Циклонът "Филип" ни носи порои – 100 литра на кв/м. Ще има ли наводнения?

Синоптиците предвиждат обилни валежи идните два-три дни
1 дек 2017 09:15, Петя Славова
15

В първия ден на декември циклонът "Филип" ни носи обилни валежи, а след предупрежденията на метеоролозите снощи заседава кризисен щаб.

Заради "Филип" в следващите 48 до 72 часа в Западна България ще паднат валежи около и над 100 литра на кв/м., съобщи синоптикът Симеон Матев в "България сутрин".

Още по темата

Температурите се повишиха с идването на циклона, но са придружени със силен вятър и валежи. Обстановката е трайна, през следващите 2-3 дни зоната на ниско налягане ще стои над Балканския полуостров и "Филип" ще носи валежи, каза още гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

"Най-много ще вали в планинските части на Северозападна и Югозападна България. Само за 2-3 дни ще има места, където ще паднат 3 пъти повече валежи. Най-много ще вали по южните склонове на най-южните ни планини, където се очакват над 100 литра на кв/м", обясни Симеон Матев.

Със сигурност на места ще има преливания, локални изливания на реките, алармира той. Синоптикът потвърди, че има реални предпоставки за наводнения.

"Още по-обилни валежи ще паднат в Албания, части от Гърция и Македония. Там също са възможни преливания на реки и затваряне на пътища", предупреди Матев.

В неделния ден преваляванията ще бъдат по-слаби и ще има временно разкъсване на облаците.

Успокояване на времето ще има в началото на следващата седмица, но пък тогава ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат. Дебела снежна покривка в равнините няма да се образува.

"Декември ще ни предложи близки до нормата температури. В периода 5-8 декември ще бъде студено, но няма да има съществени валежи. Във второто десетдневие на декември се очаква снежна покривка и в равнините", посочи Матев и прогнозира затопляне преди Коледа, но сняг на самия празник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
0
 
! Отговори
222 преди 6 години
До София лелеТоз пък, къде го чукаш, къде се пука. Време е да отидете в травматологията за скенер на главата.
14
1
 
2
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Лятото София - на морето; зимата - морето в София...
13
1
 
3
 
! Отговори
София леле преди 6 години
Два дни лек дъждец и "престижните" столични квартали запрличват на блата. Предлагам на брокерчетата да преустановят огледите. Че как иначе да убедиш хората, че това е най-баровския квартал, докато газиш кал и пропадаш в езера.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както написах в другата ви подобна статия - скоро всеки повей на вятъра ще започнат да кръщават с име. НЯма таква простотия.
11
1
 
0
 
! Отговори
venix преди 6 години
За информация, гледайте новия филм Geostorm (2017)!
10
2
 
0
 
! Отговори
venix преди 6 години
За това ли пуснахте HAARP-базираното ПРО над България??! Да ни правите на луди с това време!!!
9
1
 
2
 
! Отговори
Борко преди 6 години
Пикльоо Филип да си оди!
8
2
 
4
 
! Отговори
Дупчо от Дупница преди 6 години
До Дърт Крейзър до 2а тоя човек казваш и "Тайфуни с нежни имена" :) В началото на демокрацията имаше един Фильо и той беше нежен:)))
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 4 Този човек е най-великият български писател. Казва се Богомил Райнов!
6
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щом не е циклона "Путин" от североизток ще го преживеем!
5
5
 
9
 
! Отговори
аз преди 6 години
Едно време по това време на годината е имало сняг, понякога виелици. 80% нетрябва да се обиждат, а сериозно да се замислят, раз-глезени олgo-фарендчета. То дъжд невиждало, сняг невиждало, ни студ ни пек. Цял живот под полите на мама си! Истината боли, но е истина , инъче нямаше да има такива "новини", че зимата е зима!!!
4
1
 
14
 
! Отговори
Дърт Крейзър до 2 преди 6 години
И както казваше един наш човек-"Няма нищо по-хубаво от лошото време"
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е па тоя Филип? Тоа да не е извънземен. От къде идва и за къде отива? И какво прави по нашите земи? А най важното кой му даде виза за да навлиза на наша територия? Или и той е от пришълците през зелена граница? А още по интересното е кой го е кръстил Филип? Некой селянжърин или гражданин от селянжърски произход?
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е едно време му казвахме просто - лошо време. И толкова.
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Блякс, от една про100тия се бяхме опазили , но и тя ни застигна- да се дават имена на вятъра и да го правим новина достойна за двучасов дебат в сутрешния блок по телевизиите.