Между канона и рапа: Откровенията на Отец Иван от Шумен

Отчето се грижи за пет църки, но и хип хоп музиката не му е чужда
1 дек 2017 19:00, Боряна Павлова
18
Между канона и рапа: Откровенията на Отец Иван от Шумен
Снимка: Труд

Той не пуши, не пие, ако не се брои чаша вино... Живее така, не защото е свещеник в расо, а защото така е правилно.

"Алкохолът променя настроението, тютюнът вреди на здравето, а аз съм спортна натура", обича да казва за себе си отец Иван Павлов от Шумен.

И на 39 г. нищо не може да го раздели от любимата му музика рап, хип хоп и брейк танците. Не е стъпвал от двайсетина години в дискотека, но обича да слуша и гледа ритмичните изпълнения, например на МС Hammer.

Нецензурни текстове избягва, но обяснява, че и в рапа се говори за природа, дори за Бог, макар и рядко. В музиката се потапя чак в края на деня, когато двете му дъщери на 4 и 8 г. са вече по леглата, а със съпругата си са споделили всички преживелици от деня.

А неговото ежедневие, както на всеки свещеник, е пълно с човешки изповеди и истории. Но те са абсолютна тайна за околните, категоричен е свещеникът. Особено сега, в дните на светлия Рождественски пост, който започна на 15 ноември, и свършва на Бъдни вечер, изповедите ще бъдат стотици. Хубаво е, че хората сами имат желание да застанат пред иконата на Христос и пред свещеник и да си кажат какво им тежи. Как се случва това?

Първо, трябва да си спазвал поста. А точно този е много специален, защото ни отвежда до рождението на Христос, казва отец Иван пред "Труд". Но уточнява, че не е нужно цели четири десетдневки да сме на трапезно, телесно и духовно въздържание. Кой колкото му е възможно, според здравословното състояние и работата. Всеки може да се посъветва с духовник.

Шуменският отец е втори енорийски свещеник в храма "Свети Три Светители" в Шумен, обгрижва още пет църкви и един манастир в околията. От опит казва, че все повече хора търсят съвет, зачитат дните на поста, идват да се изповядат и причестят. Върволицата от хора към шуменския централен храм минути преди вечерната молитва в 17 ч, докато разговаряме в предверието, го потвърждава.

Тази седмица изповеди можеха да се правят преди 30 ноември – деня на Св. апостол Андрей Първозвани, а след това преди 6 декември, когато почитаме Св. Николай Чудотворец.

"Това е тайнство и всичко остава тук, пред иконата в църквата", разказва отец Иван. Ако човек се затрудни да каже своите грехове, свещеникът му задава въпроси по 10-те Божи заповеди.

Но пак напомня, че докато се стигне до там, е нужно не само липса на месо и млечни продукти на масата, а и духовно въздържание – да не се ядосваме, да простим на ближния, на приятелите, да опростим на комшията. Отец Иван се възмущава, че повечето съседи в блоковете са скарани, уж живеят под един покрив, а не се поглеждат, не се поздравяват…

"Ако и при вас е така, намерете сили в тези дни да кажете простено и прости, и да продължите напред", съветва той. И е категоричен: "Ако се изповядаш и духовно, и телесно, като постиш, Господ дава много. Само да поискаш. Искай и ще ти се даде".

Дава за пример добрата съдба на 7 семейства от Шумен, които дълго чакали своите рожби, но вече ги е споходила радостта.

"Не става с въпроса – Аз защо нямам дете? Случва се с опознаване на вярата. Тези двойки, като дойдоха в църквата, не знаеха кой е техният ближен", разказва отец Иван.

"Те повярваха в Бога и той ги благослови с деца. Повечето аз вече съм ги кръстил, на някои им предстои, други след седмица ще станат на 40 дни", радва се свещеникът.

Двете му дъщери са най-голямото негово богатство. Голямата Екатерина е носил в мислите си още като студент по богословие в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски".

Петте години взел за три, даже му викали Момчето чудо. Не го скъсали на нито един изпит, защото здраво залягал над книгите и винаги се молел на Света Екатерина. Тя е закрилница и на учащите. Зарекъл се, ако премине през сложната материя без нито една двойка, първото му дете да носи името на светицата и го изпълнил.

Признава, че "изял" предметите скоростно, не за да се хвали с ум – бил притиснат финансово. Работел и бил редовно обучение, без да изпуска лекции и упражнения. Работодателят му в цех за медицински уреди все го укорявал, че имат работа, а той си губи времето в университета. Да, но когато след 3 години завърших, неговата фирма вече я нямаше, а аз имах образованието, разсъждава днес свещеникът. Пътят до расото и човешкото доверие не е бил лесен.

Работил дори в шивашка фирма, а после съдбата го отвела в Атон. От 2004 до 2007 г. е бил в Хилендарския манастир.

"По молитва на сръбския йеромонах Кирил, който още е там, си дойдох. Той казаше: България има нужда от свещенство, трябва да се върнеш. Сторих го и не съжалявам", споделя отец Иван. Щастлив е, че във всяко от поверените му села Царев брод, Велино, Дибич, Лозево, кв. Дивдядово, манастирът в Златар църквите са в добро състояние. Имали са нужда от ремонти и средства, но "с труд, пости и молитва се постига всичко".

"Благодарен съм на хората в тези села, че са добри, отзивчиви, помагат. Казал съм им – от вас се иска само молтива, другото го оставете на свещеника. Техният труд е по-голям, молитвата е важна, тя е тясната връзка между Бог и човек", обяснява отецът. Вече е издал три книги (две в съавторство б.а.), посветени на историята на селата и храмовете в тях.

И сигурно неслучайно няколко икони в шуменския храм "Св. Три Светители" са започнали да пускат свещено миро. Случило се ден преди Голяма Богородица (15 август) с иконата на Божията майка "Всецарица". След това християните забелязали благословени капчици по още две икони – "Исус Христос в Гетсиманската градина" и "Богородица – Достойно ест". По-късно започнала да мироточи и иконата на Св. Иван Рилски, а иконата на Благовещение от иконостаса се покривала с миро в продължение на седмица. Това е знак, че Господ иска да влезе в нашия живот, показва ни, че трябва да бъдем твърди във вярата си.

Хубаво е да спазваме църковните традиции, защото тогава ще бъдат благословени желанията и начинанията ни, казва свещникът на прага на най-светлите празници.


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отец Иван е много добър свещеник! Познавам го от много години като добър тацьор и спортист. Не вярвам да се е спречквал с някого. Бог да му помага в не лестният му път!
17
0
 
0
 
! Отговори
Пребит преди 1 година
Този отец с рап другарите си бяха големи побойници и по време на едно меле в градската градина преди доста вече години в Шумен той беше един от най-активните биячи. Лично съм потърпевш от него. През последните години от както е поп, когато се срещнем с него случайно в града извива глава. Веднъж ме наруга след като го попитах помни ли ме. Вълкът козината си мени но не и нрава. Смятам че е много хитър и се прави на света вода ненапита!
16
0
 
0
 
! Отговори
Християнка от Шумен преди 1 година
Познавам Протойерей Иван Павлов, като всеотдайен духовник. Скоро го направиха и. д.Игумен на манастир "Св.Ап.Петър и Павел край с. Златар. Много ремонти направи там. Обича да ходи там и често извършва Света Божествена Литургия. Много се радвам за него и за неговото семейство! Статията ми харесва много, да е жив и здрав и да продължава да помага на Шуменци!
15
0
 
0
 
! Отговори
Анелия преди 1 година
Бог да благослови о. Иван и всички свещеници в България! 🍷 Много хубава статия, браво - успех на всички православни християни в България! 🍷
14
0
 
1
 
! Отговори
Християн преди 1 година
Хубава статия, да е жив и здрав отец Иван и да продължава да помага на младите семейства! Що се отнася до коментара под мен за журналистите го подкрепям. Голяма част от журналистите търсят сензация и много често уронват престижа на много свещеници и други обществени хора в България. С клевети не се печели, а с работа и достойнство.
13
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Преди да съдем някого, хубаво е да знаем повече за него. Познавам отец Иван от много време, като добър свещеник. Прочетете хубово статията и тогава говорете. Сигурно някой журналист нарочно е написал таково заглавие за подбие авторитета на свещенника. Неходи в дискотека от 20 г., забележете той казва,че слуша и гледа ритмични танци вечерта след като децата му са вече в леглата. Невиждам нищо което е да модернизира вярата.Много съвестен свещеник и нека Бог да му помага.
12
0
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Не успяхме да изкореним Църквата... Дай ся да опитаме друго - да я модернизираме.
Жалки либерасти!

Свещениците трябва да са доста внимателни в "цивилните" си изяви, а този не е...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти,
аз вече нямам мило, драго,
а вий... вий сте ***!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечти мрачни, мисли бурни
са разпалили душа млада;
ах, ръка си кой ще турне
на туй сърце, дето страда?

Никой, никой! То не знае
нито радост, ни свобода;
а безумно как играе
в отзив на плач на народа!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е или слава!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До suncho82
що ? ти да не би да си бил при него ? че да знаеш дали е бил пиян или не
7
3
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Последни времена са и нека всеки да се замисли как прекарва дните си,защото както е казано:В каквото ни завари Христос,в това и ще ни съди.Ако ни завари в преяждане и пиянство,ще ни съди като пияници и чревоугодници,ако ни завари в пост и добри дела,ще получим Божията милост.Бог да ни помага в тези трудни времена!
6
1
 
8
 
! Отговори
българина преди 1 година
истински българин и пазител на българщината, като същевременно не се е отделил от реалния живот
5
6
 
3
 
! Отговори
sis преди 1 година
Попе прочети Библията,по специално втора Божа заповед!От къде проповядваш,чел ли си Словото Божие?Слава на Бога!
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много хубава статия.Нека отец Иван да има здраве и сили,за да води хората към Христа Бога и Пресвета Богородица и Дева Мария и светиите. Българският народ е много изстрадал,българинът е много измъчен,но нека да не се отчайваме. Бог и Пречистата Божия Майка да пазят България и всички православни християни.
3
4
 
4
 
! Отговори
suncho82 преди 1 година
До Анонимен

това стихотворение когато Ботев го е писал е бил доста пиян
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грабят от народът гладен,
граби подъл чорбаджия,
за злато търговец жаден
и поп с божа литургия!
Грабете го, неразбрани!
Грабете го! Кой ви бърка?
Скоро той не ще да стане:
ний сме синца с чаши в ръка!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Недей оставя, мили Боже, без лампа твоя свет олтар,
без химна твоето подножье, без вяра живата си твар.
Недей оставя без звездица моряка в нощний мрак остал,
без утро мъничката птица, народите - без идеал!

Иван Вазов, "Линее нашто поколение"