След дъждовете: Евакуирани села, паднали дървета, язовири и реки – на ръба

Най-тежка е била ситуацията в София и околностите, обяви гл. комисар Николов
2 дек 2017 11:40,
50
След дъждовете: Евакуирани села, паднали дървета, язовири и реки – на ръба
Снимка: архив "Булфото"

Евакуирани села, къщи във вода, паднали дървета, населени места без ток, язовири и реки пред преливане. Това е ситуацията в голяма част от страната след поройните дъждове вчера и тази нощ.

Днес обстановката постепенно се нормализира, но през нощта ситуацията е била доста напрегната. Това обобщи на брифинг директорът на  ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.
Няма пострадали, загинали или бедстващи.

Най-сериозно тази нощ е било положението около София и в столицата, където е имало и най-голямо количество дъжд, съобщи Николов, цитиран от БТА.

Още по темата

Наложило се е да бъдат включени сили от съседни областни дирекции на пожарната, допълнително чували пясък и специални водонапълняеми диги. Екипите са работили до 4 часа тази сутрин под ръководството на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Пробила е дигата на реката в с. Мало Бучино, но вече е възстановена, съобщи гл. комисар Николов.

Днес продължава засиленото наблюдение на реките Струма, Места, Искър, както на Марица и Тунджа като за последните две се очаква повишаване на нивото към утре вечерта и има готовност за реакция, ако възникнат проблеми. По цялото поречие на реките и язовирите има наблюдение.

Преди циклонът да премине през територията на страната, язовирите бяха в състояние на позволен прием на допълнителни водни количества, информира гл.комисар Николай Николов. Информацията на НКЖИ сочела, че няма значителни нарушения на ж.п транспорта, същото отчитали и от АПИ.

Продължава да е високо нивото на яз.Искър, река Бистрица при такава ситуация рязко повишава нивото си и затова цяла нощ дигата там е била укрепвана. Проблем е защитният мост в с.Гърлене, обобщи още Николов.

От Областната администрация в Перник съобщиха, че дъждовете са засегнали силно засегнати селата Негованци, Беланица, Кленовик и Извор. Евакуирани са 4 семейства и 30 селскостопански животни. Наводнени са дворовете и мазетата, като на места в по-ниските райони при къщите водата достига до 1 метър от нивото на дворното пространство.

Повишени са нивата на всички реки на територията на община София, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя провери обстановката при изградената дига на река Стубела в местност "Смърдана", съобщи "Фокус".

Столичните аварийни екипи работят по още няколко сигнала. Един от тях е на "Калотинско шосе" в район "Връбница". Разлив има и в район "Нови Искър". Районните кметове били на място.

"Ще продължим и в днешния ден. Следим всички реки", каза Фандъкова.

Частичното бедствено положение бе обявено за района на село Гърляно, Община Кюстендил, съобщи  Ивайло Чалъков, експерт "Отбранително мобилизационна подготовка” към община Кюстендил.

Частичното бедствено положение е обявено със заповед на кмета на Кюстендил Петър Паунов защото преминаващата през населеното място река Бистрица е увеличила нивото си почти пет пъти и е започнала да влачи дървета, клони, камъни и инертни материали.

В Златоград пък има села без ток заради силния вятър в района, съобщи областният управител Недялко Славов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
Виктория преди 6 години
До ПРОКЛЕТ ДА Е ЦЕКОДо 41. Ти тотално не си в час. Сега пък Цеко ти е виновен. На такива като теб винаги има кой да им е виновен за всичко, дори и за това, че слънцето изгрява сутрин. А защо цеко да си влага парите в офшорни банки като си има собствена, това само ти си знаеш каква извратена логика може да има. Вторият лифт си е необходимост както и да го гледаме. Само едни такива продажници като зелените, които се финансират изцяло от чуждестранни фирми, могат да не виждат нуждата и да спъват.
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЯяяПоваля малко и пак драмами иначе кой ще им чете глупостите? Я им виж жълтото заглавие
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евакуирани села, паднали дървета, язовири и реки на ръбамалиййй голема трагедия ве - нивото на река Бистришка се вдигнало от една педя на 5 педи, евакуирали 4 души, паднали два клона и светът се свършил!
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 36БОКО НЕ ОТИДА В НАВОДНЕНИТЕ РАЙОНИ, ЗАЩОТО СЕГА НЯМА ИЗБОРИ. ВМЕСТО ТОВА ЗАПРАШИ КАМ БРЮКСЕЛ.---а къде са любимите ти камуняки бе каскет? Обикалят по телевизиите да дрънкат глупости.
33
0
 
5
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
Сигурно са садили картофи, но за тях още е рано.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 37 - Отворко, пацан смотан! Виж си правописа и корейския и това "ун"! Знаеш ли значението на думата Ephebophiliq? Пацане! Тоя дето те пързаля не е толкова ***!
31
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БОКО НЕ ОТИДА В НАВОДНЕНИТЕ РАЙОНИ, ЗАЩОТО СЕГА НЯМА ИЗБОРИ.ВМЕСТО ТОВА ЗАПРАШИ КАМ БРЮКСЕЛ.В ПОСЛБЕДНО ВРЕМЕ РЯДКО МИНАВА ПРЕЗ СОФИЯ, СЕГА ЩЕ ХОДИ СИГУРНО В НИГЕРИЯ, ЩЕ ИГРАЕ ТАНЦА НА КРОКОДИЛА И ЩЕ ВНАСЯМЕ ХИПОПОТАМИ.
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А когато става дума за инвестиции в Бг ще ви кажа едно.Само ***. би отишъл да инвестира в Бг.Ако имахте очи и глави щяхте да го знаете.Ама нямате.П.П. По-голяма пародия на борса от БФБ на този свят няма.С дневни обороти колкото джобните на по-заможен европеец е ясно за какво менте става дума.
29
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Баце и "калинките" около него все някой друг им е виновен.Лошото време, руснаците, американците, бежанците, извънземните но те никога и за нищо не са виновни.Нито за лошите пътища, нито за наводненията, нито за мизерията в Бг, сринатата здравна система, ужасяващата корупция и престъпност.Да се чуди човек КОЙ управлява тая държава последните 10 години.Може би Хасан от Тутракан и марсианците.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така Бог да помага на всички хора в нужда, да пази България от бетствия и моля те прости на всички онези, които кълняха хората бедстващи в другите държави, и сега плащат невинни хора заради тяхната злост. Амин!
27
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32Кой идва да инвестира бе с м е ш ник? Ти май не си наясно че по официални данни откакто Боце е премиер хората работещи в чужбина са вкарали повече пари в България отколкото са преките чуждестранни инвестиции. Инвестирали били,ахахаааааааа.
26
8
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Как ще ги стигнем американците ?Че и задминем, кога ?Тук всеки силен валеж,носи потоп и беда.Туй няма го даже в Албания,нито в Зимбабве, ни в други страни,порои да давят хора,а пък и там дъжд вали.А бях решил най-сериозно,да се застраховам дори,да стигна американците,о, майче ще вали !
25
7
 
8
 
! Отговори
Пръч преди 6 години
Толко много милиарди вкарваме през ИТ сектора, а тия кавали политиците нищо не могат да направят с тоя ресурс. Неграмотни крадци. ВРЕМЕ Е ЗА СМЯНА НА ПОЛИТИческия елит
24
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли някоя прокапала метростанция или по-голяма локва в центъра, че троловете няма какво да снимат.
23
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Росуфиилистик-путинофиилската имзетт пак е на раздумка :)))
22
4
 
19
 
! Отговори
Яяя преди 6 години
То пък едни дъждове..., едно време какво дъждове имаше...! Поваля малко и пак драма
21
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ защо не се погрижиха за почистването на коритата на реките, а чакаха да стане бедствие от някакъв слаб дъждец?
20
1
 
9
 
! Отговори
РАЗМИСЛИ и СТРАСТИ преди 6 години
До Анонимен 23Да, на ток топлиш и ако не смогваш......юргана на главата.
19
3
 
24
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
И преди ДЕМОКРАЦИЯТА валеше, но такова чудо не беше.......!
18
2
 
15
 
! Отговори
Фандъкар преди 6 години
От кога плачете че никой не мие улиците- ами сега от какво се оплаквате, не може да ви се угоди, значи.