Чужди джигити по пътищата у нас! КАТ не спи, но... глоба не ги лови!

МВР и НАП няма как да събират глобите на чужденците
11 дек 2017 18:30,
60
Чужди джигити по пътищата у нас! КАТ не спи, но... глоба не ги лови!
Снимка: архив "Булфото"

Чужди шофьори често нарушават правилата за движение по пътищата, но се разминават с наказанията и не плащат глоби. Формално санкциите се налагат, но в действителност никой не ги прибира.

Това става ясно от отговори на вътрешния министър Валентин Радев и данъчните, пише "Сега".

От началото на годината до края на октомври МВР е наложило над 40 хил. глоби на чужденци за различни нарушения на Закона за движение по пътищата, информира Радев. Наказанията са за 5 107 415 лв. , но от тях са събрани едва 212 185 лв., или 4.15%.

Още по темата

От НАП обясняват, че част от глобите се събират, но само когато са наложени на европейски граждани. Тогава има механизъм, по който данъчните изпращат задължението в чужбина и след признаване от тамошния съд то се събира.

Ако нарушителите са от държави извън ЕС обаче е почти невъзможно глобата да бъде събрана. В тези случаи от НАП могат единствено да проверят дали нарушителят има имущество или сметки у нас. В масовия случай обаче става дума за транзитно преминаващи.

КАТ отдавна признава, че не може да събере глобите на турските гастарбайтери, които всяко лято минават транзит през страната ни. Става дума за стотици хиляди души.

Основният проблем е при електронните фишове, които се издават след заснемане на нарушение с мобилна или стационарна камера. По закон след заснемането МВР трябва да издаде фиш и след това да издири нарушителя, за да му го връчи. Когато става дума за кола с турска регистрация обаче, полицията няма как да разбере кой е собственикът й и няма на кого да издаде фиш.

Единственият начин да се получи някаква информация е тя да се поиска от турската държавата. Тамошните институции обаче отказват да дадат данни, освен ако не става дума за престъпление. Нарушението на пътя обаче се наказва административно.

Едно от най-честите нарушения на турските гастарбейтери е шофирането без винетка у нас. Масова практика през последните години е водачите от Турция да не залепят винетките си или да слагат фолио, за да ги местят от кола на кола.

Други държаха винетките си в жабките. Доскоро, дори и да беше установено нарушението, на гастарбайтерите бяха налагани глоби от 300 лв., които те не заплащаха, защото не живеят в България.

В миналия парламент обаче бяха приети промени, след които заплащането на глобите ще става на място на пътя или на граничните пунктове.

Нарушенията по пътя от чужденци са по-малко от 10% от общия брой, става ясно от отговора на Радев. Въпреки това обаче става дума за сериозни суми. В същото време не става ясно дали МВР смята да предприеме някакви мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
6
 
! Отговори
топескперт преди 6 години
Предимно турци карат така.
39
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алоооо, фена на бай Тошо-я кажи като го снима камерата на входа на София, а той след 40 минути е на Калотина да мине в сръбско-мислиш ли, че системата ще е обработила инфото?! Това де го плещиш с печатите, да не си мислиш, че в днешно време може да се случи?Има много други начини, но не и този-ти що си не извадиш калема да дращиш, ами цъкаш с мобилно у-во?
38
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция им сваляли номерата - У нас направо да им свалят двигателите!Просто на нашите парлаМЕНТАристи не им стиска да приемат закони както Сингапур!!!
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На ви демокрация .За информация на новото поколение .По времето на Тодор Живков ,светла ми памет ,през страната пак се нижеха кервани ,само че всички минаваха транзит и по околовръсните пътища без да влизат в градовете .При нарушени за които има глоба ,катаджиите имаха едни печатчета .Слага печат на паспорта и пише глобата ,след което на границата без да платиш не минаваш и готово .Та така при Бай Тошо беше .
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе като "хванеш" гастарбайтера и ..., и още ... ама без свидетели!
35
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАК в Румъния, Унгария, Германия, Франция и т.н. им събират глобите, а у нас са богопомазани?Глобата се плаща на "излизане"! Ако не плащаш - влизаш в "дрънголника"!Колко български народ си "отиде" от така наречените "гастарбайтери"? Колко катастрофи станаха по вина турските "тиражии" и колко народ се помина?И още ми разказват "приказки", че няма как да ги наказваме! Това не е вярно (абсолютна лъжа)! Има съд на Линч...
34
0
 
26
 
! Отговори
ss преди 6 години
Гърция е за пример, свалят се номерата и луната спи............много е сложно да се приложи.......баси и държавата заспала
33
0
 
18
 
! Отговори
безпартиен преди 6 години
И ако погледнем реално то чужденците си имат повече права от нас и закон не ги лови.Последното изречение казва всичко за политиците ни!Ако не могат да измислят начини за прибиране на глобите,да препишат законите и правилниците на тези държавикоито са решили този проблем!Там няма да им се сърдят за преписването,защото им знаят обема на умствения багаж.
32
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напротив, глоба ги лови, ако има кой да се занимава, че даже ще си плати за това че са го издирвали, за да му връчат акта. Колегите правилно киментират, че ако си чужденец в България закон не те лови, ТРЯБВА да те покажат по телевизията за да има адекватна съдебна намеса. Евала, машала БГ Мундарщина.
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искате ли по-малко касапници? Просто трябва да се ограничи шофирането по всички възможни начини, няма друга възможност. Просто няма как всички *** да имат право да шофират по подразбиране, а и колите са в пъти повече от капацитета на градовете ни да ги приемат. Обаче много трудно ще се случи, защото "инфраструктурата" е един от малкото леснодостъпни начини да се краде.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29ЩЕ СЕ СРИНЕ турската "ИКОНОМИКА" АКО СТАНЕ ТАКА
29
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция може, в Бг не. Сваляйте им номерата на КПП-то при наличие на снимка с нарушение.
28
1
 
12
 
! Отговори
Жътваря преди 6 години
40 хил глоби? Сериозно ли? Статисите да са направили толкова много глоби? Не го вярвам. Това значи че трбва да са глобени 1 мил. българи и да имат респект към правилата , а то никой няма.
27
1
 
29
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 6 години
Важното е,че на нас ни дерат по три кожи и "нема лабаво",а гербавите НАП-аджийки сладко и безплатно ядат Добички суджуци.
26
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сваляте им номерата и когато платят да продължат или на границата да проверяват по електронен начин и докато не платят няма пускане..за всичко има начин
25
1
 
13
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 6 години
Надявам се чуждениците да оценяват колко добра е демокрацията у нас. Тук е истинската свобода, ако вземеш че утрепеш човек защо да се затриваш и ти, да не би да се върне от оня свят? На всеки може да се случи,затова нека бъде толерантни към грешниците на пътв.
24
1
 
8
 
! Отговори
данъкоплачещ преди 6 години
Важното е,че на нас ни дерат по три кожи и "нема лабаво",а гербавите НАП-аджийки сладко и безплатно ядат Добички суджуци.
23
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМоже би щото в Гърция полицаите си вършат работата, а не спят по патрулките?
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо бъркате изразът "КАТ не иска" с "КАТ не може"?Или май като не знаят турски не им се получава "ся кво шъ прайми?"Между другото какво стана с идеята полицаите да не носят повече от 10 лева в себе си, за да могат да бъдат проверявани за рушвети?
21
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На границата, който не е платил глобата си му свалят номерата.Така от България ще излизат САМО автомобили, чиито собственици са платили глобите си. Елементарно е,гърците отдавна са измислили топлата вода. Само че *** политик не го интересува благоденствието на народа си, зает е да мисли за джоба си