Снегът идва! За 17 области е обявен оранжев код

На много места ще се образува и снежна покривка
26 ное 2017 20:42, Анисия Иванова
12
Снегът идва! За 17 области е обявен оранжев код
Снимка: Булфото

Значителни валежи от дъжд и от сняг се очакват от утре. Ще се трупа снежна покривка. Още в нощните часове, първо в западните райони ще завали дъжд. В сила за понеделник са предупреждения от първа и втора степен за значителни валежи. В Западна и Централна България дъждът ще започне да преминава в сняг към обяд, като ще се трупа снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

Оранжев код за валежи от дъжд и сняг е обявен в 17 области на страната за 27 ноември 2017 г., съобщава на интернет страницата си Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

За София, София Област, Перник и Кюстендил, Ловеч и Габрово е в сила оранжев код. Там ще вали сняг и ще се образува снежна покривка. Количество на валежа ще бъде 20-30 л/кв.м, а снежна покривка - 10-20 см.

В Монтана, Враца, Плевен и Велико Търново ще има значителни валежи от дъжд, които ще преминават в сняг, а кодът е оранжев. Прогнозните количества са 20-30 л/кв. м. Ще се образува и снежна покривка.

В Пазарджик кодът също е оранжев заради интензивни валежи, които отново ще преминат в сняг. Количества ще бъдат между 20-35 л/кв. м. В повечето райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

Оранжев код е в сила и за областите Хасково, Кърджали и Стара Загора, където ще има значителни валежи, предимно от дъжд, а количества ще бъдат между 20-40 л/кв. м.

В Благоевград ще има интензивни валежи, които в по-голямата част на областта ще преминат в сняг. Там кодът отново е оранжев, а количества на валежа ще бъдат 20-35 л/кв. м. С изключение на крайните южни райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

За Oбласт Смолян e в сила оранжев код за интензивни валежи, които ще преминат в сняг. Количества ще бъдат 20-35 л/кв. м., а в повечето райони ще се образува снежна покривка с дебелина от 5 до 20 см.

В Пловдивска област ще има значителни валежи от дъжд, в планините – от сняг. Кодът е оранжев, а количества на валежа 20-35 л/кв. м. На места ще се образува снежна покривка с дебелина 5-10 см.

За Област Видин е обявен жълт код за валежи от дъжд с прогнозни количества от 10-20 л/кв. м. В южните планински райони на областта дъждът ще премине в сняг и ще се образува снежна покривка.

За Русе, Търговище, Разград, Шумен, Сливен, Ямбол, Бургас и Варна е в сила жълт код за обилни валежи от дъжд, а прогнозните количества са между 15 и 25 л/кв. м.
Единствените области, в които не са обявени кодове за опасни метеорологични явления са Силистра и Добрич.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
шаш и паника преди 1 година
Тия па у БАН тия кодове за нищо ги немат .
9
4
 
4
 
! Отговори
чикенмикен преди 1 година
оранжев код звучи като облечи се маме да не настинеш, сложи зимни гуми и не влизай в завоя с вратите
8
5
 
10
 
! Отговори
от провинцията преди 1 година
дано натрупа в софия около 2 метра преспи, да стане не проходима, да се блокира движението, да стане страшно .....
7
1
 
5
 
! Отговори
Оранжев код????? преди 1 година
Какъв оранжев код ги гони тия от БАН бе? Леко дъждче и нищо повече. Тия наред ли са с главата?
6
0
 
8
 
! Отговори
hm преди 1 година
ми като гледам прогнозата ще се задържи няколко часа ... ще изкарат милион снегорина и ще напишат огромните фактури на общината
5
8
 
23
 
! Отговори
💨 преди 1 година
Па време му е да вали, новмври е все пак. Нека трупа нека вее.
4
9
 
7
 
! Отговори
na tyrkaleta преди 1 година
nikakov snqg nqma da vali ve qsno li t i e
3
7
 
31
 
! Отговори
Гого преди 1 година
Утре пак ще има- зимата ни изненада.....
2
5
 
14
 
! Отговори
varg преди 1 година
нИЩО НЕ ИДВА.
1
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От утре цирк АПИтьу, ще е с нова програма.