И дъжд, и сняг, и 18°С и минус 15! Декември чука на вратата

Месецът ще започне с високи температури и обилни дъждове
8
И дъжд, и сняг, и 18°С и минус 15! Декември чука на вратата
Снимка: Reuters

Декември ще дойде с дъжд, който после ще премине в сняг заедно с нахлуващ студен въздух. В повечето дни от месеца температурите ще са по-ниски от обичайното, но ще има и периоди на затопляне, които ще вдигнат температурите до 10-15 градуса, а на места и до 18 градуса.

В най-студените дни живакът пък ще падне до минус 10, минус 15 градуса, сочи прогнозата за времето през първия зимен месец на НИМХ при БАН, цитирана от БТА.

През декември се очаква средната месечна температура у нас да бъде около и под нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините - от минус 8 до минус 3 градуса, информира синоптикът Красимир Стоев.

Още по темата

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, а в по-голямата част от страната тя е между 40 и 60 литра на квадратен метър. В планините и в най-южните райони - между 70 и 120 литра на квадратен метър.

Декември ще започне с много динамично време. Серия от средиземноморски циклони ще преминат над страната ни или близо до нея и ще носят обилни валежи от дъжд. Ще духа вятър, а температурите ще бъдат високи.

Към 4-5 декември от север-северозапад ще нахлуе студен въздух. Температурите ще се понижат и дъждът ще премине в сняг. През последните дни от десетдневието градуситеотносително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Отново ще има валежи, предимно от сняг.

Динамично ще се задържи времето и през второто десетдневие на декември. През повечето дни температурите ще останат по-ниски от обичайните. Около 12-13 декември отново ще има валежи, в по-голямата част от страната, предимно от сняг.

В началото, в средата и в края на третото десетдневие на месеца прогнозите са отново за валежи.

Декември е първият зимен месец и в климатичната справка на НИМХ-БАН се посочва, че през него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг.

Средният брой на дните през декември със снежна покривка в Северна България е 10-15, а в Южна България - 4-5 дни.

При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите в сравнение с другите месеци са сравнително малко, особено в Дунавската равнина.

Средният брой на мрачните дни през декември у нас е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите дни в равнинните райони - от 7 до 12.

Според астрономическата справка в началото на декември слънцето в София изгрява в 7 часа и 37 минути, и залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 17 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 3 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 6 минути.

Фазите на луната през декември са: на 3 декември - пълнолуние, на 10 - последна четвърт, на 18 - новолуние, а 26 декември - първа четвърт.

Астрономическата зима започва на 21 декември в 18 часа и 28 минути.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
10
 
! Отговори
i6 преди 1 година
"В началото, в средата и в края на третото десетдневие на месеца прогнозите са отново за валежи." Може ли пояснение - кога няма да вали? На третия и седмия ден от десетдневието? Или... :)
4
6
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Нищо ново или изненадващо в прогнозата. Декември -зимен месец, не очакваме да ходим на плаж , нали ?
3
13
 
12
 
! Отговори
Ведил преди 1 година
Да им го начyкам (трети път)!
2
3
 
14
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 1 година
времето предвещава добър запой ! :)
1
4
 
37
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 1 година
"Декември е първият зимен месец и в климатичната справка на НИМХ-БАН се посочва, че през него преобладава облачното и мъгливо време."
Какви фундаментални научни открития... Моля да бъдат сведени до знанието на Агенция Пътна инфраструктура, защото техните очаквания са за топъл и слънчев декември с температури около и над 20 градуса. И всеки сняг през зимата е изненадващ удар под кръста от гадните масони, които пускат Хаарп системата...