Нивата на реките в Смолянско - под критичните точки

Притеснения и рискове около язовирите засега няма
Обновена: 3 дек 2017 11:54 | 3 дек 2017 11:52, Елка Василева
2
Нивата на реките в Смолянско - под критичните точки
Снимка: архив, Булфото

Ситуацията в област Смолян след обилните валежи засега е нормална, според зам.-министъра на вътрешните работи Стефан Балабанов. В община Смолян остава в сила обявеното снощи бедствено положение, но нивата на реките вече са спаднали под критичните точки.

Зам.-министър Балабанов призова ловците и туристите да се въздържат днес от излизане в планината, тъй като обстановката може да се усложни поради продължаващите валежи.

Инцидентът с рухналата хижа в златоградското село Долен, при който вчера почина ловец, бе определен от кризисния щаб като изключително нелеп, който няма нищо общо с дъждовете. Срутването е станало след пропадане на стена край хижата, уточниха от щаба.

Още по темата

Обстановката в Смолянско в момента е спокойна, но зам.-министърът предупреди, че природата може да поднесе изненади и след час. От кризисния щаб очакват да се случат прогнозите за спиране на дъжда следобед. До 120 л на кв. м са достигнали валежите в смолянското село Арда през последното денонощие.

Най-критично на територията на областта е положението в община Смолян, въпреки че днес ситуацията е много по-спокойна от снощи, заяви областният управител Недялко Славов. Прекъснат е достъпът към с. Киселчово, образувано е свлачище между селата Широка лъка и Стикъл, а обилните валежи предизвикаха множество срутвания по пътната инфраструктура. Свлачище се разчиства и в с. Мугла.

Притеснения и рискове около язовирите засега няма според Недялко Славов. Язовир "Златоград" има свободни количества, нивото е около 120-130 см под преливане. Водата в речните корита днес е значително спаднала от нивата, които предизвикаха притеснения и опасения в късния следобед вчера.

Пътят към селата Кестен и Жребово в община Девин вече е отворен, според информация от областната администрация.

Бедственото положение в община Смолян е обявено главно, за да може да се мобилизират всички сили и средства при необходимост, съобразявайки се с прогнозите за очаквано продължаване на валежите, коментира кметът на Смолян Николай Мелемов.

На две места в града са направени диги с чували с пясък - в критични точки, където имаше риск р. Черна да прелее. Превантивната мярка с обявяването на бедствено положение беше необходима, за да има и спокойствие за гражданите, допълни Мелемов.

Положението се контролира, няма пострадали и бедстващи хора, уточниха от общината. В с. Арда реката е излязла от коритото, но днес нивото е спаднало и се нормализира.

Зам.-министър Балабанов даде област Смолян както пример за добра организация и работа в синхрон на институциите в подобни бедствени ситуации. Желанието е в цялата страна да се постигне такъв механизъм на взаимодействие на институциите, допълни зам.-министърът, който е в Смолян от снощи и следи на място ситуацията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Ogurt Oxfort преди 6 години
Bravo na svlachisteno...saminko sa pochista...
1
2
 
0
 
! Отговори
Mochourev преди 6 години
Bravo na majora!