Предупреждение от Брюксел: В България се надува нов имотен балон

Страната ни е с тревожно надценен пазар на имоти
Обновена: 25 ное 2017 08:12 | 25 ное 2017 07:30, Александър Попов
152
Предупреждение от Брюксел: В България се надува нов имотен балон
Снимка: Булфото

Брюксел ни предупреди, че България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на недвижимите имоти и нищо чудно отново да гръмне имотен балон.

Цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните две години в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата. Това предупреждава Европейската комисия в последния си доклад за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси, пише "Сега".

За зараждането на нов имотен балон неотдавна алармираха и наши експерти.

По данни на Евростат през втората половина на 2016 г. цените на жилищата са скочили с 12%, а през първото и второто тримесечие на тази година - с по над 8%. Подобни двуцифрени ръстове бяха отчетени преди 10 години, след което се стигна до срива на имотния пазар от 2008 - 2009 г.

Тенденцията на поскъпване на жилищата е най-отчетлива в София, но се наблюдава още в Пловдив, Бургас, Варна.

В столицата средното ниво е около 1000 евро на квадратен метър, а в центъра и някои южни квартали цените достигат 1500 - 3000 евро. Дори и за нови проекти, които са на фаза изкоп, вече има оферти за 1000 - 1500 евро на квадратен метър в определени райони.

Още по темата

Такива цени са изключително рискови, защото се прекрачва разумният срок за изплащане на инвестицията, казват финансисти. А информацията за голям брой сделки и в същото време голям брой празни жилища показва, че много имоти се купуват именно с инвестиционна цел - за отдаване под наем или последваща продажба.

Причината за това поведение са рекордно ниските лихви по новоотпуснатите ипотечни кредити, които вече достигат средно 4.2 - 4.5%. В същото време заради почти нулевите лихви по депозитите и ускоряването на инфлацията е логично закупуването на жилище да се смята за защита на спестяванията.

Експерти в бранша прогнозират цените на имотния пазар да достигнат равновесие до година-две. Това важи и за цените на офис площите, които в момента вървят нагоре заради огромното търсене от компаниите за изнесени бизнес услуги.

Според строителни компании обаче вероятността при такива високи цени проекти на зелено да не могат да бъдат реализирани става все по-голяма. Това от своя страна поражда опасност от нов взрив на междуфирмена задлъжнялост.

Именно високата задлъжнялост на частния сектор е посочена като тревожен симптом и в доклада на Еврокомисията. Делът на необслужваните заеми на бизнеса остава значителен, смятат експертите на Брюксел.

България попадна в най-тежката група на негативната класация за икономически дисбаланси през 2015 г. заради кризата с КТБ. Страната ни ще остане под зорко наблюдение и през 2018 г., съобщи ЕК.

Докладът припомня, че през февруари 2017 г. Еврокомисията е констатирала, че в България нормалното функциониране на икономиката е затруднено най-вече заради множество нерешени проблеми във финансовия сектор, високата междуфирмена задлъжнялост и проблемите на пазара на труда. Сега експертите смятат, че има подобрение при някои показатели, но финансовият сектор продължава да бъде проблемен и трябва да остане под наблюдение. Тревогите са около все още слабото му управление, качеството на активите и надзора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
18
 
11
 
! Отговори
Износа преди 6 години
Всичкото специалист с два лева в джоба чака България да фалира, ЕС да се разпадне, САЩ да изчезне. БГ има 38 млрд. износ, гледайте как да станат 50, а не само - това колко скъпо, онова колко скъпо.
62
5
 
41
 
! Отговори
скоро преди 6 години
Не са глупости а истина у нас няма действаща пазарна икономика а дивашки метод на моментна печалба а после да става каквото ще,имотния балон ще се спука и много хора ще плачат....
61
27
 
12
 
! Отговори
666 преди 6 години
От Брюксел пак пишат глупости. Това е нормален пазарен цикъл. Учи се още в увода на икономиката. Когато пазарът и икономиката вървят нагоре и цените вървят нагоре, когато има спад - цените тръгват надолу. Така е вече стотици години. В момента пазарът и икономиката вървят нагоре, а цените на имотите следват тенденцията.
60
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме срива, че да се местим...
59
30
 
9
 
! Отговори
триапартаментен преди 6 години
Вместо да квичите - голтаците марш на село, да ви е евтино.
58
2
 
43
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Трябва да си......., за да живееш в Бояна , Драгалевци , Симеоново и т.н.! Когато започне зимния период , минете по Околовръстното и погледнете към Драгалевци ( привечер към 17ч) - ще видите ужасяващ синьо - сив похлупак от пушек върху цялото село !! Така е и над Бистрица и над Симеоново . Как може живущите там да не го виждат и как не се намери един журналист да направи репортаж ! Наще измислени ,, баровци " са жестоко прецакани отново!!!
57
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай *** нема капиталистическо мислене. Като се види в пари и прави най-глупавите наща или ги ръга в банката !!! Или налива бетон и прави апартаменти. С това мислене си оставаме завинаги бедни. Парите са пари, когато се инвестират и носят пари. Да си сложиш парите в банка на лихва 1-2% си е престъпление.
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До anonimenнали? Примерно имаме си азбука, а някои индивиди с ниска кОлтурЪ пишат на маймуница...
55
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В самия Брюксел балонът на недвижимите имоти е далеч по-голям. За един 2-3 стаен апартамент ти искат половин милион евро. След има-няма десетина години, като се разпадне ЕС, ще се сгромолясат просто..
54
6
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените на жилищата в България били най-ниски в ЕС :D Ама ако се сравнят и доходите и лихвите на кредитите ще видите, че всъщност цените на жилищата в София по-скоро към високите. Гледам някакви преди мен са сравнявали село София с европейски столици :D Хахахахах. София е гето със 70% население дошло от градове и села от цялата страна. По задръстванията им се вижда манталитета, псуват, свиркат, налитат на бой. София и селяния и мръсотия до шия.
53
3
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
v BG vsichko e obratnoto ...gud luck:)))
52
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До тТт"Докато не започнат да инвестират в ПРОИЗВОДСТВО" - в какво производство да инвестира човек от средната класа? Само изграждането на малък цех извън (без машините вътре) струва колкото 2 апартамента заради ненормалните административни изисквания.
51
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой чете внимателно докладите на Съюза, ще се увери, че те са определено негативни от години насам. Подчертава се липсата на реформи във всички най-важни сфери, като правораздаване, икономика, образование, здравеопазване и т.н. Говорят за високата смъртност, корупция, престъпност и в същото време ни потупват по рамото! Пълен абсурд или лицемерие? И на какво да вярваме?
50
1
 
20
 
! Отговори
тТт преди 6 години
не средна, минимална - 240 евро, моя греша!!!
49
8
 
43
 
! Отговори
тТт преди 6 години
Естествено, че балонът се надува и рано или късно ще се спука. Защото българския бизнес въобще не мисли средносрочно или дългосрочно. Докато не започнат да инвестират в ПРОИЗВОДСТВО, балони в нашата икономика винаги ще се пукат един след друг. А за тези по-долу които казват "ама евтино даже било" - кежете ми къде в света има средна заплата 240 евро и квадрат жилищна площ средно 1000 евро за кв.метър?
48
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 43"Познавам доста куки с мерцедеси и доста доктори с джипове?" - ами мерцедес можеш да си купиш и за 3000 лева. Същото е и с "джиповете". Ти да не живееш в 97-*** че като чуеш "джип" и да се подмокряш? За 20 000 можеш да си вземеш по-висок клас втора ръка кола на 5-6 години в много добро. Ако смяташ че някой с кола за 20 000 лева е "заможен", то явно имаш финансовия ресурс на църковна мишка и си нямаш идея какво се нарича "средна класа"
47
2
 
27
 
! Отговори
Бай-Кольо преди 6 години
Всеки има картуна над раменете си,с която мисли ...или не мисли. Да ,има балон,но предлагането е винаги според търсенето. Друг е въпроса че брокерите умишлено подкукурносват наемодателите да вдигат цените на наемите,а от там все си има Първосигнална система...:защо да плащам наем,като мога да купя жилище и да плащам същата сума на банката" Да ...ама не,при един дълъг здравословен проблем /примерно/ ...ЧСИ-то нема те чека да оздравееш...нито банката.
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NIKOI NE E OGRABIL PARITE MA G-N PETROV,A I TOI SI E VINOVEN--IZBRAL E NEPODHODYASHTATA BANKA.
45
8
 
29
 
! Отговори
Сифия преди 6 години
София е една клоака-пренаселена, без план, сива и ***. Защо я слагате в едно изречение с европейски градове. Който поиска от провинцията дойде, а от чужбина хората могат да различат и да не инвестират в мутренски коптори. Балонът е факт и до година ще гръмне. Жалко за тези, които изтеглиха кредитите и ще стискат зъби още 30 години. Ако въобще някой довърши кутийката. Но то не става само с ядене, трябва и акъл.
44
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добро утро... в "мега-елитните квартали" като "Симеоново и Манастирски ливади", където няма свястна канализация вече искат по 200 евро на квадрат за парцела... Така ще ви тресне пукането на балона, че идея си нямате