МВР: Нормална е обстановката в страната след дъждовете

Екипи на място следят най-застрашените участъци
Обновена: 3 дек 2017 11:11 | 3 дек 2017 11:11, Елка Василева
2
МВР: Нормална е обстановката в страната след дъждовете
Снимка: архив, Булфото

На този етап обстановката в страната е нормална; осигурени са екипи, които на място следят най-застрашените участъци. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

От министерството публикуваха справка за извършените спасителни действия от 00.00 ч. на 02 декември до 06.00 часа днес.

Кюстендил
Получени са общо 19 сигнала за усложнена обстановка в областта. Обявено е частично бедствено положение за община Кюстендил и е въведен план за защита при бедствия в част „Наводнение“.

Още по темата

Вследствие на наводнение, предизвикано от повишаване нивото на река Бистрица в района на с. Гърляно и с. Долно село, освен екипи на ПБЗН е привлечена техника за НАВР от строителна фирма Рила - 2 багера, 3 камиона и кран. Прочистено е речното корито и светлите отвори на два моста в двете села. Насипана е едра скална маса на проблемните участъци от речното корито. Превантивно стопаните на къщите, които са в близост до реката в с. Гърляно, са изтеглени на по-безопасно място и след понижаване нивото на реката те се завърнаха по домовете си.

С техника на общ. Невестино е направено прочистване на речното корито на река Елешница в с. Ваксево.

В Дупница на ул. "Васил Расолков" в непосредствена близост до река Отовица е паднала подпорна стена на двор на къща. Къщата се намира на три метра от реката и поради опасност от подкопаване на основите ѝ двамата жители са евакуирани при роднини.

През цялото денонощие в критичните участъци на водоемите е организирано наблюдение. В момента няма действащи екипи на ПБЗН на терен, обстановката се нормализира.

Перник
В пожарната са получени 97 сигнала, свързани с усложнената метеорологична обстановка. Те са били предимно за наводнени мазета и участъци от пътната инфраструктура. На терен са работили 8 екипа на ПБЗН с около 24 служители и с 8 автомобила. Най-тежка остава обстановката в кварталите Мошино, Изток и Клепало.

София-град
Пожарните и спасителните екипи са реагирали на над 80 сигнала, извършени са 60 отводнявания, осигурени са 17 дежурства. Към момента има 3 сигнала за наводнени мазета, приземни етаж и дворове. По-критична точка остава яз.Суходол, където на място има екип с хидромодул на ССОД. Нивото на водоема към момента е в норма. При необходимост се изпуска контролирано.

Обстановката се нормализира в останалите критично участъци. Продължава контролът по критичните точки на нивата на реките и язовирите.

Монтана
В Берковица пожарни и спасителни екипи са извършили 5 отводнявания на мазета на жилищни сгради; във Вършец – 9 подобни операции.
Към момента обстановката на територията на област Монтана е нормализирана. Няма действащи екипи на ПБЗН. Валежите са спрели, създадена организация за ежечасно наблюдение на критичните участъци на реки и язовири.

Смолян
Постъпили са 25 сигнала, предимно за наводнени мазета, пътни участъци и отстраняване на опасни предмети.

Към 21.15 часа на 02 декември със заповед на кмета на община Смолян поради проливните дъждове на територията на общината и пълноводието на р. Черна и р. Бяла е обявено бедствено положение на територията на цялата община Смолян. Мобилизирани са фирми, разполагащи с подходяща техника за отпушване на дерета и корита на реки.

Към момента обстановката е нормална, водите в речните корита са повишени, но няма преливане на водоеми. Направена е организация кметските наместници да следят за нивото на реките.
 


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А ушев какво разбира от дъждове и обстановка? То е толкова гламаво, че дай му да мучи и краде,нищо друго. Само като видите цецко ухото, с апартаментите и ви става ясно.
1
1
 
1
 
! Отговори
O shipka преди 11 месеца
Vsichki ekipi i geroi sa na masite iadat, piat i polivat pak pobedite...mashallah...