НЗОК с четвърт милиард дълг към чужди клиники

Нови и стари задължения се погасяват, някои разсрочено
12 дек 2017 08:45, Петя Славова
9
НЗОК с четвърт милиард дълг към чужди клиники
Снимка: архив, Булфото

Националната здравноосигурителна каса е с просрочени дългове към чуждестранни клиники в рамер на 263 млн. и 293 хил. лева. Те са натрупани от неплатени сметки за лечение на български граждани, които са изпращани за диагностика, операции и терапия зад граница след одобрени заявления от самата касау съобщават от НЗОК.

Оказва се, че 2 млн. и 635 хил. лв. са просрочени задължения още от периода 2010 г. – 2014 година. За 2015 г. общо дължимата сума е в размер на 73 млн. 372 хил. лв., а за 2016 г. е 99 млн. 049 хил. лева. От януари до 30 ноември тази година са постъпили фактури за изплащане в размер на 88 млн. 236 хил. лева, пише "Монитор".

Дължимите суми се възстановяват съгласно разпоредбите на Регламентите за координация на системите за социална сигурност, в рамките на гласуваните средства по Закона за бюджета на НЗОК за съответната година и приет от Надзорния съвет на НЗОК план за плащанията към съответните държави, казаха от финансовата дирекция на касата.

За старите задължения финансово-осигурителната институция е подписала договори за разсрочено погасяване на задълженията.

Освен тези суми, към 30 ноември в касата са постъпили и индивидуални искове от българи, които са се разболели в чужбина и са лекувани там. Те са за общо 47 767 души, като лечението им, което трябва да бъде заплатено от българска страна, възлиза на 88 млн. и 236 хил. лева.

Независимо, че здравноосигурените български граждани имат право да се лекуват във всяка страна на ЕС, те предпочитат Германия, Австрия, Франция и Белгия.

През 2016 г. постъпилите индивидуални искове за възстановяване на разходи за оказано лечение са 52 862. Общата сума е в размер на 99 млн. 565 хил. лева. Заявленията за лечение зад граница чрез здравната каса през миналата година са 284. Разгледани молби от предходни години на заседания през 2016 г. – 113 броя.

През 2016 г. са издадени 230 броя предварителни разрешения за планово лечение извън държавата-членка по пребиваване, заплащано от НЗОК.

През миналата година са издадени общо 546 броя формуляра S2 за лечение в чужбина. От тях 343 са от 2016 г., а 203 са издадени на пациенти, получили разрешения през предходните години.

През тази година планово в чужбина са лекувани общо 326 души. От тях новоиздадени разрешения имат 169 души (едно от тях е по линия на европейската директива), а 157 са получили формуляри за продължаване на лечението на база на разрешения, издадени през предходни години, уточни говорителят на НЗОК Багряна Маркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Lagoz преди 6 години
Tova e benebeto...?!
8
1
 
0
 
! Отговори
toi преди 6 години
До Анонименвсъщност четвърт милиард е омекотената версия на сумата. Всеки завършил 3то отделение, и що годе наясно с алгебрата, знае че четвърт милиард (250 000 000) е по-малко от 263 000 000. Доста неуместен коментар. Може би за вас е лесно да боравите само с десетици и стотици, в краен случай с хиляди?
7
1
 
2
 
! Отговори
акуд преди 6 години
предимно в турски. а трябва да са поне в Европа
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите като отидат в чужбина и ги лекуват в клиники към тамошната здравна каса и затова си търсят парите от нашата. А чужденците (и българите) като им се наложи да търсят помощ по курортите ги пращат на частни практики къдто ги оскубват на пазарни цени, ако ги пращаха лекари с даговор към НЗОК и ние щяхме да имаме да взимаме от чуждите каси.
5
1
 
11
 
! Отговори
койн преди 6 години
Биткойни не приемат ли тия чужди болници, че имаме 5-6 млрд дето се чудят къде да похарчат нашите умници.
4
1
 
12
 
! Отговори
колко е това преди 6 години
Колко е това- 250 лимиона на фона на бюджета на МВР- известна в БГ организация, родно място на бг мафията, сожер на пестъпността и до днес; или на кражбана на 3.5 милиарда биткоина- въпреки вялите отрицания на родзната цацаратура; или на 5 милиарда на КТЛ; или на продажбана на Балкан от Костов- като само слотовете на Хийтроу са стотици пъти по скъпи от продажната цена; или на 5 милиона за покрив на летния театър в Бургас; или на принтерите на Станишев в ЕП...всеки знае и други примери.
3
3
 
12
 
! Отговори
Само да питам преди 6 години
На Кои хора общата каса е дала разрешения за лечение в чужбина ?Май само на "наши" Нали ?за обикновенния човек среден пръст, за децата просия и дарения
2
1
 
7
 
! Отговори
БГ франсе преди 6 години
Е точно за това здравното ни осигураване не издава документа S1 ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ЗДРАВНОСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА В ЧУЖБИНА за да не плащат после ...
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
четвърт милиард звучи много по-гръмко и стряскащо от 250 милиона, нали?