Коледа е близо! Украсихте ли елхата?

Горските предлагат до 50 хил. дръвчета, включително живи
Обновена: 8 дек 2017 20:05 | 8 дек 2017 19:52, Веселина Йорданова
8
Коледа е близо! Украсихте ли елхата?
Елхата на София. Снимка: БулФото

Държавните горски предприятия ще предоставят 50 000 елхички за Коледа.

Близо 37 000 от тях са предвидени да бъдат отсечени, а други 12 300 ще са със запазена коренова система в контейнери, с възможност за засаждане при подходящи условия напролет. Това съобщиха от МЗХ.

Традиционно в горските територии - държавна собственост, коледните елхи се добиват от специално създадени плантации и горски разсадници при извършване на отгледни сечи, както и от върховете и клоните на отсечените дървета при други видове сечи.

Коледни елхи се предлагат на пазара и от частни и общински предприятия.

Закупените на едро дръвчета от търговците следва да са придружени от превозен билет, като към стеблата са закрепени неподвижно контролни пластини, чиито номера са вписани в билета. Всяка законнопридобита елха от разсадник, земеделски земи, частна или държавна горска територия, трябва да има контролна пластина с индивидуален номер, който е част от превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата.

За елхите, които са със закрита коренова система в контейнери, не е задължително поставянето на пластините.
При контролните проверки горските инспектори ще обръщат особено внимание на истинността и законността на предлаганите на пазара коледни дръвчета, предвиждат се засилени проверки.

Търговците на коледна зеленина, каквато представляват клонките от дрян или други иглолистни и широколистни дръвчета, също трябва да притежават превозен билет, в който да са описани подробно вида и количеството.

При констатиране на нарушения на горското законодателство, гражданите могат да подават сигнали на телефон 112.
 


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 1 година
До Генчо

Антихрист съм
6
0
 
3
 
! Отговори
Генчо преди 1 година
До МaйМyнaтa

Атеист съм.
5
0
 
2
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 1 година
Оставете Генчо на мира бе! Аутист е човека...най вероятно. Много гении са били на неговото място, и си е така кво ще научиш от навалица...и то комерсиална
4
0
 
4
 
! Отговори
Генчо преди 1 година
До Анонимен 2

Коледа е католически празник. Чества се раждането на божият син. Който пък е евреин. Който създава сектата християнство тогава. А неговия народ чакат следващият мисия. Сигурно и него ще го разпнат.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Генчо какво празнуваш, да ти стане хубаво на душата, да си със семейството си, да запалиш камината или печката, да почувстваш аромата на празничната храна....Празникът е едно, подаръците са друго нещо. Можеш да запазиш Коледа много семеен и некомерсиализиран празник. Ама да отричаш всичко с нихилизъм,също не е хубаво. Всичките станахме едни самотни,негативни, сприхави, подли и подозрителни,душите ни се свиха.... Едно време да не са били по-богати...
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Генчо

Ти изобщо имаш ли идея каква глупост каза?
1
1
 
3
 
! Отговори
Генчо преди 1 година
Не. Не празнувам католически празници измислени от евреите.