Чужди джигити по пътищата у нас! КАТ не спи, но... глоба не ги лови!

МВР и НАП няма как да събират глобите на чужденците
60
Чужди джигити по пътищата у нас! КАТ не спи, но... глоба не ги лови!
Снимка: архив "Булфото"

Чужди шофьори често нарушават правилата за движение по пътищата, но се разминават с наказанията и не плащат глоби. Формално санкциите се налагат, но в действителност никой не ги прибира.

Това става ясно от отговори на вътрешния министър Валентин Радев и данъчните, пише "Сега".

От началото на годината до края на октомври МВР е наложило над 40 хил. глоби на чужденци за различни нарушения на Закона за движение по пътищата, информира Радев. Наказанията са за 5 107 415 лв. , но от тях са събрани едва 212 185 лв., или 4.15%.

Още по темата

От НАП обясняват, че част от глобите се събират, но само когато са наложени на европейски граждани. Тогава има механизъм, по който данъчните изпращат задължението в чужбина и след признаване от тамошния съд то се събира.

Ако нарушителите са от държави извън ЕС обаче е почти невъзможно глобата да бъде събрана. В тези случаи от НАП могат единствено да проверят дали нарушителят има имущество или сметки у нас. В масовия случай обаче става дума за транзитно преминаващи.

КАТ отдавна признава, че не може да събере глобите на турските гастарбайтери, които всяко лято минават транзит през страната ни. Става дума за стотици хиляди души.

Основният проблем е при електронните фишове, които се издават след заснемане на нарушение с мобилна или стационарна камера. По закон след заснемането МВР трябва да издаде фиш и след това да издири нарушителя, за да му го връчи. Когато става дума за кола с турска регистрация обаче, полицията няма как да разбере кой е собственикът й и няма на кого да издаде фиш.

Единственият начин да се получи някаква информация е тя да се поиска от турската държавата. Тамошните институции обаче отказват да дадат данни, освен ако не става дума за престъпление. Нарушението на пътя обаче се наказва административно.

Едно от най-честите нарушения на турските гастарбейтери е шофирането без винетка у нас. Масова практика през последните години е водачите от Турция да не залепят винетките си или да слагат фолио, за да ги местят от кола на кола.

Други държаха винетките си в жабките. Доскоро, дори и да беше установено нарушението, на гастарбайтерите бяха налагани глоби от 300 лв., които те не заплащаха, защото не живеят в България.

В миналия парламент обаче бяха приети промени, след които заплащането на глобите ще става на място на пътя или на граничните пунктове.

Нарушенията по пътя от чужденци са по-малко от 10% от общия брой, става ясно от отговора на Радев. Въпреки това обаче става дума за сериозни суми. В същото време не става ясно дали МВР смята да предприеме някакви мерки.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
4
 
! Отговори
не можели!? преди 1 година
Пусти мързел!
59
0
 
8
 
! Отговори
шофьор преди 1 година
Глобите да се налагат на място.Той завърне ли се вкъщи върви, че го търси.
58
1
 
2
 
! Отговори
КАТ-аджия преди 1 година
До селския
Ааа, другарю... ъ-ъ гражданино, моля ви се. Не е толкова просто.

Ние в системата на мевере много работим и не ни остава умствен ресурс да следим за друго освен за колани и превишена скорост. И за поршета и мерджани, разбира се, и аз деца храня, к'во си мислиш ти? По-компетентните органи в състава на меверемогат дори да регулират движението и дъвчат дъвка. Някои даже могат да регулират ДОКАТО (!) дъвчат дъвка!!!

Абе, не стана ли време за вдигане на заплатите у меверето, бе???
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марсоливий сАполивий Ушев, поради що седиш на хранилките (стоянките) и гледаш да си попълниш норматива от ел. фишове на хубави пътища с безумни ограничения, вместо да отидеш на някой конфликтен участък, където двожението е опасно и е пълен хаос и да направиш движението наистина по- безопасно и спокойно?
Ти блюстител на реда ли си, или пълнач на държавния бюджет?
Ако си второто, не се пъни толкоз, нали знаеш, че дойде ли Суджук Паша и Ушев Цецо Шестака, за МВР има само един гол ***.
56
0
 
14
 
! Отговори
селския преди 1 година
еми много просто. не го пускай на границата без да си плати.
(спри го напиши му глоба и му напомни че за да премине границата требе да си плати)
55
1
 
2
 
! Отговори
Sasho Polyaka преди 1 година
Kakyv problem bre horica,do bankomata go karash i si plahta wsichko inache ne puskah kolata ka to v germania ili posha..prosto..
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отнемаш му книжката или колата докато не си плати глобата. И му удряш печат в паспорта за граничния контрол. Цялаята работа е, че е нужна една проста база данни, в която да се вкарват нарушителите и да се проверяват на паспортния контрол при влизане и излизане от България. Нищо сложно в технологично отношение. Но е сложно в административно, понеже ще отнеме луканковите доходи от съджучите...
53
0
 
8
 
! Отговори
Пепо преди 1 година
Ок, не могат да събират пари от ***, а да питат българина, който има глоба в Турция, как плаща???
52
0
 
5
 
! Отговори
Ликвидират БЪлгарите преди 1 година
Да се създаде нова Комисия по безопасност на движението и снови контролни органи.
НЕ може доказани престъпници като тези принудили милиони водачи на МПС да увреждат тежко и трайно земята ни с включени фарове денем и с холограмни оръжия да пазят народа..Милиони деца увреждат трайно и нелечимо с забранени от закона камери.Не им пука .
Терористи на власт позлват МВР и КАТ за отвличане на вниманието от ограбването на десетки милиарди годишно..през бюджета..
51
1
 
1
 
! Отговори
ЛИквидация на КАТ преди 1 година
Терористи на власт през МРРБ готвят нови по жестоко вредни холограмни оръжия маскирани като "винетки">
Действащия закон забранява лепенето на предни стъкла на отвличащи вниманието стикери вкл нагло престъпни холограмни оръжия.
ЗАЩО КАТ принуждава водачите на МПС да лепят тежко вредни стикери на предни стъкла. Че актове съставят и разорителни глоби пишат.Сега ще нападат домовете с нагли престъпници наричани ЧСИ..Искат домове д а конфискуват ..
50
0
 
1
 
! Отговори
КАт са зомбирани преди 1 година
Провеждаме тестове в регион жестоко повреден от 12 по МШК вероятно..
Района в момента трепери увреждат все по жестоко от високо вредни режещи скенери инсталирани на автомобили..Всички водачи влизащи в аномално активираната зона се обсебват през холограми и карат с 40 км над безопасната скорост.Обсебвани са от масови убиици закачени за холограмни стикери.КОга МВР ще обезпечи спазването на Закона забраняващ движение с включени фарове денем..
49
0
 
1
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 1 година
Нагли престъпници на власт ползват КАТ за прецакване на милиони жертви годишно.Всички отлично знаят че униформените престъпници от КАТ не се борят з а безопасно движение.Обратно..Гледат да прецакат трайно и завинаги земята ни и милиони жертви дневно.
НАд 4 000 000 вече са жертвите на холограмни отпадъци разпространявани от нагло корумпирани престъпници през министерства и ведомства.Продават ти винетка която се саморазпада при опит за отлепяне и заразява трайно вас жена деца..
48
0
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
Може, може. Ако си има специално въведен сървър за нарушения на чуждестранни шофьори, на секундата глобата може да се появи по виртуален начин. Желание за решение на проблема до сега няма, а чрез нас то трябва да се появи.
....писна ми да намалям скоростта като видя чуждестранен ТИР. Намалям ,защото знам, че е по-опасен и от учащите се ,за тях няма правилник !!! Бойко, четеш ли???
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Биха ли нарушавали правилата ,ако знаеха ,че на КПП за излизане от страната няма да ги пуснат ,ако не платят глобата си???
Защо ни занимавате с глупости, когато решението на проблема боде очи???
Е, явно на депутатите не им дошло на акъла да гласуват нещо такова....?!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да ама на селяка и ризата от гърба ще съдерат, бе пускай ги да си ходят пеша, колата им за продан и в държавния джоб, тъпоооооо
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разтуряй ушевия шуробадженако рушветчийски бардак. Безполезни клати калбасури.
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да се чете правилно
КАТ НЕ ИСКА да събира глобите си
43
0
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
европейски директиви има - двоийна глоба (защото не се отнемат точки) и на място се събират пароте.
Проблема е че не искат да остават ченгетата да събират пари ... имам предвид официално
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой казва че не се събират глоби от чужденците?Виждал съм често спрени от КАТ коли и натаковани иностранци както си трябва!Друга тема че всичко е джоб-пара.
Даже като бях във Швеция ме попитаха невярващо дали нашите ченгета взимат рушвети!
Айде и честити празници!
Благодаря!
41
0
 
9
 
! Отговори
Фитипалди преди 1 година
Мене в Беларус ме спряха за неплатена такса на пътя и ме глобиха, платих веднага с дебитна карта понеже нямах от тяхната валута. Има начин как да стане.