Първият регистриран грип за сезона - "Ямагата"

Той е от тип Б и нямаме имунитет срещу него
6 дек 2017 08:16, Петя Славова
9

Първият за този сезон грип в страната бе регистриран. Той е от тип Б – "Ямагата". "Миналата година върлуваше грип тип А, тъй че населението вероятно няма имунитет срещу тип Б. Сегашният вид се различава от миналогодишния по-това, че симптомите са почти едни и същи, но протича по-тежко", отбеляза проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести.

В студиото на "България сутрин" тя подчерта, че усложненията в резултат от "Ямагата" могат да засегнат редица система, но най-вече дихателната.

Може да се стигне до пневмония и дори смърт, предупреди медикът. По нейни думи все още не е късно да се ваксинираме.

"Грипът е сериозно заболяване! В България е много нисък процентът на ваксиниралите се. Подценява се сериозността на вируса. Трябва да се спазват правила за ежедневно поведение - избягване на контакт с болни хора, болните да си стоят вкъщи и стриктна лична хигиена", уточни проф. Корсун пред Bulgaria ON AIR.

Рисковите групи от тежко протичане на грипа са деца под 5 години, лица над 65 години и лица със съпровождащи ги хронични заболявания, добави гостът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Димитър преди 6 години
Щях да бъда изключително изненадан, ако имахме имунитет към него.
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Никога един грип не е минавал за три дена, просто си бил с 20 години по-млад и организма ти се е възстановявал по-бързо и лесно. Затова и ти е останал спомена за 3-те дни.
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 20 години един грип минаваше за три дена. Сега не можеш да се оправиш две седмици, че може и да умреш накрая. Смятайте какви щамове се произвеждат в лабораториите и след това фармацевтичните компании правят милиарди от болестите.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чесън, люто, сок от плод бъз, греяна ракия...и както казваше дядо ми - пазете си кръста и да не си намокрите краката. :)
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно, че тази година е тип Б и нямаме имунитет, защото миналата година е бил тип А. Догодина ще пуснат тип В, пак да нямаме имунитет и да си продават ваксините.
3
3
 
8
 
! Отговори
няма страшно преди 6 години
В момента го карам!Наистина е много гаден,има висока температура,отмалял съм,не ми се яде,и съм го кръстил Бойко Борисов!Щура работа,ама това е положението!
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чесън, праз и лют пипер са ми ваксините.
1
2
 
21
 
! Отговори
.. преди 6 години
Хайде народе, време е, купи си ваксина, която няма да ти помогне.Толкова е страшен този грип, че може и да не доживееш до пролетта.П.С.Убеден съм, че до края на зимата ще загинат много повече хора по пътищата, отколкото от грип.