Монтана с нова забавачка – ромска за над 1 млн. лева

Швейцарският посланик: Бих дал и внуците си в нея!
5 дек 2017 18:44, Анисия Иванова
26
Монтана с нова забавачка – ромска за над 1 млн. лева
Архив: Булфото

Нова детска градина "Пролет", изградена по проекта "Комплексен подход за ромско включване в Община Монтана", бе открита днес в областния град от министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и кметът на Монтана Златко Gивков, съобщи БТА.

Детската градина се намира в ромския квартал на Монтана "Кошарник". В нея се обучават 105 деца в четири групи, повечето от които от ромски произход. Строителните работи по новата сграда и оборудването й са на стойност 1,2 милиона лева. От тях 970 хиляди лева са осигурени от Българско-швейцарската програма за сътрудничество, а останалите са принос на Община Монтана. Общината е вложила и около 580 хиляди лева в изграждането на инфраструктура около детската градина и двора й.

Министър Бисер Петков заяви при откриването, че новата детска градина е първата в Монтана, изградена от 1982 година насам. Той изрази надежда, че хубавата и модерно оборудвана сграда ще "запали" за образованието много деца от квартала.

Посланикът на конфедерация Швейцария Денис Кнобел заяви, че новата детска градина покрива всички швейцарски стандарти за отглеждане на децата в детска градина и с удоволствие би дал своите внуци в тази градина. Той припомни, че правителството на Швейцария финансира с 8 милиона швейцарски франка програми за ромско включване в България и похвали местната власт в Монтана за нейната инициативност за привличане на средства и за отличното изпълнение на проекта.

Кметът на Монтана Златко Живков заяви, че изграждането на новата детска градина е пример как отличното взаимодействие между местна и централна власт може да доведе до отлични резултати.

На церемонията присъстваха зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, посланик Денис Кнобел, депутати, граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Детска градина за роми? А децата на българи ,турци ,арменци и каквито други общност има в кучета ги яли! Уважаемият господин посланик да заповяда отново след 3 години, за да види всичко разбито и разграбено! Няма да се научат , не на ром нищо не трябва да се дава даром и тва е!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПетковаЕстествено, че ще говори като популист - нали неговата държава е финансирала забавачката?А той много добре знае, че с швейцарския си паспорт може да отиде където си поиска след това, а ромите - да си стоят у дома.
14
0
 
6
 
! Отговори
Петкова преди 6 години
Швейцарският посланик говори като популист. Той би дал внуците си в материалната база на градината. А дали би ги дал в обществото, което ще ползва тази материална база? И какво липсва в живота на тези деца, за да станат възпитани и любознателни? Материална база ли липсва, или нематериални ценности?
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как може да се изложат така ,само 1 милион ,толкова ли заслужават само Те ще ни управляват след време така че се грижете по-усърдно за тях
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама нека вземат новата швейцарска порода при тях. Не стига, че всичко им е на наш гръб, ами и това. Да си ходят към Индия нали с си техни. Писна ми от тяхното нищоправене. Само чаавета , ако можеха по 10 *** годишно щяха да раждат, за да вземат помощи. Абе ние станахме изчезващ вид в собствената си държава. Извинете ама българина мисли , когато създава и плаща всички данъци, а подобрените дето се оплакват, че са дискриминирани нито плащат здравни, нито ходят на училище, нито на работа.
11
1
 
14
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Имало и неромчета, - може ли да публикувате имената на тези Герои?!
10
2
 
14
 
! Отговори
ЗАВИЖДАМ преди 6 години
Дали са по 10 000 лева на всяко ромско дете .А моите двечки не искат да им дават и Детските .Грозно и Дивашко .
9
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
А за нашите деца кога ще построят модерни и хубави детски градини,или ние ще износваме като сирачета?Глупава политика!
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ако не е дискриминация на коренното население на страната, какво е? А, да! Сегрегация. Защо швейцарците не си вземат малко от тези мили, талантливи, музикални хора и си ги гледат у тях?
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази новина трябва да се чете между редовете.Какво означава тя: -Кметът, преизбиран неколкократно, прави поредната инвестиция при основния му електорат, който го преизбира.Предишните-строителство на общинска земя , направо в нивата с ожънатия слънчоглед, и прекарване на улично осветление там, където улица няма, само за да се "захранят" тези строежи.-Фирми, близо до слънцето са усвоили едни пари, и са отчели комисионните където трябва.-Малко пиар за основните действащи лица.
6
0
 
18
 
! Отговори
Идеята е добра, преди 6 години
но щеше да е блестяща, ако средствата, дадени от българска страна в тази швейцарско-българска програма, както и парите, дадени от община Монтана, бяха изработени от самите роми - например, чрез принудителен труд. Пак по този начин да отработват и таксите за децата им, които ще посещават тази детска градина.Тогава може би детската градина ще е по-ефективна от онази, която им е дадена даром и която те считат за място, където ще гледат и хранят децата им безплатно.
5
0
 
27
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
И детска градина да им построят, и училище и да си стоят там в гeтoтo!А не да ги разкарват с автобуси напред-назад и то безплатно, щото ще излезе по-скъпо.66623
4
1
 
44
 
! Отговори
:) преди 6 години
Правителството на Швейцария дава пари само и само ромите да не отидат да живеят в Швейцария.Защото не ги искат,а ромите там ще живеят много по-добре.
3
0
 
42
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Отидете след една година да видите какво е останало от нея.
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако беше българска, щеше да е расистко обаче. Сигурно и напълно безплатна ще бъде, нали има кой да им работи за децата все още. Пък за тези суми горе в статията... ами нормално, усвояват хората. Едно детско столче сигурно струва колкото холна гарнитура.
1
1
 
38
 
! Отговори
родител преди 6 години
Дай си внуците ,и като ги видиш ,ще те окрадат и набият .!! На това ще ги научат !!