Мария Габриел: Фалшивите новини не познават граници!

"Проблемът е в лесното им и скоростно разпространение"
1 дек 2017 19:19,
27
Мария Габриел: Фалшивите новини не познават граници!
Снимка: Bulfoto

Медийната грамотност е ключов елемент в борбата с фалшивите новини, каза еврокомисарят Мария Габриел днес на кръгла маса на тема "Предизвикателства пред медийния сектор в Европа", организирана от Представителството на ЕК в България и Съвета за електронни медии.

"Фалшивите новини не са нов феномен, но това, което е ново, са леснотата и скоростта, с които се разпространяват и мащабите, които могат да придобият", отбеляза Габриел. Тя посочи, че е приела с голяма отговорност мисията да инициира такъв тип анализ на европейско ниво - каква опасност представляват фалшивите новини за нас като ЕС и възможно ли е да идентифицираме общ подход за справяне с това предизвикателство.

На 13 ноември е стартирала обществена консултация, която очерта три основни направления, в които трябва да се работи: да се даде дефиниция за фалшиви новини, което ще бъде една от задачите на експертната група на високо равнище, да се идентифицират добрите практики, да се набележат конкретни мерки за общи действия.

"Фалшивите новини не познават граници" - обясни Мария Габриел и подчерта, че по темата трябва да се работи повече и с академичните среди, и с научните изследователи. 

"Намерението ни е през пролетта на 2018 г. да излезем със съобщение на ЕК, в което да очертаем общ подход и стратегия за справяне с това предизвикателство... За да се справим с този феномен, трябва да наблегнем да прозрачността, на разнообразието и качеството на информацията, да познаваме по-добре механизмите на разпространение.

Свободата на изразяване и правото на достъп до информация са неприкосновени. Никой няма намерение да налага на хората да вярват или не на дадена новина, но защо в социалната мрежа в момента, в който се чете фалшивата новина, да не стане масова практиката да има линк отдолу към източника с истинската новина и хората да решават кое да прочетат", допълни еврокомисарят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
5
 
! Отговори
Чукундур преди 6 години
Като я гледам тази може да се бори само срещу фалшивите ***.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички тези са като раково образувание-живеят сами за себе си и се изхранват от обществото разяждайки го.Ето така се разпадат цивилизациите, а в руините им се възраждат нови.Арабски халифат или Евразийска хегемония-това са двата възможни варианта за бъдеще на Европа.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На времето за подобни комсомолски активисти имаше една абревиатура ИБД-имитира бурна дейност.Рядко гледам ТВ, но днес костюмите на Мартин Шулц и Сергей Станишев ме шашнаха.Когато се дадат пари и власт на посредствени хора, е по-страшно от управлението на тиранин.Платон преди хиляди години в труда си за идеалната държава правилно е казал, че най-слабата форма на държавно управление е демокрацията.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая самата е най-фалшивата новина!
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бе тая кифла нали уж я пратихме в Брюксел? Да си стои там при мъжлето, при кума и при останалата евробюрократщина, защо продължава да ни досажда тук със своите глупости?
18
0
 
9
 
! Отговори
falsemedia преди 6 години
жената едва ли знае какво говори, проблемът не е в новините, а въвфалшивите медии, денонощно тиражират мислите на 1-2 човека по тези земии явно демонстрират некомпетентност, целта на подобни кръгли маси е после да се точатпублично пари от различни фондове, за сметка на хората
17
0
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 6 години
Само за кръгли маси и предизвикателства говорят такива като тая а освен да си продават добре вълната друго не умеят.
16
6
 
3
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
На амбразурата, хибриди мои юначни!Скачайте на клавиатурите веднага! Да защитим нашите новини - това е по-важна задача от всичко друго! По-важна е от газа дори и от АЕЦ Белене също!Затова пълна мобилизация! Да видя веднага 1000 коментара в защита на най-ценното ни!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ МОЖЕМ ДА ПРЕЦЕНИМ КОЯ НОВИНА Е ФАЛШИВА, НО АЗ ЛИЧНО ХАРЕСВАМ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ ЗА ДА ПОНАПЛЮЯ НЯКОЙЙЙЙЙЙЙЙ, ДАЖЕ МНОГО ОБИЧАМ ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ САМО ЗАРАДИ БЪЗМОЖНОСТТА ДА КОМЕНТИРАМЕ, ТО ВСЪЩНОСР ЕДНА НОВИНА ДАЛИ Е ИСТИНА ИЛИ НЕ ПОЧТИ НЯМА ЗНАЧЕНИЕЧ ВАЖЕН Е КОМЕНТАРА ЗА НЕЯ, МНЕНИЕТО НА ХОРАТА, ЗА НОВИНАТА ВСЕ ТАЯ
14
0
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
евро-халифарската *** с министерство на истината :)!
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неудобните новини вече се наричат "фалшиви". Неудобните новини не познават граници в Глобалното село. Всичко се разчува бързо.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой определя коя е истинска и коя фалшива новина?
11
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме стотици хиляди по-добри от тази за този пост срам.
10
0
 
22
 
! Отговори
Истината преди 6 години
е неудобна и естественно става фалшива новина, но всичко което аз ви казвам е истина.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жи ро иска монопол над новините . :-) Явно това също е евро-атлантическа ценност.
8
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже им лъсна простотията и алчността по върховете и сега се мъчат с всякакви комбинации. Ами нали има свобода на словото и всеки и свободен. Или това беше начин да се убедят хората, че имат нужда от демократична диктатура - "1984" на практика.
7
0
 
29
 
! Отговори
пею преди 6 години
по-фалшиви от герб едва ли?
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5В социалните мрежи(туитъ и фейсбук) се шири цензура и всичко неудобно се цензурира и те банват в един момент. Във ютюб, ако си консервативен не ти плащат стотинка за харесванията и броя гледания.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз искам такова да работя!Да се боря с фалшивите новини!
4
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека позная само новините които ви изнасят са истински всичко друго е фалшиво, а?