Е-карти заменят хартиените купони в училищата

Новата екстра вече е въведена в столично школо
Обновена: 5 дек 2017 16:37 | 5 дек 2017 15:45,
4
Е-карти заменят хартиените купони в училищата
Снимка: Pixabay

Електронни карти вече могат да заменят досегашните хартиени купони, с които децата получават училищния си обяд. Новата система е въведена в столичното 119-о СУ "Академик Михаил Арнаудов" от две седмици, казва директорът на школото Диян Стаматов пред "Монитор".

Той обяснява, че новите карти представляват бяла пластина с чип, на която е изписано само името на детето без други данни. Така когато отива да обядва, детето се чекира вместо да дава хартиен купон.

За целта жените, които дават храната, разполагат с четци, подобни на тези в големите хранителни вериги. Новата система позволява на родителите да закупят купоните чрез дебитна или кредитна карта.

Когато влязат във въпросната платформа, могат да видят менюто за конкретните дни, както и алергените, които съдържат различните ястия. Те посочват колко купони искат и заплащат по банков път, вместо да се редят на опашки.

Стаматов обясни, че е инициирал въвеждането на новата система най-вече именно заради големите опашки, които се сформирали, когато родителите купували купони от училищната лафка. Той разказа още, че вече 550 души са се възползвали от новата услуга, като на вчерашния обяд в стола са се чекирали 230 деца.

Eлектронната система за училищно хранене в 119 СУ е вторият иноваторски проект в България, свързан с дигитализация в образованието, в последните седмици. В средата на ноември бе представена и първата електронна студентска книжка с разплащателни функции, която вече е на разположение на студентите от първи курс в УНСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Конфуции преди 6 години
Само за обяда ... А закуската кога?
3
1
 
6
 
! Отговори
Мосю Густав преди 6 години
"Новата екстра", "фече" - нивото падна дотам, че копаете в дъното!
2
2
 
0
 
! Отговори
Grippe преди 6 години
Ama nemat zdravna e-karta...i ne plastat nikvi pari za zdrave...zatui poluchavat edno goliamo zero...v bul klinikata...
1
0
 
12
 
! Отговори
фак преди 6 години
фече ф фсички училища, разбрахте ли...Хфала на писателя