Зимата ни мека, снегът ни малко, дъждът ни в повече – климатът ни нов

В България климатичните промени са факт, обявиха от НИМХ при БАН
6 дек 2017 17:15,
12
Зимата ни мека, снегът ни малко, дъждът ни в повече – климатът ни нов
Снимка: архив "Булфото"

Зимата у нас ще е по-мека от предишната. Януари и февруари ще са с температури близки и над нормалните, прогнозира климатологът проф. Веселин Александров от НИМХ при БАН.

След дъждовния декември ще следват месеци с нормално количество валежи, сочи дългосрочната прогноза за времето.

"Тя се обновява всеки месец, последната й версия, от 30 ноември 2017 г., може да се обобщи така - зимата на 2017/2018 година се очаква да бъде със средни сезонни температури близки до климатичните такива или по-високи и със сезонни количества валеж близки до средните или по-малки количества", обясни климатологът пред БТА.

Той припомни, че изминалата зима бе оценена от БАН като "умерено тежка зима". А медиите дълго време се надпреварвали да я представят в катастрофични краски.

Александров прогнозира, че декември на 2017 г. ще е с повече валежи от декември на 2016 г.

Януари 2018 г. се очаква да е със средни месечни температури близки до нормалните или по-високи и месечни количества валеж близки до нормалните или по-малки. Може да се очаква януари 2018 г. да е по-мек и с по-малко валежи от януари 2017 г.

Февруари на 2018 г. се очаква да е със средни месечни температури близки до климатичните или по-високи и с месечни количества валеж близки до средните такива или по-малки. Може да се очаква февруари на 2018 г. да е подобен на февруари от 2017 г.

Климатологът обясни, че е нормално да има студени зими и това не противоречи на тенденцията за глобално затопляне.

"А и да не забравяме, че климатът е нещо средно, т.е. трябва да се отчитат и меките зими, които преобладават напоследък", уточни той.

Проф. Александров съобщи, че климатичните промени в България вече са факт.

"От края на 1970-те години се наблюдава тенденция към затопляне. През втората половина на 20-ти век зимите са по-меки. 23 от последните 26 години след 1989 г. са с положителни аномалии на средната годишна температура на въздуха спрямо климатичната норма на базисния период 1961-1990 г.", каза той.

Той обясни, че средната годишна температура през 2009 г. е с 1,2 градуса над климатичната норма. 2016 г. вероятно е поредната, 17-та година, с температури по-високи от обичайните за страната.

Периодите на засушаване са били най-дълги през 1940-те години и в последните две десетилетия на 20-ти век. Валежите показват тенденция към спадане в края на миналото столетие. След средата на 1990-те годишните валежи показват тенденция към повишение в повечето райони на страната.

Годишната амплитуда между максималната и минималната температура на въздуха намалява - минималната температура се повишава по-бързо от максималната. Дебелината на снежната покривка започва да се свива в края на миналия век. Горната граница на широколистните гори се измества към по-голяма надморска височина.

"Данните от фенологичните наблюдения показват изпреварване в развитието със 7-15 дни в различните климатични райони, което недвусмислено свидетелства за затопляне на климата през последните 30 години в сравнение с предишни периоди на оценка", каза още климатолъгът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изказани катеогрични мнения за климатични промени, подкрепени с нахвърляни хаотично данни, от които няма как да направим собсвени изводи. Найс а. Преди 1 месец, беше че зимата ще епо-топла, сега излиза, че ще енормална, но пък климатичните проимени са били видни все пак. Ала бала, внушения, внишения, ти си котка, ти си котка.
9
5
 
12
 
! Отговори
Джуджо преди 6 години
И кой е виновен? Вмсто да си седите на село да си сеете кртоко градината и да се налсждавате на скромен, но спокоен живот вие избягхте по-градовете и чужбината като увеличхте мнгократно въглеродната си следа. Този номер обаче на природата няма да и мине и един ден ако не вие , децата или внуците ви ще сърбат попарата която дробите сега.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години всичко беше по-добре. Играли сме си в 1 метър сняг, а зими като миналата бяха просто норма. Днес и времето се е изпедерасило.
7
8
 
19
 
! Отговори
да преди 6 години
По добре...не ми трябва сняг...Най добре мека зима,дъжд да има..без сняг..Така едно домакинство спестява хиляди левове на зимен период..От отопление,зимни гуми за автомобил и прочие разход..Не ни трябва зима..Това е ужас,разходи и агония оцеляване за бедните...И между другото всеки мислещ логично ще предрече че има една тежка зима и след това 3 зими меки почти без сняг..това наблюдаваме през последните 18 години
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години валеше много повече сняг, отколкото през последните 20-30 години. Дъждовете преди години редовно продължаваха с дни, без да са много силни. Сега не е така.
5
1
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Значи пич само за едно си прав и то е, че климата се променя и то към не толкова добри за човечеството промени! Но климата може да се предрича при това в едни правдоподобни и сравнително точни граници, които за сегашните ни технологии бих казъл, че са доста добри!
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да предречеш какво ще е времето за месеци напред трябва да си шаман. Едно време през 60-те 70-те и 80-те години се открояваха и четирите сезона. Слез 90-та година сезоните започнаха да се сливат и вече неможе да се открояват така както беше. Особено в последните години в един ден може да се наблюдават и четирите сезона. Такава аномалия настъпи с времето че вече е трудно да се каже какво ще е времето утре! Така че метеорологията вече е излишна да се ппренастройват на друга вълна.
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
зимата ще е мека и лека, само според топлофикация ще е тежка и сурова
2
2
 
19
 
! Отговори
вергил преди 6 години
Зимата ще е по-мека в сравнение с минарата година.Когато средномесечната януарска температура бе най-ниска от 54 години насам. Така че изобщо няма да е лека зимата.
1
2
 
17
 
! Отговори
Бау преди 6 години
До 1 То е меко казано неточна наука това. Общо взето боб да хвърлят подобни заключения ще има.