Пропастта между бедни и богати българи не спира да расте! Защо ли?

София със силна икономика, на дъното - Видин, Сливен...
Обновена: 29 ное 2017 10:49 | 29 ное 2017 10:45, Петя Славова
121

Регионите в България - пропаст между бедни и богати, която не спира да расте. Това е изводът от изследването на Института за пазарна икономика.

Още по темата

Икономически силните области продължават да се оживяват, докато по-слабо развитите райони стагнират. Резултатът - пропастта става все по-голяма, съобщава Bulgaria ON AIR.

София остава най-силната икономика. Отличници са и Габрово, Стара Загора, Варна и Русе. На дъното са Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали. В тях чуждестранни инвестиции липсват и това автоматично означава висока безработица и високи нива на бедност.

Силистра е сред областите, които са в дъното на таблицата по икономическо развитие. Заплатите и доходите остават чувствително по-ниски от средните за страната, а нивото на безработица е сред най-високите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като говорим за българите, трябва да погледнем пълната картинка. Един млн. българи живеят в чужбина, оправят се някак и според нашенските стандарти живеят охолно. Тези които оставеме тук застаряваме, при което броя на пенсионерите се увеличава, а те са оставени на мизерни пенсии. За да се промени картината трябва на първо място да се намали изтичането на млади и грамотни хора, след това да се актуализират пенсиите и да се вдигне производителността на труда.
90
9
 
5
 
! Отговори
4 тона суджук преди 6 години
До риторично"Общината отпуска парче земя, без наем. Строителството е твоя грижа- материалите са евтини, близки, роднини, приятели се събират, работят, никой не ти иска пари."Абе момче, не си мисли, че никой не помни как КРАДЯХТЕ с двете ръце и с това, дето слънце не го огрява. А материалите, нито бяха евтини, нито се намираха лесно.
89
1
 
1
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До АнонименЦелият ти пост е само обидни квалификации и обвинения в лъжа.Кой си ти и кой ти е дал право да ме обвиняваш в лъжа?
88
0
 
13
 
! Отговори
Упадъка продължава преди 6 години
С две думи....от тази бедна ''държава'' нищо не става.За туй младо и старо предпочита да живее и работи в чужбина.В нашия град населението просто се ''изпари''.След 18:00 часа по улиците ще срещнете само няколко бездомни кучета или един алкохолик.
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те кметовете не си излизат от кабинетите - изобщо . Те не знаят какво става в градовете им . Пък да мислят и за други места ? Ъпсурд
86
4
 
5
 
! Отговори
не харесваш истината преди 6 години
До Анонименот риторичноНе съм живял, ама зная, защото дядо ми така си е построил къщата. Днес аз трябва да му уреждам земята, върху която я е построил. Документите са в мен. Така са били построени къщите на всички съседи.За смях ставаш ти. Това, че на теб не ти оттърва, че някога нещата са били уредени за удобство на обикновения човек, а не само на богаташите, както е сега, си е твой проблем. Някога хората имаха шанс. Сега шанс имат само банките, кредиторите и изедниците.
85
0
 
13
 
! Отговори
Lina преди 6 години
Пропаст между София и останалите градове действително има. И го пиша не с подигравка, а с тъга. За съжаление в т.нар Северозападнала ( защо ли ) Бг. заплата от 400 лв се приема за голяма. По тази причина хората продадоха каквото имат и се преместиха в големите градове с надеждата поне да имат работа. Да, като се разплатят сметките действително не им остава много, но поне не е мизерия. А боикУ строи пътиша,магистрали, каквото - такова
84
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
коментар-86, доказваш недвусмислено, че не живял по времето на НРБ-то. Никой няма ползва от описания на една измислена реалност родена в главата на хлапак неспособен да бъде честен дори със себе си
83
1
 
10
 
! Отговори
допълвам си 82 преди 6 години
До риторичноПлащаш данък сгради и такса смет, ако по- късно искаш, купуваш земята, на която си построил къщата. Общината не те притиска да купуваш земята. А днес върви си построи къща в града! Крадяли сме били! С кражби сме били построили къщите си! Как не ви е срам да пишете клевети!С чужд материал и чужд труд строяха разни фуражки и шефове на заводи и предприятия, на които после дадоха куфарчетата. Който някога крадеше, сега пак краде. Някога- държавата, днес- хората
82
0
 
8
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 6 години
в българия капитализъм няма. има бандитизъм и продажни политици и лъжлива информациони служби.в българия останаха крадците подлизвачите политици я ми кажете при соца колко човека имаше бездомни или колко човека се запалиха живи заради липсва на работа и средства нямаше а сега в бг цари безработа безпаричие и кладливи полотици.аз желая на бългрите да сте честни истини българи патриот ане вайсали
81
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
коментар-82, не си живял по онова време и не знаеш нищо. Ставаш за смях с писанията си
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами социалното е по големите градове да започнат да разпределят и към по малките градове , околностите ... - то е за тяхното (нашето) добро . И без това има претрупване. Има неща които не са от полза а могат да бъдат в полза на друго място
79
7
 
11
 
! Отговори
риторично преди 6 години
До 4 тона суджукГлупости! Да си построиш къща в прованса не беше проблем. Общината отпуска парче земя, без наем. Строителството е твоя грижа- материалите са евтини, близки, роднини, приятели се събират, работят, никой не ти иска пари, осигуряваш им само храна за обяд и вечеря. Когато те имат нужда, ти им работиш, помагаш. Плащаш само данък сгради, ако искаш по-късно купуваш земята. Днес земя без пари-нъцки, строители без пари-нъцки, материали за стоителство- мама мия!, а качеството-***.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не проблемът, че в някои браншове се взимат хубави пари, а това че има хора които работят и едвам свързват двата края. Недейте да завиждате, ами погледнете към управлението на държавата и законите. Ако си подредим държавата и не допускаме прости и лакоми хора да ни управляват нещата ще се оправят за 3-4 години.Ние изпуснахме златен шанс преди 10 години да забогатеем. Пропиляхме европейските фондеве тъй като допуснахме беззаконие и корупция. Сами сме си виновни, оставихме се на течението ...
77
0
 
3
 
! Отговори
hm преди 6 години
До голяма фукняЧакай сега! И на мене ми предлагат 1000лв - повярвай ми :) И вместо да се радваш, че ще има кой да ти купува стоките ти злобееш... Питай работодателя ти - защо си на ниска заплата.
76
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедняк е този, чиято жена харчи повече отколкото получава. Ако възпитаме добре жените може и да забогатеем
75
2
 
11
 
! Отговори
голяма фукня преди 6 години
До хмА, стига с това ИТ! Всички да напуснат работа, да се закрият и да станат ИТ. И ние сме учили здраво в училище и после в университета. И сме работили, и учили, че и сме пътували, никой не ни дава заплата 3к. Опротивяхте на хората с това ИТ! Кой ти произвежда хляба, храната, тока, топлото, дрехите, обувките, бюрото, стола, на които стоиш, сградата, в която живееш, кой те обслужва в магазина, бензиностанцията, аптеката... Големи хвалби с туй ИТ, дето нищо не произвежда!
74
5
 
4
 
! Отговори
hm преди 6 години
До do 73Хардуерните техници с опит взимат между 4-5к - запознай се с бранша! Тия които ти мислиш за хардуерни техници - ами не са хардуерни техници. Ми тираджиите? В момента един тираджия взима около 3-4к? Защо там не се наводни пазара? Май защото се иска яко работа, а оплакванията и чакането от държавата е безплатно :D
73
10
 
10
 
! Отговори
4 тона суджук преди 6 години
До Бай ТошоБай Тоше, предприятията и ТКЗС-тата съществуваха, за да можете да крадете от тях. Няма какво да се лъжем - с 200-250 лв. заплата дори тогава не беше възможно да се построи къща на 2-3 етажа като всеки етаж е по 120 кв. м. че даже да остант пари за нова Лада, при това без ред. А 80% от къщите в провинцията са именно такива. Всички сме наясно как си ги построихте тези къщи. Така, че дай да не се лъжем, че сте работили. В действителност се скъсвахте от кражби.
72
0
 
4
 
! Отговори
do 73 преди 6 години
На 44 ще си с 1000 лв. заплата защото всеки 15 годишен ще програмира. Това е като едно време хардуерните техници. Питай сега колко от тях вземат 3 бинки.