Всяка трета кандидат-бавачка е баба! Търсят се 1500

Наетите ше получават минимална заплата за година и половина
4 дек 2017 08:45, Анисия Иванова
10
Всяка трета кандидат-бавачка е баба! Търсят се 1500

Всяка трета кандидат-бавачка по субсидираната програма "Родители в заетост“ иска да гледа собственото си внуче.

"Около 30% от кандидатите признават, че се регистрират в бюрото по труда само за да могат да бъдат наети за детегледачки на внучетата си", обясниха пред "Монитор" от столичното Бюро по труда "Възраждане".

Програмата "Родители в заетост" ще осигури детегледачки на семействата, чиито деца не са били приети в ясла или градина. Приоритет на държавата ще бъдат самотните родители и семействата на деца с увреждания.

За детегледачки по схемата  могат да кандидатстват и безработни майки. Плановете на социалното министерство са да бъдат осигурени бавачки на над 1500 семейства останали без място в детско заведение.

В цялата страна желаещите да наемат помощница обаче са 2119, а кандидат-бавачките са 1950.

"Във Варна повече от 150 семейства са дали заявление за участие в схемата, а броят на кандидат-детегледачите е няколко пъти по-висок", коментира шефът на Регионалната дирекция по заетостта Божидар Михайлов.

Семействата сами ще избират детегледачките след лична среща с всеки един кандидат, което дава възможност на родителите да изберат именно свой роднина. Социалното министерство ще осигури по 460 лв. за 8-часов работен ден на детегледачките за период от 18 месеца. В случай че родителите изберат непознат за бавачка, чиито грижи за детето обаче са по-скъпи, семейството ще трябва да доплати разликата в заплатата.

"В София детегледачките за пълен работен ден вземат между 700 лв. и 800 лв. Абсурдно е квалифициран човек да се съгласи да работи на минимална заплата", твърди собственичката на агенция за бавачки Ивелина Станоева.

От кандидатите за детегледачки по схемата "Родители в заетост“ не се изисква квалификация и опит на подобна позиция. Единственото условие е да са регистрирани в бюрото по труда.

"Сред кандидатите има доста бивши детски учителки. Някои от тях са вече пенсионерки, които търсят допълнителни доходи“, обясниха от Агенцията по заетостта (АЗ). Бюджетът на пилотната схема „Родители в заетост“ е 20 млн. лв. „Ако след включване на одобрените родители по проекта има наличен финансов ресурс, ще обявим нов прием за набиране на заявления от родители", обясниха от АЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо излишни небосъргачи да се строят детски градини.Децата трябва да израстват с връстниците си.собствените баби -детегледачки разглезват и угояват подрастващите.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не става въпрос за постоянни грижи от бабите, без родителски надзор. Прочетете преди да пишете глупости- няма нищо общо с агресията в децата. Това са съвсем малки деца, които дори не са на детска градина или ясла. Гледането е дневно,а не целогодишно.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да защо да не може моята маика да гледа сина ми кво като е на 93г на друг не се доверявам пра баба си е наи добра
7
1
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 6 години
Неправилно сте сложили минуси за възпитанието от бабите - точно така си е - аз съм свидетел за това - да не се мине, да бъде хитър, ако може и да лъже и пр., това мислене е абсолютно грешно, макар и да знам какво ще кажете - ами че и големите лъжат и крадат, защо да се прекарваме?
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След толкова години в ЕС и пазарна икономика нашите работодатели частни или държавни не се научиха да плащат достойни заплати на хората . В момента по данни на КНСБ на човек за скромна издръжка са необходими по 600 лв. или реално по 800 лв. по моя сметка . Значи четири членно семейство му трябват около 3 000 до 4 000 лв. за нормален живот. Е къде ги тези заплати .
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нови социални схеми по които се крадат милиони и се дават жълти стотинки.
4
2
 
21
 
! Отговори
ИВан преди 6 години
Повръща ми се от "съвременния човек"! Какви бавачки, какви 5 лв.? Детето си иска майката и таткото!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко превърнахте в бизнес- живота, болестите, радостите, смъртта...Всичко.
2
14
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
като идея е добре бабите да гледат внуците но има един огромен и фаталенпроблем вьзпитанието което ще предадат бабите на малките всички престьплениякоито наблюдаваме с млади хора са плод на псевдоотглеждането от баби и дядовци
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези година и половина да вземат да построят поне 50 детски заведения във Варна и София. Сега се строи бързо. Ще е по-дълготрайно и полезно решение. Ще им бъде проблем теренът, защото големите общини лакомят да ги продават за търговски обекти. Лакомията се връща тъпкано с усилването на други проблеми.