
До daniel yordanovКолега тия заплати в Белигия тето ги вземат наще са 3 пъти по ниски от на белгийците.
116
3
 
24
 
! Отговори
Joko преди 6 години
До Венци МицовПрав сте Венци. Продължавам да се чудя на неспирния поток мераклии от провинцията да си купуват апартамети тук.
115
14
 
7
 
! Отговори
Дарвин философ преди 6 години
Ако наема и месечната такса в банката са ти равни кво лошо има да купуваш така или иначе ги даваш, риска е нулев дори и да ти вземат имота не губиш нищо.
114
3
 
44
 
! Отговори
Венци Мицов преди 6 години
В София отдавна не става за живеене , скъпо , тъпо и прашно ... живея на 17 етаж и не ползвам асаньора
113
4
 
48
 
! Отговори
Сотир преди 6 години
Колега си продаде панела в кв.Сухата река и си купи каменна къща на брега на океана в Португалия....
112
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел ги боли, защото 95% от българите имат собствен дом. Друго си е на запад, където всички жилища са собственост на една ограничена шайка, която може да налага цените и да цоцa цял живот от хората баснословни наеми.
111
1
 
35
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
До гошо ***.Ами с 200 хилки кеш да беше купил 500 тона царевица за два месеца щеше да ги направиш 300 хилки ....
110
3
 
48
 
! Отговори
Въйййй преди 6 години
Най- накрая истинска статия и в Днес .Поздравления.
109
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на зелено не се купува това е урок номер едно от 2008 г, прекалено рисковано е
108
1
 
62
 
! Отговори
имотен балон 2 част преди 6 години
Не се надува балон !Балона вече е надут до пръсване Банки,брокери и строителни фирми,платени статии нон стоп...Машината работи на пълни обороти вече две години.Не купувайте на тези цени нищо,особено в София .Не слушайте брокерите и банките за уж изгодните лихви и че сега било момента .Цените са нереални заради банките и почти нулевите лихви по спестяванията на хората ...самите банки както и 2008 стана ,отново надуха НОВ ИМОТЕН БАЛОН !!!
107
64
 
8
 
! Отговори
гошо тъпото. преди 6 години
миналата година декември се включих на зелено тристаен апартамент в Бояна сега вече е покрит и завършен грубия строеж дадох 220 хилки сега ми дават 250 хилки явно съм нещо сбъркал според вас умници
106
1
 
31
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Че се строи с евтини материали на Морето е вярно.Мине ли гаранцията на апартамента, почват ремонти неотложни.Но при влажния морски климат, при това строителство бързо "на МАХ",най-добрия майстор няма да построи качествена сграда.
105
3
 
48
 
! Отговори
ГЕРБИЛ преди 6 години
Те хилядарки пускат през балконите, та за квадрат ли няма да ги ги дадат?! Няма по- *** народ от българския и затова сам ще се затрие!
104
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако имате излишни пари и ви изпадне хубав имот, струва си.Ако ще се заробвате с 30-годишен кредит и половината заплата да отива там, не си струва. Ще живеете като мизерници. С цел инвестиция не се купуват масови двустайни - все едно вместо едно златно кюлче да инвестираш в два вагона арматурно желязо и да си го къташ в двора. Купува се нещо скъпо, луксозно и уникално.