Предупреждение от Брюксел: В България се надува нов имотен балон

Страната ни е с тревожно надценен пазар на имоти
Обновена: 25 ное 2017 08:12 | 25 ное 2017 07:30, Александър Попов
152
Предупреждение от Брюксел: В България се надува нов имотен балон
Снимка: Булфото

Брюксел ни предупреди, че България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на недвижимите имоти и нищо чудно отново да гръмне имотен балон.

Цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните две години в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата. Това предупреждава Европейската комисия в последния си доклад за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, пише "Сега".

За зараждането на нов имотен балон неотдавна алармираха и наши експерти.

По данни на Евростат през втората половина на 2016 г. цените на жилищата са скочили с 12%, а през първото и второто тримесечие на тази година - с по над 8%. Подобни двуцифрени ръстове бяха отчетени преди 10 години, след което се стигна до срива на имотния пазар от 2008 - 2009 г.

Тенденцията на поскъпване на жилищата е най-отчетлива в София, но се наблюдава още в Пловдив, Бургас, Варна.

В столицата средното ниво е около 1000 евро на квадратен метър, а в центъра и някои южни квартали цените достигат 1500 - 3000 евро. Дори и за нови проекти, които са на фаза изкоп, вече има оферти за 1000 - 1500 евро на квадратен метър в определени райони.

Още по темата

Такива цени са изключително рискови, защото се прекрачва разумният срок за изплащане на инвестицията, казват финансисти. А информацията за голям брой сделки и в същото време голям брой празни жилища показва, че много имоти се купуват именно с инвестиционна цел - за отдаване под наем или последваща продажба.

Причината за това поведение са рекордно ниските лихви по новоотпуснатите ипотечни кредити, които вече достигат средно 4.2 - 4.5%. В същото време заради почти нулевите лихви по депозитите и ускоряването на инфлацията е логично закупуването на жилище да се смята за защита на спестяванията.

Експерти в бранша прогнозират цените на имотния пазар да достигнат равновесие до година-две. Това важи и за цените на офис площите, които в момента вървят нагоре заради огромното търсене от компаниите за изнесени бизнес услуги.

Според строителни компании обаче вероятността при такива високи цени проекти на зелено да не могат да бъдат реализирани става все по-голяма. Това от своя страна поражда опасност от нов взрив на междуфирмена задлъжнялост.

Именно високата задлъжнялост на частния сектор е посочена като тревожен симптом и в доклада на Еврокомисията. Делът на необслужваните заеми на бизнеса остава значителен, смятат експертите на Брюксел.

България попадна в най-тежката група на негативната класация за икономически дисбаланси през 2015 г. заради кризата с КТБ. Страната ни ще остане под зорко наблюдение и през 2018 г., съобщи ЕК.

Докладът припомня, че през февруари 2017 г. Еврокомисията е констатирала, че в България нормалното функциониране на икономиката е затруднено най-вече заради множество нерешени проблеми във финансовия сектор, високата междуфирмена задлъжнялост и проблемите на пазара на труда. Сега експертите смятат, че има подобрение при някои показатели, но финансовият сектор продължава да бъде проблемен и трябва да остане под наблюдение. Тревогите са около все още слабото му управление, качеството на активите и надзора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В пазарната икономика постоянно се надува някъде балон. Балонът движи икономиката напред.
102
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо санират панелките безплатно с парите на данъкоплатците щом един апартамент струва 150-200 хил лева значи не са бедни собствениците ,да се спасяват и моята къща се нуждае от ремонт ама никой не ми я прави без пари
101
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че от 80 % даебили кво да се очаква?Пълнят джобовете ва тарикатите!
100
5
 
15
 
! Отговори
Лъжат преди 6 години
Нагли престъпници 2008 година имитираха финансова криза и включиха през полицейската мафия всички бюра за недвижими имоти на постоянен блокаж. В резултат БЪлгария загуби милиарди живи евра и долари а хиляди предприемачи фалираха.банките останаха без пари.Вижте филми от тогава около бюрата за недвижими имоти с е вижда огромни облъчвани обеми.БЪлгария загуби милиарди и от визи за руснаци
99
3
 
7
 
! Отговори
daniel yordanov преди 6 години
gospodata ot bruckssell da si napraviat spravka ,tochno v belgia tsenite sa nai visoki sravneni s zaplatite
98
1
 
41
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Не слушайте Брюксел, слушайте Баце. Он че ви рече колко сте богати, колко добре живеете и какъв икономически ръст ви е докарал ГЕРБ!
97
1
 
50
 
! Отговори
qwerty преди 6 години
България е последна по доходи в ЕС, но не е последна по цени на имоти. Нещо не се връзва. 2млн пенсионери със средно 10-15г оставащ живот и демографски срив. Сложете отгоре и всичко, което сега се стои.
96
0
 
14
 
! Отговори
Браво 95 преди 6 години
Просто трябва да внимаваш, в кой квартал купуваш, особено ако е за отдаване под наем. Студентски град и Малинова долина вече се задръстиха.
95
5
 
5
 
! Отговори
Ей 96 преди 6 години
А заплати, стойност на земя, брокерски комисионни, реклама, грешки-фира сметна ли? Излиза, ама у Овча купел и Малинова долина. Материалите постоянно се вдигат, цената на земята също.
94
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудно ми е кой купува в Малинова долина и Овча купел, трябва да си много зле, за да се навреш в тези калища или в лувадите на кв. Витоша...
93
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, не купувайте. Изчакайте 3 години и вместо на 1200 евро средна цена за тристаен платете 7-800. В момента квадрат до ключ излиза на строителя 350-400 евро с най-добрите материали. Единствената причина за поскъпването са евтините пари - 3-4% лихви по ипотеките. И 0.25% лихва по депозит :)
92
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са пълни глупости в София масовите цени на квадрат ново стройтелство са между 700 и 900 евро.
91
1
 
7
 
! Отговори
До 88 преди 6 години
Имах предвид 3000 евро на квадрат? Къде ги видя?
90
8
 
4
 
! Отговори
До 88 преди 6 години
Интересно, къде видя имоти за 300 евро на квадрат, още ли живееш с цените от 2007?
89
10
 
22
 
! Отговори
да ви обадя преди 6 години
Цените се вдигат, щото хората нямат доверие на банките след КТБ и ниските лихви сега. Предпочитат да ги държат в имоти.Сега и европейското председателство и то ще окаже натиск на пазара.Има търсене, няма предлагане, цените се вдигат. Проста работа.А, онея от Брюксел, да има как в капка вода да ни удавят. Гледат да отпъдят инвестициите от България.
88
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си задавате въпроса, защо се строят толкова много небостъргачи? Да си задавате въпроса, защо небостъргачът в Лозенец е толкова близо до китайското посолство. Защото всички те се строят с парите на...... По-умните ще се сетят, а той има информацията, която вие нямате... При такъв от строителство бум, кой луд българин ще си купи спартамент в небостъргач. Много просто - няма да е българин... Скоро ще дойдат, но вие спете...
87
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Директор на ВодопадПълни глупости - даваш за пример Англия, където дялът на собственост е изключително малък и които в началото на прехода ни съветваха да си продаваме жилищата, щото 70-80% собственост никъде го нямало. А после се скъсаха да купуват тука къщи и апартаменти.Да не говорим, че част от хората там вземат ипотеки, за да си финансират други разходи, оттам може да си се заблудил за кратките срокове.
86
4
 
34
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Цялата измислена система е един балон. Всичко е навързано банки, недвижими имоти, нотариуси дори и ЧСИ само гледат как да отмъкнат малкото останало в хората.
85
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Допреди 2007-*** можеше да се каже, че един имот е инвестиция. В момента всяка покупка с инвестиционна цел е риск - по морето и в Банско е пълно с имоти, които са обявени на половин цена и няма мераклии за тях.А тук в София освен офисите, които се купуват с цел даване под наем на кол центрове, няма нищо, което да си заслужава 1000-3000 евро на квадрат - инфраструктурата на повечето места е просто плачевна и хората го разбират по трудния начин.
84
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо ми изтрихте коментара, казах истината нали? На завистливите сел... аци все строителите са им криви. Има строители и строители. Разликата между качествено и некачествено строителство е като кренвиршите и филе Елена. Все едно да ми кажете, че вкусът им е еднакъв. Всички вносни материали струват толкова скъпо, колкото и в държавата, в която се произвеждат. Искате 6-камерна дограма и вносен асансьор, но ако може без пари. Е и филето и кренвиршите не струват еднакво.