След дъждовете: Евакуирани села, паднали дървета, язовири и реки – на ръба

Най-тежка е била ситуацията в София и околностите, обяви гл. комисар Николов
2 дек 2017 11:40,
50
След дъждовете: Евакуирани села, паднали дървета, язовири и реки – на ръба
Снимка: архив "Булфото"

Евакуирани села, къщи във вода, паднали дървета, населени места без ток, язовири и реки пред преливане. Това е ситуацията в голяма част от страната след поройните дъждове вчера и тази нощ.

Днес обстановката постепенно се нормализира, но през нощта ситуацията е била доста напрегната. Това обобщи на брифинг директорът на  ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.
Няма пострадали, загинали или бедстващи.

Най-сериозно тази нощ е било положението около София и в столицата, където е имало и най-голямо количество дъжд, съобщи Николов, цитиран от БТА.

Още по темата

Наложило се е да бъдат включени сили от съседни областни дирекции на пожарната, допълнително чували пясък и специални водонапълняеми диги. Екипите са работили до 4 часа тази сутрин под ръководството на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Пробила е дигата на реката в с. Мало Бучино, но вече е възстановена, съобщи гл. комисар Николов.

Днес продължава засиленото наблюдение на реките Струма, Места, Искър, както на Марица и Тунджа като за последните две се очаква повишаване на нивото към утре вечерта и има готовност за реакция, ако възникнат проблеми. По цялото поречие на реките и язовирите има наблюдение.

Преди циклонът да премине през територията на страната, язовирите бяха в състояние на позволен прием на допълнителни водни количества, информира гл.комисар Николай Николов. Информацията на НКЖИ сочела, че няма значителни нарушения на ж.п транспорта, същото отчитали и от АПИ.

Продължава да е високо нивото на яз.Искър, река Бистрица при такава ситуация рязко повишава нивото си и затова цяла нощ дигата там е била укрепвана. Проблем е защитният мост в с.Гърлене, обобщи още Николов.

От Областната администрация в Перник съобщиха, че дъждовете са засегнали силно засегнати селата Негованци, Беланица, Кленовик и Извор. Евакуирани са 4 семейства и 30 селскостопански животни. Наводнени са дворовете и мазетата, като на места в по-ниските райони при къщите водата достига до 1 метър от нивото на дворното пространство.

Повишени са нивата на всички реки на територията на община София, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя провери обстановката при изградената дига на река Стубела в местност "Смърдана", съобщи "Фокус".

Столичните аварийни екипи работят по още няколко сигнала. Един от тях е на "Калотинско шосе" в район "Връбница". Разлив има и в район "Нови Искър". Районните кметове били на място.

"Ще продължим и в днешния ден. Следим всички реки", каза Фандъкова.

Частичното бедствено положение бе обявено за района на село Гърляно, Община Кюстендил, съобщи  Ивайло Чалъков, експерт "Отбранително мобилизационна подготовка” към община Кюстендил.

Частичното бедствено положение е обявено със заповед на кмета на Кюстендил Петър Паунов защото преминаващата през населеното място река Бистрица е увеличила нивото си почти пет пъти и е започнала да влачи дървета, клони, камъни и инертни материали.

В Златоград пък има села без ток заради силния вятър в района, съобщи областният управител Недялко Славов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари