Заради закъсали ТИР-ове: По-солени глоби за износени гуми

Наблюдава се и глад за кадри, които да чистят пътищата
30 ное 2017 08:36, Петя Славова
12
Заради закъсали ТИР-ове: По-солени глоби за износени гуми
Снимка: архив, Булфото

По-големи санкции за шофьори на тежкотоварни автомобили, които карат с износени гуми иска министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. В момента по закон минималното изискване за дълбочина на грайфера на гумата е 4 мм, но не беше въведено задължението МПС-тата да се движат със зимни гуми.

Глобата за износени гуми е твърде ниска, за да накара водачите да вземат предвид този аспект от подготовката на автомобилите за зимата, смята регионалният министър. Той припомни, че ако през зимата автомобилите не са с гуми с грайфер над 4 мм, санкцията е от 50 до 150 лв.

Още по темата

"Ако усредним 100 лева за неизправна гума – примерно без какъвто и да е грайфер или с много малък, неотговарящ на норматива. 6 гуми на тежкотоварния автомобил, примерно на влекача, 1000 лева е средно гума за такова МПС – става 6000 лв. Тези ниски санкции предполагат водачът да не купува и да не сменя гумите си", смята Нанков, цитиран от "Монитор".

Министърът коментира работата на почистващите фирми при снеговалежа от началото на тази седмица. Министърът отчете, че е имало проблеми по автомагистралите "Хемус" и "Тракия".

В петък ще стане ясно кои фирми ще бъдат санкционирани заради недобро почистване на снега, който валя в началото на седмицата.

Дончо Атанасов предупреди, че сериозен проблем е липсата на кадри в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), с които да се поддържа пътната мрежа. По думите му при 3200 машини са необходими над 6000 шофьори.

"Няма как, като започне обилен снеговалеж, 1000 км магистрали да бъдат на асфалт. Ние се стараем с оглед на огромния трафик на тежкотоварно движение, което е около 10 хил. на денонощие през България, да поддържаме магистралите постоянно на асфалт", смята шефът на УС на АПИ.
 


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Онзи ден по телевизията чух някакъв тип от Съюза на превозвачите да твърди , че нямало зимни гуми за камиони."

Има, има. Различни типове - за предна ос, за задвижваща ос, за ремарке. Примерни марки: Nokian Hakkapeliitta, Yokohama MY507, Conti Scandinavia HD3, Bridgestone Nordic Drive... да не продължавам. Има ги както във варианти всесезонни, така и във варианти изцяло зимни.

Проблема е, че са по-мекички като цяло. По-бързо се износват. Трябва по-честичко да се сменят. Печалбата пада...
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твърдо съм за стари гуми да се наказва фирмата. В Русия наскоро шофьор даде подкуп на КАТ, защото карал без тахошайба, но освен глобата за него фирмата му бе глобена 1 милион рубли. Съдът счете,че с даването на подкупа шофьора не е искал само да се спаси от глоба, а да спаси товара и го достави навреме- т.е. е защитавал интересите на фирмата.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глобата за износени гуми да е на собственика на автомобила защото шофьора няма как да си купи камион а за износени гуми спиране на автомобила от движение за минимум 3 месеца защото камионите редовно се карат и сменяеми винетки с една винетка поне 2-3 камиона лепят се на прозрачно фолио и така се кара
9
0
 
0
 
! Отговори
Върл Левскар преди 1 година
Онзи ден по телевизията чух някакъв тип от Съюза на превозвачите да твърди , че нямало зимни гуми за камиони .
А сега де ?
8
0
 
8
 
! Отговори
.. преди 1 година
Зашо да ги глобяваме? Западняците правят друго - Принудително спиране на МПС-то докато не отстрани нередностите. Много е просто... докато не си сложиш зимните гуми не продължаваш.... Твой проблем е къде и как да ги търсиш.
Един такъв турчин го гледах в Норвегия. Спряха го и не го пуснаха да продължи. 3-4 дена тира седя там докато му пратят гуми от незнам си къде. И чак като сложи нужните гуми го пуснаха.
Много са прости, нали :)
7
0
 
4
 
! Отговори
минаващ преди 1 година
Фирмите са на мафията, как очаквате да глобят себе си?
6
2
 
6
 
! Отговори
минаващ преди 1 година
Нанков, ти си ***. Животът ми струва повече от6000 лв. Това не е причина по вина на шофьора. Всички работодатели един *** ги е правил. Само телефоните им са различни.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами слагайте глобата на фирмата, според доходите/оборота.
Шофьора е притиснат да кара този автомобил
4
0
 
11
 
! Отговори
Мон преди 1 година
Да де, но гумите не се купуват от шофьора, а от собственика на камиона.
Двама приятели са шофьори и си нямате грам представа какви молби падат за да им се сменят гумите (защото са ***), но чорбаджията нямал пари за гуми, защото трябвало да си плати лизинга на новата Q7. Глобите трябва да са главно към фирмата... Умноте глави в парламента пак ще направят най-лесното, вдигаме глобите за шофьора, собствениците на фирмите продължават да не сменят гумите...
3
0
 
5
 
! Отговори
Пичагата преди 1 година
... ЕДНО УТОЧНЕНИЕ САМО : ГЛОБИТЕ ЩЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ , НА САМИЯ ПЪТ ...... В ТУБИ ОТ МИНЕРАЛНА ВОДА ...... ЩЕ ВИКНАТ ПОЛИЦАИТЕ ОТ ПАВЛИКЕНИ ДА ОБЯСНЯТ ТОЧНО КАК !!!!! .......... :) :) :)
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За пореден път се убеждавам, че законодателят в Територията още живее в годините предшестващи Първото царство , когато са спрели да използват "касуалното" право - 2000 години пр.н.е.
Тук все още наказанията са според конкретния случай;
1
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 1 година
Нямало хора ала бала. Просто не им излизат сметките, ако трябва да се направи както трябва. И то не защото няма да са не печалба, а защото няма да може шефът да си купи ново бентли днес.