Убиец на дете осъди държавата за "нечовешко отношение"

България ще трябва да изплати на пандизчията 10 хил. лева
12 дек 2017 15:15,
65
Убиец на дете осъди държавата за "нечовешко отношение"
Снимка: Pixabay

Затворник с доживотна присъда за жестоко убийство на дете осъди държавата за "нечовешко и унизително отношение".

Министерството на правосъдието и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" трябва да му платят обезщетения по 10 000 лева за неимуществени вреди, причинени от бездействието на администрацията в Пазарджишкия затвор, както и да си поделят разноските по делото.

Димитър Георгиев е в затвора от 16 март 2000 година. До 12 септември 2013-та е бил настанен в самостоятелна килия в зоната с повишена сигурност. В помещението с площ 6,70 м има легло, маса, стол и 2 шкафчета, но няма тоалетна. После е преместен в друга единична килия в същия корпус и със същите условия, която обитава и до момента.

В жалбата си мъжът се оплаква, че трябвало да прекарва там сам и заключен цялото си време, с изключение на 1 час дневно при раздвижването. Заради липсата на тоалетна се налагало да се облекчава в кофа.

Административният съд в Пазарджик определя изброените несгоди като "нечовешко и унизително отношение", позовавайки се на практиката на Европейския съд за правата на човека и уважава двата иска на лишения от свобода в пълния им размер, пише "Дарик".

Георгиев не за първи път осъжда държавата заради лошите условия в затворническите килии. В началото на 2016 г. спечели дело за 2000 лева, като тогава беше посочил отново липсата на течаща вода и тоалетна в килията, която била по-малка от изискваните минимум 4 кв. м, лишен бил от право на образование, вероизповедание и социален живот.

Димитър Георгиев е зад решетките заради убийството на 7-годишната си доведена дъщеря Иванка. Убива я на 18 май 1998 г. край Вакарел. Момиченцето първо е жестоко пребито и душено. Пастрокът разбива главата на детето с ритници, после го дави в реката. Пред съда заявява, че малката трябвало да ходи на училище, а нямали пари да я гледат.

Деянието е в условията на опасен рецидив, отчитат магистратите.

Прокурор по делото е Маргарита Попова, вицепрезидент на България в предишния мандат, която убеждава магистратите да дадат доживотна присъда без право на замяна. Първоначално Димитър е поставен при усилено строг режим.

Настоящото решение на Административния съд може да бъде обжалвано пред по-горна инстанция в 14-дневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
24
 
! Отговори
Има лесно преди 6 години
В щатите ги решават лесно тия проблеми с извергите. Лишават ги от дискомфорта на тясната килия с коктейл от три отделни вещества инжектирани последователно.
16
2
 
22
 
! Отговори
Хей заради това преди 6 години
съм за смъртното наказание!Нашият народ може да е бил "***",но справедлив и мъдър,като е казал"Око за око и зъб за зъб"!!!Убил човек-чети му присъдата,тегли му куршума и край,точка!!!Филмът свършва,мачът приключва или мандалото хлопва?!?!?!На оня свят да ходи да се жалва на Свети Петър!!!Той не е чисто и просто убиец,а *** или ИЗВЕРГ!!!
15
29
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
За кой ли пореден път се чудя, българинът състрадателен ли е или жесток?И не мога да си представя българина като гостоприемен, дружелюбен и състрадателен, а като жесток, див звяр, без мозък.Има престъпление, има и наказание. Да не ви цитирам Достоевски.Убил е дете. Осъден е на доживотен затвор. Лишен от свобода!Вие искате да го разкъсате като диви зверове ли?Ами тогава какво излиза? Явно нацистите в концлагерите са се отнасяли по-хуманно към евреите от вас, колкото да изглежда парадоксално.
14
3
 
33
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Само аз ли чета - убил особено зверски 7 ГОДИШНО МОМИЧЕНЦЕ?Този извeрг няма ли кой да го самоубие!
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Убиец на дете", "пандизчия" - още със заглавието ни се правят определени внушения за да се скрие истинската новина, а тя е, че държавата ни е осъдена защото просто не е държава.А на гадината, добро да не види.
12
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в германския затвор попадна един нашенец, дето ритна жена в метрото, та онзи ден се случи инцидент с него в затвора. Значи в демократична Германия стават инциденти в затворите, а в Бг ги храним до живот, та и ни съдят.
11
1
 
35
 
! Отговори
стар кадия преди 6 години
Случва се затворник да се спъне в килията ,да падне лошо и да си разбие главата. М-да,случва се...
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като гледам какви ги е свършил, доста комфортно го кара в затвора.А тоя съдия дето е присъдил това - държавата да плаща на убиеца, дано се случи и на него да му разбият главата с ритници и да го удавят!
9
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава наглост не бях чувал досега
8
2
 
27
 
! Отговори
Край преди 6 години
Пак добре че не са ни задължили да го направим "Човек на годината".
7
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"нечовешко и унизително отношение" Ами защо нечовек търси човешко отношение. Как може убиец на дете да има човешки права?
6
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, ако се върне смъртното наказание, много биологични отпадъци ще бъдат почистени от територията и много излишни разправии спестени на държавата.
5
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, при условие че е с доживотна присъда, как ще му се изплатят тези пари? В кеш в килията ли? Ако е така, може единствено да ги използва за тоалетна хартия.
4
4
 
43
 
! Отговори
ivailo преди 6 години
Eвроатлантически "ценности"... Нищо чудно тия от БХК , или подобна организация да го съветват да съди държавата за щяло и нещяло. А Маргарита Попова си личеше , че е свестна жена дистанцирайки се от Плевнелиев... Даже се срамуваше от него.
3
4
 
32
 
! Отговори
.. преди 6 години
Не е луд този, който яде баницата, а този който я дава.След като сме му позволили да ни съди, ще ни осъди. Я да остане на 23 часа в денонощието в изолация и да не вижда никого... друга песен ще запее.А *** като няма кой да му нашока канчето...
2
4
 
51
 
! Отговори
Тоя преди 6 години
трябва да бъде най-малкото разстрелян, въпреки че заслужава наказание в някоя от суровите средновековни форми, на всичкото отгоре и нагъл!
1
5
 
57
 
! Отговори
gost преди 6 години
Тоя си е за смъртна присъда, но държавата за пореден път ппказва колко е слаба!