След дъждовете: Евакуирани села, паднали дървета, язовири и реки – на ръба

Най-тежка е била ситуацията в София и околностите, обяви гл. комисар Николов
2 дек 2017 11:40,
50
След дъждовете: Евакуирани села, паднали дървета, язовири и реки – на ръба
Снимка: архив "Булфото"

Евакуирани села, къщи във вода, паднали дървета, населени места без ток, язовири и реки пред преливане. Това е ситуацията в голяма част от страната след поройните дъждове вчера и тази нощ.

Днес обстановката постепенно се нормализира, но през нощта ситуацията е била доста напрегната. Това обобщи на брифинг директорът на  ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.
Няма пострадали, загинали или бедстващи.

Най-сериозно тази нощ е било положението около София и в столицата, където е имало и най-голямо количество дъжд, съобщи Николов, цитиран от БТА.

Още по темата

Наложило се е да бъдат включени сили от съседни областни дирекции на пожарната, допълнително чували пясък и специални водонапълняеми диги. Екипите са работили до 4 часа тази сутрин под ръководството на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Пробила е дигата на реката в с. Мало Бучино, но вече е възстановена, съобщи гл. комисар Николов.

Днес продължава засиленото наблюдение на реките Струма, Места, Искър, както на Марица и Тунджа като за последните две се очаква повишаване на нивото към утре вечерта и има готовност за реакция, ако възникнат проблеми. По цялото поречие на реките и язовирите има наблюдение.

Преди циклонът да премине през територията на страната, язовирите бяха в състояние на позволен прием на допълнителни водни количества, информира гл.комисар Николай Николов. Информацията на НКЖИ сочела, че няма значителни нарушения на ж.п транспорта, същото отчитали и от АПИ.

Продължава да е високо нивото на яз.Искър, река Бистрица при такава ситуация рязко повишава нивото си и затова цяла нощ дигата там е била укрепвана. Проблем е защитният мост в с.Гърлене, обобщи още Николов.

От Областната администрация в Перник съобщиха, че дъждовете са засегнали силно засегнати селата Негованци, Беланица, Кленовик и Извор. Евакуирани са 4 семейства и 30 селскостопански животни. Наводнени са дворовете и мазетата, като на места в по-ниските райони при къщите водата достига до 1 метър от нивото на дворното пространство.

Повишени са нивата на всички реки на територията на община София, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя провери обстановката при изградената дига на река Стубела в местност "Смърдана", съобщи "Фокус".

Столичните аварийни екипи работят по още няколко сигнала. Един от тях е на "Калотинско шосе" в район "Връбница". Разлив има и в район "Нови Искър". Районните кметове били на място.

"Ще продължим и в днешния ден. Следим всички реки", каза Фандъкова.

Частичното бедствено положение бе обявено за района на село Гърляно, Община Кюстендил, съобщи  Ивайло Чалъков, експерт "Отбранително мобилизационна подготовка” към община Кюстендил.

Частичното бедствено положение е обявено със заповед на кмета на Кюстендил Петър Паунов защото преминаващата през населеното място река Бистрица е увеличила нивото си почти пет пъти и е започнала да влачи дървета, клони, камъни и инертни материали.

В Златоград пък има села без ток заради силния вятър в района, съобщи областният управител Недялко Славов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На *** все някой друг му виновен! Никога не търси причината у себе сиХвърля и мърси навсякъде. *** у дерето или коритото на реката, после търси държавата, защо не му е изчистила. Недоволен от качеството на въздуха. Обаче кара кола на 20г и чади като комин. Отоплява се с въглища или гуми, пак друг му виновенПримери още много мога да дам...
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що при демокрацията вали толкова много? Как преди нямаше такава олелия при всеки дъжд? ББ май не се е разбрал с Началника. А уж и папи го погалиха по умното теме!
15
3
 
12
 
! Отговори
до анонимен 7 преди 6 години
Не е Борисов ами е ДС кукловодите. Те унищожиха медийно дясното и изкараха ББ десен. От една БКП св натресохме на две да избираме - кажи коя е по квадратна?
14
3
 
9
 
! Отговори
Гражданската война преди 6 години
До Анонимен Гражданската война у нас започна след провалите и престъпленията на Фердинад - 1918 - войнишко въстание, 1923 г - септемврийско, белия терор 1925, комунистическия терор 1944, но въпреки това сме имали разумни държавници като цар Борис и Тодор Живков и сме минавали добре през бурното море.
13
1
 
19
 
! Отговори
8 преди 6 години
До Анонимен 11Това че казвам истината не ме прави БСП-БКП.Ако търсиш такива се обърни към Боко-тиквата.Той има партийна книжка на БКП и още си я стиска.Такива празноглавци като теб с акъл на кокошка са виновни за разрухата в тази страна.
12
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се навирате нарочно в дупките нормално е да си пукате гумите и джантите.То като си помисля вие комунистите умишлено се блъскате в мантинели та после да обвините ГЕРБ какво остава за една дупка.
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При война! Това е част от стратегическата отбрана, не поддържаш нищо и който те завладе при първия дъжд се е хванал за главата и е избягал. Не поддържаш язовир Бели Искър той прелива къса стената Самоков под вода прелива яз. Искър, Пасарал, Панчерево и София освен, че е под вода трябва да пратиш флота да ти спаси воените. И тъй спестяваш парите за армия и рапани комисионни и не харчиш пари за поддръжка.
10
3
 
29
 
! Отговори
@ преди 6 години
Повечето очевидно живеем в България, някой сериозно смята ли че този дъждец е извинение за бедствие?Господ си знае работата.Ако при нас мине тайфун или ураган като в САЩ или Карибите, ще изчезнем завинаги от лицето на земята.Последните 10 години имаме най-корумпираното и некомпетентно управление от 681г. Независимо какви са абревиатурите на "партиите" им, това са чиста проба престъпници.
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8 Когато твоите любимци от БКП-БСП ликвидираха хора в църкви, това е политика та БКП , когато ограбиха банките и спестяванията на хората , това е политика на БСП и т.н. Да ти таковам партията и тебе .
8
0
 
6
 
! Отговори
АЛТЕФАНАЛ АЛ ТЕЕБАЛ преди 6 години
А при война???
7
2
 
13
 
! Отговори
8 преди 6 години
"Спукани гуми, криви джанти Дупка потроши над 10 коли на "Тракия"Колите аварираха една след друга в района на 13-ия километър в посока Пловдив"Ето за това говоря!!!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Ти смисъла на думата "политика" схващаш ли???НЕ?!Така си и знаех.Политика, льольо е всичко свързано с ежедневието на хората!!!Когато реките преливат защото коритата са запучени и непочистени това е ПОЛИТИКА.Когато пътищатаа са строени НЕКАЧЕСТВЕНО и при първият по-силен дъжд стават плавателни канали това е ПОЛИТИКА.Сега по-ясно ли ти е или главата ти е сплескана по рождение както на повечето провинциалисти??
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България от 10години върви едно БЕДСТВИ и то е Бойко Борисов.Тоя ще ви довърши!!НО, сами си го избрахте. Е, Брчксел малко помогна но основният избор е на ***.
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари щом и дъжда го обърнахте на политика работата за БСП отива на зле .
3
3
 
30
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Малко по-силен и малко по-продължителен дъжд и настана бедствие в България при управлението на ГЕРБ. Преди години си спомням за много повече дъжд, който валеше с дни, но бедствия нямаше. Очевидни вместо да се почистват коритата на реките, да се правят язовири и диги, сега средствата се крадат от властимащите, язовири се закриват, дигите не се укрепват, коритата на реките не се почистват и при всеки малко по-силен дъждец, настава бедствие, както е сега.
2
1
 
25
 
! Отговори
маке преди 6 години
При Бай Тошо дъжд не валеше или май валеше ама той ловеше капките у въздухо и немаше бедствени положения от вчера ръми лек дъждец вие апокалипсис го изкарахте
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ме интеесува нека се издавят после Тиквата ще им даде по един фургон да спят вътре и ще ги спаси къде е проблема хем ще са благодарни на ГРОБ и ще гласуват пак правилно. Дори могат да го направят пак почетен гражданин на някое взривено или удавено село.