ЧСИ-тата погват шофьорите. Причината – неплатени глоби!

За половин година са събрали 600 млн. лева от длъжници
11 дек 2017 07:00, Петя Славова
80
ЧСИ-тата погват шофьорите. Причината – неплатени глоби!
Снимка: архив, Булфото

Частните съдебни изпълнители да помагат при събирането на глобите на КАТ, предлага Камарата им. Тя вече е разпратила писма за това до премиера и министрите на финансиите и вътрешните работи. Целта е не само да има по-висока събираемост на глобите, но и да се дисциплинират шофьорите.

"Нашето предложение е най-тежките случаи с рецидивисти на пътя, които имат десетки наказания и неплатени глоби да бъдат възложени на ЧСИ с цел превенция", каза председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев. От министерство на финансиите вече дали положителен отговор на предложението, чака се становище на МВР. "Пратихме 2 писма до вътрешното министерство - на 30 май и 8 август, но още няма отговор", каза Дичев.

Оказва се, че наказанията на много несциплинирани шофьори, които си мислят, че правилата за тях не важат, реално не са приложени. Това чуство за безнаказаност е голям проблем на обществото и е причина за огромния брой жертви и ранени на пътя. Всеки ден в пресата се изнасят случаи на тежки катастрофи с пияни или дрогирани шофьори", отбеляза Дичев, цитиран от "Монитор".

Според него всяка година у нас остават несъбрани десетки милиони от глоби. Давността за тях е 2 г. Според данни, огласени наскоро, събираемостта на глобите у нас е между 65 и 70 %. Санкциите в по-малък размер се събират по-лесно.

Държавата харчи пари за пощенски услуги, телефони, заплати на служители, консумативи и др. Може да се получи така, че за вземане от 50 лв. тя да похарчи 100 лв. Ако събирането на глобите се възложи на ЧСИ, държавата и общините няма да плащат нито стотинка, а ще съберат десетки милиони. Разходите остават за длъжника, а в случай на неуспех - за съдебния изпълнител, обясни Дичев. От години ЧСИ събират вземанията на общините и съдилищата.

Този модел вече действа успешно в държави като Франция, Холандия, Белгия и др. Идеята не е нова и се обсъжда от 2006-2007 г. Законодателна промяна не е нужна и начина на събиране на глобите може да се уреди с едно споразумение за сътрудничество между ЧСИ и министерствата.

Другата идея е по-скоро у нас да се въведе електронен запор. Това е платформа, през която банките и съдебните изпълнители могат по-лесно да си разменят всякакъв вид съобщения, включително и за запори. Чрез нея таксите ще се намалят, работата ще се ускори, ще се пестят средства и ще има защита за длъжника, тъй като ще се избегнат грешки.

За въвеждането на електронен запор има готов софтуер, изработен заедно с банките. От години обаче се чака наредба, която се подготвя в Министерството на правосъдието.

Дичев каза още, че последните промени в ГКП не могат да се оценят еднозначно. "Този път законодателят залитна в посока на длъжника, през 2007 г. беше в посока на кредитора. Има немалко вредни измемения, но има и множество положителни, например въвеждането на електронните търгове", добави той. С промените в ГКП се въведе таван за всички вземания, а таксите бяха сериозно намалени.

При електронните търгове пък съдебният изпълнител само ще отстранява участниците, които нямат право да наддават. В самата платформа ще се въвежда само актуалната цена. Всеки ще може да наддава без да има представа кои са другите, които наддават.

За съжаление в последните месеци съдебните изпълнители бяха превърнати в изкупителна жертва на всички съществуващи и несъществуващи проблеми при събиране на вземания. Забрави се, че съдебният изпълнител, независимо частен или държавен, изпълнява актове на съда. Той никога не съди и не казва кой е крив и кой прав, кой дължи и кой не, или колко, обясни Дичев.

За първите 6 месеца на годината ЧСИ са събрали от длъжници 600 млн. лв., които влизат в бюджета. Само в полза на гражданите са събрани 92 млн.лв. Ръст има по отношение на вземанията за издръжка - до юли т.. те са 2,2 млн.лв., а за заплати - 5,5 млн.лв. За цялата 2016 г. събраните вземания са били съответно - 3 млн.лв. за издържки и 8 млн.лв. - за заплати.

Намаляват делата за събиране на вземанията на съдилищата. Те са 5200, при 16 000 за цялата 2016 г. Събраните пари обаче се увеличават - 800 000 лв. само за първата половина на 2017 г.

Увеличават се и дисциплинарните дела срещу съдебните изпълнители - от началото на годината до 7 декември те са 61, а през 2016 г.- 46. През 2017 г. Съветът на Камарата на ЧСИ е взел 33 решения за образуване на дисциплинарки. Внесъл е 10 искания за лишаване от правоспособност и е предложил на дисциплинарната комисия да наложи 7 наказания за глоба на 5000 лв.


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
Гн Миташки преди 5 месеца
Тия кърлежи ЧСИ тата са много нагли
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сте нагли еййй, нали Мая Манолова се бореше с тия частни пидараси кво стана, не само кредите ще събират и къщи да взимат без да си се явил в съда пък сега и глобите на кат да събират да влизат мутрите и да описват, Бойко играеш си много лошо с народа и в най скоро време ти виждам оставката и ще се изнесеш като при бит пидараст
74
0
 
13
 
! Отговори
Авера преди 1 година
Като ще има ЧСИ тогава защо да плащаме данъци за заплати на държавните служители, те какво ще работят. Или ще е по добре да закрием и държавата. Всичко да мине в частни ръце.
73
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е сега,ми кажете че МВР няма нищо общо с Мутрите!!! Нали КАТ е отдел на МВР а така наречена Полиция и производните.Сега ще пада сечене на глави(горките шофьори).Вярно че изобилстват проблемните,но КАТ се страхува от тях,за да не би извадят на някой, кирливите ризи!!!!!¡!когато стопират някой за проверка.А ЧСИ-та,коя школа са завършили,се питам!!!!!
72
8
 
3
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
До Анонимен 52 Ама ни е сме русафили и не гледаме Америка а братска Русия.Там даваш шише водка и следвощите 12 часа КАТги няма.
71
3
 
32
 
! Отговори
Петър преди 1 година
Мая манолова добре ги започна,дано ги и закрие съвсем тези бивши полицаи и мутри,станали уж законни чси.търтеи нагли!
70
4
 
39
 
! Отговори
Пострадал преди 1 година
За свещи да са им тези събирания на ЧСИ,алчни гадове не се наядоха.
69
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
REKET DADEN REKET PRIET JALNA MU MAIKA NA NARODA E NEMA TAKAVA ***?SKA DYRJAVA
68
2
 
25
 
! Отговори
рекет преди 1 година
ЧСИ с бухалки ли ще ги събират като едно време, или сега имат някакви нови методи. SIC отново в действие
67
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Държавните съдебни изпълнители и НАП за какво получават заплати? Те освен глобите и данъците за имоти не събират!
66
0
 
27
 
! Отговори
ВЪПРОС към ДАНС преди 1 година
Има запитване от Частни СОД и СОТ да поемат охраната на Границата и Вътрешните Работи .
Това е добра идея - явно Държавата не Работи .
Но най - добрата идея е от ЧСИ - да събират Данъците и ДДС .
65
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре дошли във мутроландия! Държавата без институции, държавата на Ч.С.И. Държавата на монополите, обявете рекет таксата към полицията и прокуратурата, за да не ни закачат т.е. такса спокойствие. Не можели да съберат глобите, некадърници и мързеливци, но най-вече корумпирани некъдърници. Ч.С.И помним случая на запорирана пенсия на пенсионер от Смолян дължащ пари на топлофикация София.
64
17
 
5
 
! Отговори
Бирарев преди 1 година
Просто е ако не искаш да си платиш ти се предлагат два варианта:
Отработваш във фирма която строи или ремонтира пътища и тя превежда парите от труда в бюджета или отиваш в панделата.
63
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
историята се връща наново. Мутрите отново на власт чрез съдеиствието на държавата Здравеите европеици
62
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Частници ще вършат работата на държавни служители. Че каква държава е това като не може да си върши работата. Да стане частна и да се свърши. Или дайте да дадем на бивши полицаи и неуспели правораздавачи малко работа, и те деца гледат
61
16
 
18
 
! Отговори
Некой си... преди 1 година
Ауууууу, Ганю е силно притеснен да не му секвистират чипосаната, турбинирана и газифицирана Е36-ца на 400000 км.
60
3
 
16
 
! Отговори
АМАн от терористи преди 1 година
МВР д а докладват колко хиляди милиона са ограбени от народа за нагло престъпна НЕЗАКОННА техника..КАкви рушвети са взели престъпниците на власт каква е печалбата на терористите ..
Крият се за Бойко Борисов и ЦВетанов като докладват че БОрисов и Цветанов лично седели за нагло престъпните групировки..Даже били ограбили МВР през бюджета със стотици милиони живи левове../затов а нямало за заплати и униформи
59
8
 
13
 
! Отговори
начало преди 1 година
Кога ще погнат мафиотския грабеж "нинова" и сие
58
7
 
11
 
! Отговори
АМАН от убиици преди 1 година
Основния закон Забранява снимането филмирането проследяването ..
НАгли престъпници на власт ограбват хиляди милиони от народа и вече са монтирали тежко терористични видео терор камери и скенери на хиляди места.През тях други провеждат експерименти ..Не може и педесет метр а д а минете в градовете без да ви снимат и сканират.
КАТ и МВР вместо да спазват ЗАКОНА испълняват НАГЛО ПРЕСТЪПНИ Проекто наредби които са НЕЗАКОННИ..
57
3
 
16
 
! Отговори
ЛИквидация на КАТ преди 1 година
ЗАКОНА ЗАБРАНЯВА лепенето на предни стъкла на отвличащи вниманието стикери.

Терористите от КАТ глобяват Зверски ако не сте залепили тежко терористични холограмни оръжия з а масово поразяване..
ДА се провери за кои нагло престъпни групировки работи КАТ и да се спре издръжката им с ограбвани пари от народа..