Болници фалират от... скока на минималната заплата!?

83% от бюджетите им за възнаграждения, няма пари за лекарства
26
Болници фалират от... скока на минималната заплата!?
Снимка: Булфото, архив

Поне 10 общински болници са заплашени от фалит. Те имат огромни задължения, включително просрочени, включително и към персонала, предупреди зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков.

Още по темата

Шефът на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев обяви, че след Нова година, когато минималната работна заплата стане 510 лева, голяма част от лечебните заведения ще престанат да функционират.

Актуалната справка от преди няколко дни за 31 болници сочи, че при всички трудовите разходи са 83% от общите приходи, които лечебните заведения генерират. Това означава, че болниците ще работят само за трудовите разходи, допълни той.

Те имат задължения 24 милиона лева, от тях просрочени са половината, пет са за неразплатена надлимитна дейност. Тези болници осигуряват безплатна медицинска помощ на близо 2 милиона от населението.

От КНСБ предложиха да се създаде Фонд за подпомагане на общинските болници, а някои болници да получат статут на защитени.

Заместник -министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че в момента се прави анализ по области и оценка на рисковете.

"Всяка болница ще се гледа индивидуално, няма да има общ подход за решаване на проблемите. Общите задължения на общинските болници са 100 милиона лева, от тях просрочените са 46 милиона лева", каза Пенков.

Надлимитната дейност, която не е изплатена е 4 милиона 409 хиляди лв. Приходите на общинските болници са 37 млн. и половина, 32 милиона от тях са за разходи за работна заплата, задълженията за медикаменти са пет милиона и 600 хиляди, за консумативи - два милиона и петстотин хиляди , а задължения към персонал - в рамките на седем милиона лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До аз--------Като няма държавата пари няма да има и лекари.И никой няма да има претенции/Ще си мрем по български!
17
1
 
4
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 6 години
Това е претекст минимална заплата да не скача
16
0
 
5
 
! Отговори
ех,дьржава БГ. преди 6 години
а зьболекари,зьботехници плащат ли данаци?а в Русе в окр.б-ца няма топла вода ,няма сестри ,лекари ,една сестра на цялото отделение и 2 млади лекари без опит.само това ли?.
15
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименДържавата не отделя пари за каквото и да било! Държавата няма от къде да отдели пари! Държавата получава пари само от нашите данъци. За да има повече пари - единствения начин е да има повече данъци! Как държавата да отдели 40 милиарда евро, като това е почти колкото брутния продукт (50 милиарда) на България?!
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Alex ---------------------Когато адвокатската мафия започне.Когато държавата започне да отделя 40 млрд евро год. за здраве като в Австрия.С 1,8 млрд европейско здравеопазване няма да видим никога!
13
0
 
7
 
! Отговори
Alex преди 6 години
Кога лекарската мафия, с частни кабинети ще започне да плаща данъци? Ще фалират, защото много лекари превърнаха държавните болници финансирани с обществени средсрва в собствени банкоматни каси. Безконтролно и безотговорно. Не мога за всички лекари да генерализирам, но тези, които крадат и нехаят за здравето на хората съвсем не са малък процент. Източват здравната каса, взимат пари за несвършена работа и не ми се говори, то това е безобразие без аналог.
12
1
 
5
 
! Отговори
... преди 6 години
Епа докато се източват и болници и здравна каса и лекарства така ще е! Няма какво да се лъжем предполагам, че над 50% от парите дето се отпускат за болници аптеки и здравна каса в момента на отпускането им отиват я по партиини сметки я в сметки на "наши" хора я по сметки на директори на болници и захранващи с лекарства хора! Останалите 40% отиват за неща от леко съмнителен характер, но не напълно съмнителен и накрая последните 10% се изхразходват по предназначение! Та ако се обърне това то...
11
7
 
1
 
! Отговори
lekar преди 6 години
До АнонименВзимам по 2000 Е на месецв БГ ,чисто....лекар съм ......а ти *** се шиииибай в Германия,на високите цени там
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1------------------------------------В общинските болници заплатките са по 700 лв,в окръжните 900,а в софийските 1100. Това ли ти са максималните заплати,бе тъ,пак!
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера бях на летището да посрещна братовчедка ми ,чаках половин час и ми стана много странно все едно са казали че ще изригва вулкан толкова много народ ми заприлича че все едно се евакуират от България.
8
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хаахахахах бачкам си в германия в един склад взимам си 1500евро заплата и от време на време влизам в бг новините да ви се посмея малко колкото сте зомбирани с ваш Боико как му се радвате а те направо ви правят на маймуни тупчовци *** хахахаххааххаха бачкаите роби бачкаите за 250 евра и отделяите по 5 лв в месеца за вазелинн да не ви болят тратките толкова тъпчовци,аре робчета другия месец пак ще видя кво фалира банка ли болници хахаххахаха
7
1
 
2
 
! Отговори
тато артиста преди 6 години
"казах ви наведете си главата да мине бурята"- на конгреса на БКП1989г. а сега оле, ле
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болниците на фалиране,пациентите на умиране, държавата на торпилиране.
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо някой не поразпита къде се дянаха едни 1.240 млрд. лева от резерва на НЗОК? С такъв резерв едва ли щяха да са проблем заплати, молекулярни лекарства. Все пак по-лесно е да съсипеш общинска болница и след това да национализираш загубите, а активите да отидат към частното здравеопазване. Един път чух Деситу когато я питаха за резерва на НЗОК да отговаря "няма да кажа"
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да затворят очите на изгладнелия народ ,то става и по лошо и по лошо защото пари вече няма всичко където можаха окрадоха то не беше кремиковци,то приватизаци то истребители то реакторите то вече няма какво народе и дума не им вярваите затвориха поделения,нарязаха орудия танкове на скрап,бяха затворени всички селски стопанства няма вече кво ,идва някое друго европеиско левенце ама около Боико хората прилапват и това от метра,магистрали,тунели,няма пари няма.
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
така ви се пада , като не желаехте шокова приватизация в 1992г. по времето на премиера Филип Димитров. А искахте бавно, бавничко да живеете с крадене, мамене и корупция.Така е и в армията, мвр-то, земеделието, енергото и др.
2
2
 
12
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Един се ражда, друг умира,трети оперира и пари прибира,щом сметката е запорирана,отива болницата на фалиране !
1
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кои в болниците заплатата е минимална? Освен на чистачката и санитарката! Всички останали са на макс заплати! Щели да фалират щото видите ли чистачката и санитарката щели да вземат по висока заплата?! Аре не ни правете на май.муни бе! Краднете като за световно защото няма контрол. Изписват скъпи лекарства щото играят с аптеките. Измислени пациенти които съществуват само на книга. Още да изброявам ли? Не няма да изброявам защото не си заслужава за айдуци да се пише!