От живот не се спестява! Обрече ли държавата онкоболните?

Приемането на мораториума - изключителна безотговорност
30 ное 2017 14:15, Петя Славова
53

Този мораториум, приет от депутатите, е убийствен към тежко болните. Смъртоносно е, когато оставиш онкоболен да се лекува с едно и също лекарство прекалено дълго време. В момента, в който чух, че идеята за здравния мораториум е приета, веднага се сетих за онкоболните и си представих какво им предстои. От живот не се спестява!

Така Елена Банова, съпредседател на фондация "Неогенезис", коментира в студиото на "България сутрин" приетия от депутатите едногодишен мораториум за финансирането на нови лекарства и сключването на договори с нови лечебни заведение през 2018 г.

Още по темата

Според Банова приемането на този мораториум е изключителна безотговорност от страна на институциите и депутатите.

"В България временните мерки са твърде дългосрочни. Крайно време е Надзорният съвет към НЗОК да потърси отговорност на някого. Евтиното лечение ще стане трагично за онкоболните", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Иван Димитров от фондация "Български пациентски форум" от страната ни ще изчезнат лекарства, които са животоспасяващи за някои болни хора, и пациентите ще бъдат принудени да започнат да се лекуват извън страната.

"Тези лекарства за определени заболявания са крайно необходими. Болните, които не могат да бъдат лекувани с точните медикаменти, ще се увреждат все повече и повече. Имунната им система ще бъде много по-натоварена. Политическата ни власт обрича българските пациенти на гибел", коментира още Димитров.

Той уточни, че в момента, в който мораториумът влезе в сила, всички български граждани, имащи нужда от скъпи лекарства, няма да могат да ги получат, защото държавата ще плаща само за най-евтините.

"Ако искаш да се лекуваш с точно определени медикаменти, трябва да си доплащаш. Държавата казва на лекарите как да ни лекуват. Ще се обърнем с призив към президента Румен Радев да наложи вето, с което да се спре това безумие", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
мариела преди 5 години
Искам да споделя личното си негативно мнение от д-р Радослав МангалджиевОТДЕЛЕНИЕ ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ към СБАЛОЗ. Този човек лекуваше рак на бял дроб със сиропчета за кашлица, от януари до май месец 2018 при условие ,че вече бившия болен кашляше и отслабваше по време на химиотерапия за простатен карцином, като преди това имаше хормонотерапия в продължени на 3 години, без да направи една снимка или скенер, за да има диагноза. След настояване на болния направи скенер края на месец април 2018 след ,което две седмици нямаше епикриза а господина излезе в отпуск. След като помолихме друг него
45
1
 
3
 
! Отговори
Defender of Justice преди 6 години
Користолюбиви хора, които жертват човешките права като право на живо, на защита, и др. а с това и моралните норми и ценност за пари и материална изгода не трябва да управляват нито едно живо същество дори и животно, нито да имат право да вземат решения засягащи живота, здравето и сигурността на други хора, още по-малко на най-безпомощните и беззащитни от него- каквито са и раково болните. ако управляващите отнемат на някой животоспасяващи средства,трябва да бъдат съдени за предумишлено убийство
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези с "милиЯрд", "мили-Ярд" и пр. Запомнете: милиАрд!
43
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5 милиона години еволюция сме се справяли без лекарства и без държава. Има си естествен ход на нещата. Но ако е нещо малко лекарство да се помогне защо не. Стига това да не обременява с непосилни дългове бъдещите поколения. В САЩ се раждат с по 60 хиляди дълг, колко е вече 20 трилиона, та и тук на там е тръгнало, от такива които си мислят че държавата ви прави безсмъртни и политиците печатат пари от въздуха.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представете си как се чустват хората, за които одобряването на лекарство отдавна използвано по света, което би подобрило и удължило качествено живота им, за поредна година не се одобрява от държавата, просто защото не искат да го плащат. Но иначе за частните болници, някои от които имат специалисти само по източване на пари, но не и лекари, няма никакъв проблем да се дават милиони.Защото докато от болниците всички си разделят откраднатото, от лекарствата печелят само пациентите.
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително зловещо решение на държавата. Тук не става въпрос само за онкоболни, а и за болни от редки заболявания. Особено за хората с прогресивни заболявания, всеки месец е надежда за някакво ново лекарство, което да удължи живота им или поне да го подобри. И държавата решава, че всъщност няма да купува нищо ново. И тук не говорим само за НОВИ лекарства, говорим и за такива, които в други държави се ползват от десетилетия, а в БГ не са одобрени. Като например венозните лекарства за БАХ.
40
1
 
1
 
! Отговори
боби преди 6 години
До АнонименАма ти си бил много грамотен, отворко, мили-ярд е една хилядна от един ярд, случайно да си чувал за милиметър
39
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А между другото, уникална глупост е това с възстановяването на здравноосигурителните права. Цял живот си живял без да плащаш вноски, разболяваш се, и след като платиш за 60 месеца или малко повече от 1000 лева, и вече си в играта и можеш да получиш лечение за хиляди левове... Това трябва да се забрани, или плащаш солидарно или гориш..
38
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 35Това е построил за нацистите, като е ограбил цяла Европа.А как е постъпил с евреите, поляците, славяните, руснаците?Май се припознаваш като нацист и мислиш, че като отрежат парите за онкоболните, ще се подобри твоя живот. Забравяш, че си славянин, а нацизмът е против славяните.Откъде ви намират с такива болни мозъци и кой ви внушава, че идеологията на Хитлер е правилната?Какво се случва в България? Кой прокламира хитлеристката идеология в България?!
37
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Профилактиката е основното направление в борбата със злокачествените заболявания."Ако искаш да се лекуваш с точно определени медикаменти, трябва да си доплащаш.
36
2
 
12
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
Хитлер е строил.почивни бази за немците...ако се не лъжа - е въвел и пенсионното осигуряване...справил се е с безработицата...НО НАЙ-ГЛАВНОТО - МИЛЕЕЛ Е ЗА НЕМЦИТЕ!Глупашки пример!
35
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аргументИ Хитлер е разсъждавал по същия начин- болните в газовите камери, здравите да работят и произвеждат, докато могат. Когато се разболеят и те- пак в газовите камери, за да не хабят ресурс и да не агонизират. Големи аргументи, браво!
34
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВладиславПише се - милиярд - правилно.
33
1
 
13
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
А вобще не отварям дума за, износа на нашите блага,ами златото на България знаете ли къде отива? А горите? Дори по дребните неща като билкарството, иманярството и т.н знаете ли колко губи България всяка година от всичко това?!? Милиарди.,а пък за колко още незнам бедна ми е фантазията
32
0
 
17
 
! Отговори
за кого са те? преди 6 години
До Анонимен 27Добре, другарю! Спрете да събирате здравни вноски! Върнете ни парите, които ни удържахте до сега и ни оставете сами да си избираме държава, град и лекари при, които да се лекуваме! Щом ще е търговия, да е търговия.
31
1
 
12
 
! Отговори
Владислав преди 6 години
До:къде са те!?Виж,дори и да струват пари апаратурата,консумативи, новите лекарства, дори и цените им да са такива каквито твърдят, пак можем да си го позволим.Може мисленето ми да ви се стори елементарно, но за мен здравеопазването е като винетките за автомобилите.Незнам в Бг колко точно коли има но приемам примерно 3000000.По 100 лв винетка колко прави? А все пари за пътища няма?! Все на Европа за финансиране разчитаме.Така е и във здравеопазването
30
1
 
8
 
! Отговори
сбъркана работа преди 6 години
Яж пий и си носи новите дрехи.После, защо идват болестите изведнъж ?!
29
1
 
19
 
! Отговори
за кого са те? преди 6 години
До ВладиславТочно!Пари има, но отиват другаде. Всички процедури, лекарства и пр. са с много завишени цени. Нищо не струва толкова скъпо, колкото го калкулират тук. Апаратура, техника и пр. в повечето случаи се купуват с дарения. Ремонти на отделения в болниците много често се правят пак с дарения- изцяло или частично. Просто парите изтичат нанякъде.
28
3
 
12
 
! Отговори
Неудобната истина преди 6 години
Аз съм лично засегната а ти незнам на кой си *** от 5 години се боря за живота на майка си а точно 5 години и два месеца погребах баща си от рак и ти ще ми казваш че съм ***! По себе си ли съдиш?
27
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за кого са те?Здравеопазването струва пари другарю, това е положението. Искаме или не, за да се лекуваш, са необходими пари, ти самия сега ревеш за пари! Така че не ми се прави на много високоизвисен идеалист. Не може да си купиш качетвен продукт за малко пари, отделно самата структура на бг здравеопазването предразполага към източване на онези здравни осигуровки на които ти разчиташ.