В България: Жените живеят със 7 г. повече от мъжете

Продължаваме да се топим, прогнозира експерт от БАН
28 ное 2017 09:52, Петя Славова
30
В България: Жените живеят със 7 г. повече от мъжете
Снимка: архив, Булфото

България е на челните места в Европа с най-много хора над 65-годишна възраст.

"Демографска ситуация в страната през 2016 година е свързана с продължаващ процес на намаление в общия брой на населението. По данни на НСИ към 31 декември 2016 г. населението на България е било 7 101 859 души. Наблюдава се също така задържане на раждаемостта под нивото на просто възпроизводство, но все пак това ниво е близко до средната стойност за Европейския съюз", обобщи демографската картина в страната доц. Доц. д-р Елица Димитрова - ръководител на секция "Възпроизводствени процеси и структури на населението" към Института за изследване на населението и човека при БАН.

По думите й, през същата година в България са родени 64 984 деца. Средният брой живородени деца от една жена, или т.нар. тотален коефициент на плодовитост, е 1,54, което е близо до модела на възпроизводство, който се наблюдава в повечето държави в ЕС.

Коефициентът на общата смъртност в България обаче е много висок - 15%. За ЕС-28 този показател е 10,2%. Отчетено е и увеличение на средната продължителност на предстоящия живот, която за 2016 г. е 74,7 години. Предстои да бъдат публикувани данните за 2017 г.

"В страната е налице напредващ процес на застаряване на населението. Данните на националната статистика показват, че лицата на 65 и повече години са 21% от населението през 2016 г. За сравнение - децата под 15 години са значително по-малко (14,1%). НСИ посочва също така, че процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете. Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 24,1%, а на мъжете – 17,2%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея на по-ниската средна продължителност на живота при тях.

Експертът отбелязва, че през изминалата година очакваната продължителност на живота при мъжете в България е 71,2 години, а при жените е със 7 години по-висока – 78,2 години. За сравнение - в съседна Гърция очакваната продължителност на живота при мъжете е 78.,5 години, а при жените – 83,7 години. Това означава, че в България е налице интензивен процес на застаряване на населението, но той е съпътстван от значително по-слабо увеличение в показателите за дълголетие и за двата пола.

Доц. Димитрова също така коментира данните от последното проучване на "Евробарометър", посветено на равенството между половете. То показва, че в България е налице един по-традиционен модел на разделение на ролите на мъжете и жените. Приема се, че основната роля на мъжа е да се грижи за материалната и финансовата обезпеченост на домакинството или, простичко казано, да печели пари.

"Докато домакинският труд и грижите за децата се приема, че са основно задължение на жената. Това не изключва участието на жените в сферата на платения труд. От десетилетия в България жените работят. По-скоро респондентите одобряват правото на избор на една жена да бъде домакиня, ако реши, че това е достатъчно удовлетворяващо за нея, отколкото подкрепят идеята за едно ретрадиционализиране на ролята на жената и превръщането й в домакиня.

Друг е проблемът е, че този традиционен модел на разделение на ролите между мъжете и жените в частната сфера и в сферата на платения труд води до двойно натоварване на работещите жени, които едновременно трябва да са равностойни участници на пазара на труда и да поемат основната грижа за дома и децата", отбелязва специалистът пред "Монитор".

Интересно е да се отбележи, че традиционните джендър стереотипи относно ролите на мъжете и жените са характерни най вече за страните в Източна Европа. В България, Унгария, Полша и Чехия, както и в прибалтийските страни над 70% от респондентите са на мнение, че най-важната роля на жената е да се грижи за дома и семейството.

Отново в България, Унгария, Словакия и Чехия, заедно с Литва, Латвия и Естония над 70% от анкетираните лица споделят мнението, че най-важната роля на мъжа е да печели пари. На противоположния полюс са страните, в които равенството между половете е постигнато в най-висока степен – Холандия, Дания и Швеция.

Под 20% от респондентите в тези страни подкрепят посочените твърдения за най-важната роля на мъжете и жените. Добре известно е, че в тези три западноевропейски държави политиките за баланс между работа и семейство, подкрепата на работещите майки, насърчаването на активното включване на мъжете в грижите за децата, както и равнопоставеността между половете в публичната и частната сфера стоят в основата и на по-високите равнища на раждаемост.

Доц. Димитрова коментира и прогнозите, че българите се топим и може да останем под 5 млн. души.

"Последните прогнози показват, че при различни варианти на развитие на процесите на смъртността, раждаемостта и миграциите, макар и с различни темпове, в бъдеще населението на България ще продължи да намалява. Поради това трябва да се търсят ефективни и навременни мерки за смекчаването на прогнозираните неблагоприятни тенденции в демографското развитие на страната".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
елементарно е да се преди 6 години
реши проблемът с демографията. Всеки млад човек иска да живее отделно. Ако осигурят евтини жилища всичко само ще се нареди. През соца раздават жилища и населението става от 6 на почти 9 милиона. Всичко опира до подслон и храна. Ако можеш да ги храниш и не се притесняваш че хазяина ще те изгони или банката ще ти вземе апартамента ще имаш голямо семейство. Ако се притесняваш макс 1 дете и толкоз.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Променете работното време на 7 или 6 часово, почивните дни да са твърдо 2, да се почива по празници, а не да се работи нелегално, МРЗ да е 700-800лв. Хората да имат време за децата си, за семейството си, да се оттърсят от 12-часовия стрес във фирмата, възрастните да се пенсионират по-рано, за да могат да помагат на младите при отглеждане на внуците. Младите да могат да работят на 2 места, ако имат нужда.Променете условията на труд и заплащането.Това е начинът, ама правите обратното.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Внедряване на чужд прогресивен опит ли?В Китай вече имат право на повече от едно дете. Забраната доведе до рязко изкривяване на демографската структура. Първо, полът се избира. Предпочита се да е момче. Ако с момиче, следва... и го няма. Води след себе си много повече мъже, отколкото жени. Оттам - трудности за създаване на семейство. Второ, работещите се оказват недостатъчно за икономиката.Данъци прямо семейното положение не водят до повече деца. Има много бездетни, има фиктивни бракове...
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работа при един работодател.В 90% от фирмите,като чуят че жена е бременна незабавно бива уволнена.За това някои жени ходят до последно на работа с еластични колани и се крият,само и само да хванат месеците за майчинство. Да видите работодателите,как си тероризират работниците.Това стимул ли е младите да раждат?! Не се налага санкции на работодателите за нищо.Превърнали са го на бащиния.Социалната политика е "слаба ракия".
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 21С тези работодатели младите пищят.Поголовно не им се води трудов стаж.В един момент искат ти месец за пенсия.Но липсва, защото а,джеба преди 20 години,някой работодател се еб,авал дружно с теб и не ти е отразил, че си работил за него.Не ти е платил,дори за труда който си положил.Нали си давате сметка тези бюрократични неуредици работник....,работодател ,колко нерви хаби и проблеми създава.Скъсяване живота на жените си всеки път с проблема.Да излезе жена по майчинство и трябват 9 месеца
23
0
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Това, което предлагаш, е добро за някои други държави.При нас ситуацията е специфична. Ако се изпълнят твоите препоръки, ще започнат да раждат още повече онези, които В.Орбан определя като НЕградивни личности. Той прави сериозни опити да наложи на НЕградивните принудителен труд, а у нас това се счита за незаконно.Тук някой предложи нещо, което е добро за България - паричните стимули да се приспадат от данъците. Не плаща данъци, но ражда като на конвейр? Да си ги храни сам!
22
1
 
3
 
! Отговори
Яяяяяя преди 6 години
В чудо съм се видял ,направо не мога да повярвам
21
2
 
9
 
! Отговори
Яяяяяя преди 6 години
Е че как няма ,те жените подлудяват мъжете ,от известно време съм в сайтове за запознанства и си общувам с няколко девойки,едната ми обяснява колко ме харесвала ама не иска да излезем била на антидепресанти и както си говорим нормално и почва да псува,другата обичала да ходи по казината и да залага комарджийка,следващата на 20 години била не виждала смисъл в живота само работа и вкъщи иискала да се самоубива .И после ние мъжете се занимаваме с ей такива простотии и ни се дигат нервите и т.н.
20
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да налагат на всяка двойка живееща на семейни начала и в брак да раждат.В Китай забраняват да имат 2 деца.В България да налагат на младите да раждат.Преди как имаше ергенски данък.Не е сключил брак до определени години. Да си плати.В Германия сключилите брак се ползват с данъчни облекчения.Ерген ли си си плащаш ,като поп.Имаш ли Деца преференции.Държавата отпуска пари.В Кипър родиш ли до навършване на пълнолетие държавата ти изплаща пари за издръжка.Като родиш ти дава 2000-5000 евра.
19
0
 
5
 
! Отговори
Манипулацията преди 6 години
По груби сметки по данните от НСИ, средната възраст на починалите през 2016 година е около 72-73 години, без в това да се включват починалите деца на възраст до 1 година.Пенсионираме се на 65, ако все още сме живи и мъжете живеем средно до около 67 години и жените средно до около 75 години. Очаквам скоро пенсионната възратс да се вдигне до 70 години, а почти веднага след това и на 75 години, защото бъдещата продължителност на живота след 100 години щяла да е 80-85 години.
18
0
 
7
 
! Отговори
ДобреУредена държава преди 6 години
и нормални заплати - докато това не бъде постигнато, малко български семейства ще се решат да създадат второ дете.За повече от две деца няма смисъл да агитираме - четете теорията за златния милиард. До такава численост трябва да се редуцира човечеството, за да не унищожи ресурсите на планетата и после да изгине от глад. За целта е нужно само да не създаваме повече от две деца.Тогава няма да се наложи след около два века повечето хора да бъдат насилствено стерилизирани, а може би дори и избивани
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МанипулациятаБАН и особено онези институти, които се занимават с проблемите на обществото, човека, нацията, историята и културата, имат една основна задача - да чакат, за да видят каква доктрина ще формулират властимащите и чак тогава започват да изтъкват "научни" доказателства, подкрепящи същата тази доктрина. Или да усукват.Когато се говори на неспециалисти в дадена област, достатъчно е някой с научна титла да започне да сипе наукообразни фрази. За това взимат заплати и реват за още.
16
0
 
7
 
! Отговори
Манипулацията преди 6 години
Цитат: Експертът отбелязва, че през изминалата година очакваната продължителност на живота при мъжете в България е 71,2 години, а при жените е със 7 години по-висока 78,2 години.==Така и не разбрах защо не публикуват истинската средна продължителност на живота според възрастта на хората починали през 2016 година в случая, а ми дават някаква лъжлива очаквана продължителност на живота на всички живи към момента, вкл. и бебетата.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да разберете,колко са ви изхабени жените.
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От лошия живот вечната грижа,Българката все по рано навлиза във критическата.Някои жени вече на 45 год не им е възможно да раждат.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не че жените не искат да раждат.Просто искат нормално отглеждане на децата.Мъжа да го осигури трябва работи на две места. Да не се прибира вкъщи. Много жени отглеждат сами децата си,поради този факт.Да,но жена си иска мъжа да е при нея и да участва в отглеждането на децата.Как да стане,товаОсвен ако не е внук на някой аристократ.
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде по света няма такива жени,като българките.Работи,къща върти мъж деца.И на всичкото отгоре и претенции.Как няма се изхабят.Пазете си жените,грижете се за тях.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъже те пият пушат нервират жените,прелюбодействат.Не обичат жената истински. И жените са отровени млади.
10
2
 
4
 
! Отговори
olo преди 6 години
члена като спре за мъжа остава стомаха само да пълни и това го довършва от мазнотий и алкохол, цигари и тка.
9
6
 
10
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
Ами как няма да живеем по-малко? Отиваш на работа и се скапваш от бачкане, прибираш се и жена ти те скапва от психически тормоз. Спасението е да се научиш да не я чуваш, но не всеки успява да се научи. Накрая си казваш, че е време и ти да си починеш от всички.