Пенсионерите – най-ощетените от бюджет 2018-а

Доц. Григор Сарийски от БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
1 дек 2017 22:33, Екип на Bloomberg
56
Пенсионерите – най-ощетените от бюджет 2018-а
Снимка: Pixabay

Бюджет 2018 беше опакован в рекламата за социален бюджет, че щяло да има пица за всички. От това, което реално беше разпределено, т.нар. разходи за социална функция са някъде около 13 млрд. лева, което е с около 740 млн. повече от миналата година. Но като дял от БВП тези разходи за социални функции намаляват – от 13,2% до 12,6%. Това каза доц. Григор Сарийски от БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това е причината, поради която парите няма да достигат на практика за никого. Основните, които бяха ударени, бяха пенсионерите, тъй като може би те са електората, на който най-слабо разчитат сега управляващите и поради тази причина на тях беше обърнато най-малко внимание".

По думите му с 3,8% увеличение на пенсиите не може да компенсира нито очакваният ръст на БВП, нито очакваният ръст на средните доходи, нито очакваният ръст на разходите за домакинство.

Това, което ще се получи с изоставането на пенсиите, е, че това ще повлияе позитивно върху крайното потребление, обясни Сарийски.

"Представете си човек, който има сравнително добри доходи - част от своите доходи той може да отделя като спестявания. Но ако в неговото домакинство има пенсионер, той ще отделя една съществена част от доходите си за този свой родител, роднина и т.н."

Той добави, че това са пари, които няма да отидат като спестяване, а ще отидат в директно потребление.

Това според него е една от причините, поради които в последните години крайното потребление нараства.

"В същото време бюджетът успява да си спести разходите, като буквално недохранва пенсионерите и тези разходи отиват за обществени поръчки, които се разпределят накрая на калпак".  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Реалист - защо Жан бре, нали финансист му беше Гечев, същият проф.Гечев, който и у моменто е финансовия корифей на столетницата! и кой би станал финансист номер едно, ако бутнат Боко и Горанов? / нема нужда да ми отговараш, тва е риторичен вопрос/
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВСЯКА ПАРТИЙКА СЕ ГРИЖИ ЗА ЕЛЕКТОРАТА СИ.
СЕГА ПО-ВАЖНИ СА МАЛЦИНСТВАТА.
ДОКОГА ЛИ?
ДОКАТО СТАНАТ МНОЗИНСТВО.
ПОСЛЕ И ТЯХ ЩЕ ПРЕ.ЦАКАТ.
47
3
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
До Анонимен 40 А ималое ...Я си спомни за убиеца на пенсионерите Жан Виденов.Абе къде се скри този мършляк?Няма ли съд за българоубиеца?
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са ощетени . Българските пенсионери са лоялни спрямо Държавата и и помагат да си оправи обърканите сметки . Тези същите помагат и на Европа , тъй като и те от сметки хич хабер си найн .
45
0
 
7
 
! Отговори
Защо г-н Борисов? преди 1 година
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно са внасяли своите пенсионни вноски и противоречи на европейските закони. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат нормалните пенсионни вноски при условие, че няма да получат съответстващите си пенсии. Така изкуствено създавате "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски ? Няма я! Докога така ? Рано или късно от Европа ще търсят сметка за това!
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички управлявали България трябва да бъдат съдени за системен ГЕНОЦИД над собствения си народ. Как може да има 80%работещи бедни и пенсионери които са се трудили по 35 години а нямат средства за достойни старини.
43
5
 
6
 
! Отговори
чист ариец преди 1 година
До до 21
Кой е тоя Запад бе? Аз 25 години работя на Запад, но нито имам отделна партида, нито се надявам да получа пенсия. Иначе с данъци и осигуровки яко ме скубят.
42
4
 
5
 
! Отговори
шоп преди 1 година
Не им и трябват на пенсионерите. Така няма да има какво да мятат през балконите.
41
2
 
13
 
! Отговори
Поддържам не само преди 1 година
пенсиониран родител, но и по неволя помагам на разведена роднина с две малки деца. Заплатата й е нищожна, бившият й съпруг не се интересува от децата си и не работи (хранят си го неговите родители, които казаха на бившата си снаха "Всеки отговаря за собствените си деца, ние храним нашия син, ти си храни твоите. И такива баби и дядовци има!!!).
Доходите ми са добри, ще е срамота да не й помагам, няма на кого другиго да разчита. И не само в нашата фамилия е така.Крепим се един друг,държавата нехае
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова цинично отношение към пенсионерите не е имало при нито едно правителство до сега.
39
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами следващият път пак гласувайте за Герб и патриоти. На другия ден след като взеха властта се изметнаха от обещанията си. Хвърлиха им на най-бедните пенсионери един кокал като на кучета и си измиха ръцете.
Кай каквото сам си направи никой друг не може.
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ощетени са много пенсионери с ниски пенсии и мижави увеличения. Аз съм от категорията ощетени поради т.н. таван на пенсиите. Всеки месец ми се орязват 113,59 лв, от това което ми е изчислено като осигурителен стаж и възраст. За една година това са 1363,08 лв. Което е коледна надбавка на 34 пенсионера по 40 лв. Тъй като аз не получавам такава, значи съм подкрепил 35 пенсионери. За справка, не се казвам Бойко, който дава.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите ще дават на пенсионерите и това ще увеличи потреблението??? И как младите ще дават на пенсионерите, като младите работят за МРЗ.
Младите няма да раждат деца.
Това ще е крайния резултат.
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОЛОВИНАТА МИ СТАЖ Е ПРИ СОЦА, ДРУГАТА ПОЛОВИНА СЛЕД ТОВА. РАБОТИЛ СЪМ ЕДНО И СЪЩО.
АКО НЕ СА ТРИТЕ ГОДИНИ ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА, ПЕНСИЯТА МИ ЩЕШЕ ДА Е НАПОЛОВИНА ПО-МАЛКА.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 24, пожелавам ти никога да не вземеш пенсия, за да има за децата.
34
3
 
9
 
! Отговори
ДА преди 1 година
До Arsenal
Ми така ще е,няма да вземеш каквото ти се полага,защото трябва да има за "избирателите",мургавели-социални разни.
33
3
 
20
 
! Отговори
Arsenal преди 1 година
Не е вярно, че колкото си внасял, толкова ще получиш.Аз трябва да вземам 1000лв.пенсия,а получавам 910лв., защото има таван.И тук отново идва двойният стандарт.За бивши президенти и конституционни съдии няма таван,а за обикновените българи има.Това ако е демократична държава здраве му кажи.
32
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДА 30

Недей да мислиш , че само ти си пенсионер. Колкото си внасял толкова ще получаваш . В Западна Европа пенсиите са в лична сметка , там няма т.н. солидарен фонд . Иначе през 1945 г. БКП национализира пенсионния фонд където имаше милиарди и ги окраде. Това е истината . Сега какво очакваш след 50 години грабежи и убийства от БКП-БСП .
31
4
 
7
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 1 година
Бъдете внимателни с квалификациите и учтиви един към друг!
Така мисли човек - така го е написал. Всеки не може да може и знае всичко, т.е. никой не е меродавен.
Знаете как стоят нещата, по-умен сте, по-образован - просто пояснете!
И аз съм "пълен ***", защото нищичко не знам и не разбирам от кибернетика и космонавтика !! Е, не вземам отношение по въпроси свързани с тях... Ама някой път може и да се изтърва.......
30
4
 
34
 
! Отговори
ДА преди 1 година
До Анонимен "Пенсиите са ниски само на натрупалите много стаж през Соца!"
Пълен г.л.у.пак!!Точно обратното!Ако не бяха "трите години"-от соца,дето сега ще отпаднат,нямаше да взема нищо като пенсия!А пенсията ми е ниска,защото съм работил повечето време през "демокрацията",като частник,сам съм се осигурявал,на ниска ставка,защото парите не стигат.И си мислех,има време до пенсия,сега ми трябват-сега ще ги харча.А то времето дойде...Пишат се тъпотии,без да се знае реално как стоят нещата.