Високо качество, висока цена: Плащаме повече за вода

Цените били заложени в бизнес плановете на дружествата
Обновена: 13 дек 2017 22:35 | 13 дек 2017 21:52,
21
Високо качество, висока цена: Плащаме повече за вода
Снимка: visualhunt.com

ВиК дружества са искали поскъпване на водата заради несъществуващи пречиствателни станции. От комисията за енергийно и водно регулиране не отговориха кои са операторите, но заявленията били отхвърлени.

Още по темата
Въпреки това обаче водата в 14 области ще поскъпне с до 20% от 1 януари.

От регулатора обясниха, че цените са заложени в бизнес плановете на дружествата, които преди това са одобрени от местните общински съвети и кметовете.

В замяна - качеството на питейната вода се очаква да се подобри. 

Иван Иванов, председател на КЕВР, посочи, че при несъответсвия и ако инвестициите са по-малко от заложените, те ще бъдат отразени чрез намаляване цената на водата.

Според ресорния министър се спекулира с цената на водата. Николай Нанков заяви, че ще се предложат законови изменения, с които най-бедните групи от населението да получават безплатния минимум водно количество по подобие на енергийните помощи.

"Всеки има право да протестира, но е интересно как виждаме в един и същи ден в едно населено място искания за финансов ресурс за ВиК инфраструктурата и организиран протест срещу покачването на цената", отбеляза той, предаде bTV.

Нанков подчерта, че качествената услуга струва пари и това трябва да бъде ясно.

Министърът добави, че услугата за предоставяне на вода за питейно-битови нужди и пречистване на отпадните води, освен икономическа, има и много сериозна социална компонента и затова имаме независим орган - КЕВР, който следи за спазването на всички критерии.

Нанков посочи, че всички искаме нормално качество, нормални количества, адекватно водоподаване, при гарантиран 24-часов режим на подаване и това изисква ресурс от страна на ВиК операторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обирджии! За ноември са ми фактурирали 60 кубика вода! При положение, че всеки месец плащам сметки от порядъка на 30 лв. Отидох да ми обяснят защо плащам два пъти едно и също потрубление, и в едната в другата фактура от 136 до 156 кубика, тя ми обяснява как вярно било.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При повишаването на цените всички използват думичката "качество". Каквото и да означава тя, всички я намразиха. Във всички случаи монополистите издевателстват над бедния народ.
17
1
 
4
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Това е геноцид над българския народ и нищо друго.
16
0
 
3
 
! Отговори
Габровец преди 6 години
В и К сектора е новата златна кокошка на ГЕРБ. В цяла България дават по медиите, че се копае за водни цикли. Но гледам, че машините и камионите които работят по тях са все със едни и същи надписи. И това не е чак такъв проблем, големият проблем е лошото качество на работа им. За пример вижте водния цикъл на Габрово. Две години след края му вече няма улица която да не е разкопана наново.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам за по-високо качество. В нова кооперация сме в Младост - 2, но от чешмите тече жълтеникава течност. Нищо общо с водата у майкини.
14
0
 
19
 
! Отговори
Xaxa преди 6 години
Хора проблемът е че сега ще вдигнат малко заплатките и нали трябва да не усетим нищо от това сега ще вдигнат водата после тока ,яйца от златни кокошки ядем така е в нашата *** държава.Много ни е хубава водата затова всеки бяга за минерална,като я оставиш малко в шишето и почва да има вкус на застояло и гадно е такава вода как няма да я вдигна майка им ненаядна.Смърт за алчните *** които съсипаха държавата и народа докараха до лудост.😔😔😔😔
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това от чешмата що тече и гудетата го не кят..ка нема да им плащаме по-висока цена..ай сиктир
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният неаргументиран пладнешки обир и цените на всичко си скачат постоянно поради измислени причини. С това темпо на цените съвсем скоро ще сме на първо място в ЕС по скъпотия с най- ниските разходи за заплати, наеми и данъци. Какви биха били цените на всички стоки и услуги, калкулирайки хипотетично средноевропейски разходи за заплати, наеми и данъци? На челните места в света по скъпотия спрямо цени и покупателна способност.
11
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аве гепа***джии, какво общо има качеството на питейната чиста вода с пречиствателна станция за отпадни(битови) води, особено на места където няма канализационни колектори?
10
0
 
22
 
! Отговори
Сержант преди 6 години
ВиК винаги са били в ръцете на управляващите , без значение кои са. Един вид леко спонсорче. Направо се чудя как още съществуваме като държава.
9
0
 
22
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 6 години
Трябва да има в България нов ДЕСЕТИ НОЕМВРИ .В Германия Водата е в ръцете на Държавата и 1 м3 струва около 4 лева - тези пари се използват за Инфраструктура , Здравеопазване , Образование , Пенсии и Социални Проекти - вместо да се повишават Данъците .Другата разлика от България е още по-интересна - Така Наречените Фотоволтаици са в ръцете на Домакинствата - Държавата инвестира в Покриви на Домовете на Хората - имат два електромера за ползвана и отдадена енергия . В България Мафията .
8
0
 
16
 
! Отговори
ТЪПО Е, ЧЕ НИ МЯТКАТ преди 6 години
НА КОЕ ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО СЕ ГРАДЯТ БЪДЕЩИТЕ ИНВЕСТИЦИИ ОТ ПРЕВАНТИВНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА УСЛУГАТА, КОЯТО Я НЯМА, НО СЕ ОБЕЩАВА ДА СЕ ПОДОБРИ??? МОНОПОЛИСТИ, ОЛИГОПОЛИ С РАЗДУТА ДО БЕЗОБРАЗИЕ АДМИНИСТРАЦИЯ, ИМИТИРАЩИ РАБОТА НАГЛЕЯТ ЗА УСВОЯВАНЕ НА ИЗРЕКЕТИРАНИ ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ СУМИ ЗА ВОДА, НЕЩО КОЕТО Е НАСЪЩНО, А НЕ ПРИЩЯВКА
7
3
 
10
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
А бре ора така ще се подобри качеството ще можем да пиеме директно от чешмата
6
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** качеството-50 годишни тръби и непрестанни течове всяка зима или пролет.
5
1
 
33
 
! Отговори
от Дядото преди 6 години
До Някой сиВиждам какво става пред очите ми: младите бягат от тази държава. Не е виновен "комунизмът" , виновни сте вие, че избрахте най-големите некадърници да съсипят тази държава. Жалко!
4
2
 
34
 
! Отговори
българина преди 6 години
в германия водата е 2,23 евро, тук гони 2 евро?!?!?!? къде са немските и нашите заплати?!? герберска му работа, виежси ги избрахте
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А свинетката, тя защо поскъпна, сигурно защото има пътища. Или за има какво да краде оня крадлив хипертоник със суджуците.
2
3
 
31
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
Поредния пладнешки грабеж, за който няма разумно обяснение. През "комунизма" 1 кубически метър вода струваше 6 стотинки в цялата страна.
1
1
 
19
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Еми ши краднем повечко за да компенсираме