Еколози втори лифт не искат. Къде са интересите на Банско?

Според кмета жителите на зимния курорт са разочаровани
14 дек 2017 10:07,
91

Еколозите, които спират построяването на втори лифт в Банско, въобще не мислят за развитието на района. Тази група винаги тълкува нещата така, че проектите да се бавят. Няма как да построиш нещо там, където законът го забранява.

Така кметът на Община Банско Георги Икономов коментира отказа на българското правителство за промяната на концесионния договор на ски зона "Банско" в студиото на "България сутрин". С това свое решение управляващите спират и изграждането на втори лифт в Банско.

Още по темата

Според кмета има голямо разочароване в местните жители след решението на държавата за спирането на проекта. Банскалии са се надявали промяната на концесионния договор да стане още миналата седмица, но все още имат вяра, че това ще се случи до края на годината.

Вчера се проведе и протест на банскалии, подкрепен от няколко благоевградски кметове. Движението по главен път Е-79 бе блокирано от стотици хора в знак на протест срещу организации на "зелени" и еколози, които спират изграждането на втори кабинков лифт в ски зона "Банско".

"Тези хора, които "скачат" срещу построяването на магистрали и лифтове в цялата страна, не защитават българските интереси. Еколозите са група от обществото, която не е ясно кого представляват. Те не възприемат отговорите от държавата", категоричен бе Икономов пред Bulgaria ON AIR.

Градоначалникът уточни, че не може да разбере защо, когато местните жители искат да се развиват, някаква група хора трябва да ги спира.

"Не одобрявам методите на "зелените". Те излизат с бутилка бира по улиците и дрънкат разни неща. Ако нещата почнат да се бавят, банскалии ще дойдем на протест в София", отбеляза градоначалникът на Банско.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
6
 
6
 
! Отговори
Джино преди 6 години
Чудя се защо им се обръща въобще някакво внимание!
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
предпочитат да привлекат пак най-пропадналите западно европейски туристи които днес са тук а утре някъде където ще им предложат със 100 евро по-евтино. За *** бетонът е единствения източник на приходи. А повишаване на качеството е тема табу
42
0
 
2
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
не точно и не винаги от държавата. В голяма част от случаите е от общината, по заявка на въпросния мераклия за инвестиционно предложение на база придобитата собственост, отстъпеното право на строеж или концесия. За изискванията, документите, одобряването им и т.н си има си цяла глава в ЗУТ-а. А подробностите, не тук, става с четене и/или писане по блогове и форуми.Мераците за каквото и да е на всяка община би трябвало да са част от Плана и за развитие, които е публичен и мястото му е на сайта.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** А гениялният европеец реши, че България е територия.Петер Черни го каза точно какво сме за Европата ,кло.к.ката.
40
0
 
0
 
! Отговори
атуризма е съпътства преди 6 години
До Божи Ами къде е сега България . В миналото .
39
14
 
7
 
! Отговори
Дензъл преди 6 години
не ми пука какво искат и какво не искат, втори лифт трябва да има и това е. самите хора от правителството го признават, но ги е страх да го решат заради тези смешници. *** история.
38
19
 
7
 
! Отговори
Божи преди 6 години
Еколозите и лифт не искат и магистрала към Банско не искат, а какво тогава- да си седим в праисторически времена и да отпишем региона
37
5
 
11
 
! Отговори
атуризма е съпътства преди 6 години
Знаем къде са интересите на Банско . Мафиата си има държава ,значи има и интереси .
36
1
 
3
 
! Отговори
атуризма е съпътства преди 6 години
До Булг.аристан Тежката муталургия е технологии , новости ,развитие а туризма е съпътстваща част от икономиката . Икономика не се формира само с туризъм или ,,фабрики ,,тип манифактура и ишлеме .
35
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34Пропусна да кажеш че границите на урбанизираната територия се определят от държавата, а не от "мераклията" който иска да стои. Една община имаща претенции да развива туризъм на европейско ниво, би следвало да има ясна идея как ще се разширява селището и да осигури (или съдейства за осигуряването на) необходимата инфраструктура. Та община Банско осигурила ли е това преди да е започнала лобирането за нов лифт?
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22Общината, държавата и /или експлоатационните дружества имат ангажименти за изграждане, поддръжка и ремонт на пречиствателна, канализация и друга инфрастуктура, само в рамките на урбанизираната територия, и то за случаите, които не са предмет на друг специален закон. За всичките останали случаи, задължението си е на мераклията, инвеститора, човека с парите и т.н.
33
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банско е презастроено, ама хората искат да карат ски. Дали ще се строи втори лифт на Банско или нови писти например на Голяма Сюткя или Перелик просто трябва да се развиваме, но реакцията на "еколозите" винаги е една и съща. Натура 2000 в Германия е 8% от територията, в Австрия 11% най-много в Словения 15% а в България 35%. Дали това прави България най-екологичната страна в ЕС? Просто еко-мафията в БГ си е извоювала правото да командва на 1/3 от територията на България.
32
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, кмета на Банско, я кажи защо едно студио при вас преди 10 години беше 34 000 евро, а сега се продава за 14 000?Дали точно вторият лифт ви е виновен, или прахът, презастрояването, унищожаването на културния център и неумението ви да привлечете туристи извън зимния сезон?А и как ги привличате през зимата - с най-ниски цени, нали? Еми то затова идват *** и пульо и като им предложат 100 евро по-евтино по света - моментално се изнасят?
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Концесията е от 2001 до 2031. С опита да се вкарат нови територии, нови инвестиции, познайте дали няма да увеличат времето на концесията. Просто тя е на "правилната" банка и политиците ни не искат тя да изтече.
30
10
 
3
 
! Отговори
Мале мале... преди 6 години
А и еколозите да почнат да правят нещо за природата щото е мръсотия!!!!! Не като почнеме да говорим за 1 лифт или пък магистрала която ще изхранва хиляди семейства да дя спираме щот чевея щял да умре.Ем в 21 век сме в селото ми човек отглежда.Или пък всеки да се огледа че от горските по-големи бракониери няма... надали това ни е най-големия проблем за екологията ...Всеки си хвърля *** през терасите ...
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22Интервюто е с кмета на Банско. След като той толкова напира за лифт, общината му изпълнила ли е ангажименти си за паркинги, болници, транспорт, вода, канализация и пречистване на отпадъците и т.н или ще си прибере парите за "съдействие" а след него ако ще потоп да става?
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В коя управленска програма е заложено унищожаването на Пирин? Защо един концесионер получава нещо, за което въобще не е кандидатствал, когато е била обявена концесията. Защо е строил в зони извън концесията?
27
5
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
До MenТо ако не са тея хотелиери кой ще живеее там ... Какво ще ядат краката ми ли кво ?!?
26
5
 
5
 
! Отговори
Спор няма, че трябва преди 6 години
да има лифт. Но той трябва да се изгради по начин максимално щадящ горите - с трасе по съществуваща просека, монтаж на стълбовете с хеликоптер, и т.н. Най-вероятно ще бъде с по-дълго трасе и с много по-голяма себестойност, за което концесионерът със сигурност ще ореве орталъка. Интересува се само от мах печалба при мин разходи.А мераците за развитие са поредната дъвка, с предварително ясни печеливши и почти без участие на местните. Поне 1 сценарий за това развитие да се проиграе и представи.
25
7
 
19
 
! Отговори
Men преди 6 години
До БулгаристанПосле като реват от наводнения и свлачища пак ли е трябва да им помагаме? Що ли ми се струва че кмета говори само от името на хотелиерите, а не на хората живеещи там. Обикновените хора много отдавна са против презастрояването и съсипването на природата.