Пенсионерите – най-ощетените от бюджет 2018-а

Доц. Григор Сарийски от БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria
1 дек 2017 22:33, Екип на Bloomberg
56
Пенсионерите – най-ощетените от бюджет 2018-а
Снимка: Pixabay

Бюджет 2018 беше опакован в рекламата за социален бюджет, че щяло да има пица за всички. От това, което реално беше разпределено, т.нар. разходи за социална функция са някъде около 13 млрд. лева, което е с около 740 млн. повече от миналата година. Но като дял от БВП тези разходи за социални функции намаляват – от 13,2% до 12,6%. Това каза доц. Григор Сарийски от БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Това е причината, поради която парите няма да достигат на практика за никого. Основните, които бяха ударени, бяха пенсионерите, тъй като може би те са електората, на който най-слабо разчитат сега управляващите и поради тази причина на тях беше обърнато най-малко внимание".

По думите му с 3,8% увеличение на пенсиите не може да компенсира нито очакваният ръст на БВП, нито очакваният ръст на средните доходи, нито очакваният ръст на разходите за домакинство.

Това, което ще се получи с изоставането на пенсиите, е, че това ще повлияе позитивно върху крайното потребление, обясни Сарийски.

"Представете си човек, който има сравнително добри доходи - част от своите доходи той може да отделя като спестявания. Но ако в неговото домакинство има пенсионер, той ще отделя една съществена част от доходите си за този свой родител, роднина и т.н."

Той добави, че това са пари, които няма да отидат като спестяване, а ще отидат в директно потребление.

Това според него е една от причините, поради които в последните години крайното потребление нараства.

"В същото време бюджетът успява да си спести разходите, като буквално недохранва пенсионерите и тези разходи отиват за обществени поръчки, които се разпределят накрая на калпак".  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
48
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те е направиха тази държава и техни набори продължават да дърпат конците. Така че не ги Съжалявам. Жалко за изгубените младежи през последните 20 години. Те са бъдеще, а не тея ткзсари.
7
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Това, което ще се получи с изоставането на пенсиите, е, че това ще повлияе позитивно върху крайното потребление, обясни Сарийски."------Какъв бисер е изтърсил този "специалист".
6
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този гдвори глупости. Замислете се и вижте, че няма никаква логика в това което казва.
5
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко се връща! Не всичко се купува ..
4
5
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам псувни останали, за тези крадци....
3
4
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените вече скочиха, напълниха бюджета, но изядоха увеличението на най-ниските пенсии.
2
4
 
61
 
! Отговори
илюминат -ренегат преди 6 години
Защо ли не съм изненадан?!?
1
4
 
78
 
! Отговори
Пенсионерите...? преди 6 години
Най - ощетените? .... Ооооо. Не пак. Отново. Никому ненужни........А някой беше казал някъде....: Виж ,как едно правителство се отнася към децата,пенсионерите и починалите и ще разбереш,що за правителство е. Ние вече знаем,що за правителство е нашето.