"Татяна" носи код оранжево: Дъжд, сняг и лед почти навсякъде

В 24 области е обявено предупреждение за опасно време
28 ное 2017 08:37,
10
"Татяна" носи код оранжево: Дъжд, сняг и лед почти навсякъде
Снимка: Reuters

Средиземноморският циклон "Татяна" покри България със сняг. Възлови републикански пътища бяха блокирани, а редица проходи остават затворени и към този час.

"Още днес времето чувствително ще се подобри. Няма да има увеличение на снежната покривка в равнините. В голяма част от Южна България валежите вече са спрели, а през деня ще спрат навсякъде. Циклонът се намира над Черно море и през следващите часове ще продължи на се движи на изток", отбеляза синоптикът Симеон Матев.

Още по темата

В студиото на "България сутрин" гостът прогнозира, че в четвъртък се очаква чувствително затопляне, което ще продължи до уикенда. Температурите ще варират между 1-2 градуса за Северозападна България и до 15 градуса в Югоизточна.

"Поради затоплянето на времето, в края на седмицата се очакват валежи до 40-50 литра/кв.м. Язовирите трябва да се подготвят, а деретата на реките трябва да са почистени. Въпреки това, в началото на декември се очаква дните да са значително по-зимни. Едва за студентския празник времето ще омекне", поясни Матев пред Bulgaria ON AIR.

В 24 области на страната е обявено предупреждение за опасно време. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Оранжев код за сняг и поледици е обявен за 5 области в страната, в 19 области е в сила жълт код за обилни валежи.

Втора степен на предупреждение е в сила за областите Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, където през нощта и преди обяд ще продължи да вали сняг, а снежната покривка ще достигне 10-15 см.

В областите София-град, Софийска област и Смолян е обявен жълт код за валежи от сняг и поледици. През нощта и в четвъртък снеговалежът ще продължи, като снежната покривка ще достигне 15-20 см.

Предупреждение за обилни валежи от сняг и дъжд е в сила за областите Монтана, Пазарджик, Пловдив, Русе, Търговище и Разград. Там през нощта и във вторник валежите ще продължат. Дъждът ще преминава в сняг, като очакваното количество на валежите ще е 10-20 л/кв.м.

Жълт код за обилни валежи е обявен за областите Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. Валежите от дъжд ще продължат през нощта и в четвъртък валежите, като очакваните количества дъжд са 10-20 л/кв.м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
еднолъчев хроматрон преди 6 години
"Татяна" носи само жълто , особено отзад - наакахте се от кодове , плашене ,шашкане и гръмки глупости . Преди като нямаше кодове , какво - не бяхме ли хора ?
9
3
 
10
 
! Отговори
ГЕРБЕР преди 6 години
Еее жалко ! Пак НЕ успяхме да "хванем" снежинките във въздуха ... Но поне успяхме да "хванем" кинтите за зимното снегопочистване с нашите си "фирми" ..... :) ... ВЕСЕЛА КОЛЕДА ! ... Ще има за хубави подаръци на ГЕРБерските дечица ..... :) :) :)
8
1
 
12
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Тука у назе на тва бедствие едно време му викахме снег. Сега му викат бедствие.
7
1
 
9
 
! Отговори
маке преди 6 години
при нас снего е до кръсто камината бумка а виното е студено буто е пушен а я съм токо нещастен
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задава се циклона Путин, студ и спиране на транзитния газ през укропия.
5
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радвайте се докато все още вали сняг. Идва времето когато този сняг ще остане в спомените. Някои да са виждали сняг в Атина? Не сте няма и да видите. На там отиват нещата и с нашият климат. Няма да мине много време и снега ще стане мираж на нашата територия с тази промяна на климата!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тамара" пък носи голям нос!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе не знам какъв жълт код са обявили но тук отдавна не вали дъжд а грее слънце но пък е хладно
2
1
 
12
 
! Отговори
i6 преди 6 години
За пореден път съм в потрес от журналистиката ни - последното изречение е много стойностно: "Валежите от дъжд ще продължат през нощта и в четвъртък валежите, като очакваните количества дъжд са 10-20 л/кв.м." Да не говорим, че прогнозите навсякъде са за изясняване още от днес.
1
1
 
16
 
! Отговори
Лято преди 6 години
ЗИМА Е!Нормално е да има сняг, лед и студ.По нашите ширини е така!