Не с модна шапка, а с каска - жените, които слизат в земните недра

Кое кара млади майки да рискуват живота си в мъжка професия?
Обновена: 17 дек 2017 21:23 | 17 дек 2017 21:15, Екип на Bulgaria On Air
11

В град Мадан все повече жени навлизат в типично мъжки професии. Екип на Bulgaria ON AIR се срещна с единствените момичета, работещи на 500 метра под земята в галериите на минния гигант "Горубсо". Кое кара млади майки всеки ден да рискуват живота си в една от професиите, в която работят предимно мъже?

Главните актриси на тази подземна история са Деси и Веси – нежни и крехки. Вместо с грим и костюм за офиса излизат оборудвани с гащеризони, каски, лампи и самоспасители.

Без капка страх тръгват към земните недра в рудниците на Мадан. Те разказват, че слизането в тъмните пещери, където полезните изкопаеми се крият, посредством скърцащ и шумен асансьор, от който редица биха ги побили тръпки, е ежедневие.

Всеки ден до работа трябва да изминат около километър под земята през вода и кал, за да стигнат до тунелите, в които се трудят. Докато взимат проби от рудата, таванът над главите им пука и се срива от тежестта. Момичетата обаче реагират спокойно, стига да са взели предвид предпазните мерки.

Суровите мъже под земята се радват на момичетата като на собствени деца. Дамите отбелязват, че си харесват работата, но най-важното е да излязат от мината живи и здрави и да се приберат при децата си.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: минаМаданрудник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Селяк преди 6 години
НАРЕДБА 7 ЗА ВРЕДНИТЕ И ТЕЖКИТЕ РАБОТИ, ЗАБРАНЕНИ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ ОТ ЖЕНИ - Приложение към чл. 2 Списък на вредните и тежките работи, забранени за извършване от жени: 1. На подземна работа във всички видове мини. Изключения се допускат само за жените:а) заемащи ръководен пост, чиито задължения не налагат извършване на физическа работа;б) заети в санитарни и социални служби;в) които във връзка с обучението си и с оглед на професионалната си подготовка трябва да преминат практически стаж,
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дидо"Страхотни момичета, да са живи и здрави."... Да си народят живи и здрави дечица...Трудна работа.
8
1
 
4
 
! Отговори
Lan преди 6 години
5Я бе, човек трябва да е луд, за да твърди, че жените са по-силни физически :). Това просто не е вярно. Така че миньорската професия определено не е за жени.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До къде сме я докарали,млади майки да работят в мините,за да си изхранват децата. Не е за гордост,хич не е.
6
7
 
3
 
! Отговори
Аномален преди 6 години
Интересува ме частта от видеото с преобличането.
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде отидоха българските феминистки? 2 момичета под земята вече е събитие? Смятам, трябва всички миньори да са жени. Нали са по - кадърната и издържлива част от човечеството? Трябва да вършат о - тежката работа. Така е по правило - по силния върши по - тежката работа. Това е социална справедливост.
4
3
 
17
 
! Отговори
дидо преди 6 години
Страхотни момичета, да са живи и здрави.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тая с очилцата изобщо не е лоша
2
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аман от феминистки глупости
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не е DW, английски "учени" и боко тикваа ще е феминистка пропаганда.