Референдум днес: Да се добива ли шистов газ в Добруджа?

Противниците смятат, че концесията ще замърси региона
17 дек 2017 08:47, Александър Попов
175
Референдум днес: Да се добива ли шистов газ в Добруджа?
Снимка: Булфото, архив

Днес жителите в община Генерал Тошево ще гласуват "за" или "против" добива на шистов газ в Добруджа. Те ще могат да упражнят своя вот в 47 секции в 42 населени места в общината, като право на глас имат над 12 000 души.

Противниците на идеята е, че добивът на газ в концесия от 35 години ще замърси региона и питейната вода, а основният поминък в региона е земеделието.

Въпросът на референдума е: "Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
1
 
! Отговори
Бай Кольо преди 5 години
Интересно.Всички искаме евтин газ,но да не се произвежда от българска територия.Е няма как да е евтин докато го внасяме.
144
1
 
2
 
! Отговори
Zagrijen преди 6 години
Твърдо комунистическо НЕ, няма да добиваме собствен нефт и газ - ще плащаме на братята руснаци най-високите цени в цяла европа:1. Защото сме най-богати2. Защото те са много бедни3. защото "така казаха руснаците да кажем"Ако това не ни стига ще си купим още две АЕЦ - те ще ни кажат, че не са изгодни - айде бе!
143
1
 
2
 
! Отговори
Добруджанец преди 6 години
Дано се вслушат в решението на референдума в противен случай ще стане страшно, народа е готов на всичко за да спаси плодородната си земя-хранилница.
142
1
 
3
 
! Отговори
СЛАВКА РИЗОВА преди 6 години
До всички българи! Да спасим Добруджа, това значи и цяла България!!! Враговете искат да ни унищожат и Добруджа! ДЕ ГО ДОПУСКАЙТЕ! бЪЛГАРИЯ ЗАГИВА, УНИЩОЖАВАТ Я ПРЕД ОЧИТЕ НИ! Да живее Г-н Юлиан Вучков и всички, които смело говорят и защитават България! Ние сме с тях!!! Къде сте, български интелигенти, живи ли сте или и вие забегнахте по чужбина немили-недраги!? Кой да обяснява на българския народ кое как е? Че ДА е ДА, а НЕ си е НЕ, а не както казва някой си Васил Начев по 1 канал на ТВ. Да се
141
1
 
4
 
! Отговори
Славка Ризова преди 6 години
Затова ли отказахте южен поток??? Това е следващото унищожително действие срещу България и народа ни! Всяко ваше действие е срещу народа и Родината ни! Защото тя не е ВАША. Шистовият газ където се добива - земята е превърната в пустиня и там за хората няма живот. Унищожена е подпочвената вода, атмосферата, растителността, хората трябва да се изселват, за да се спасяват. А това е унищожение на планетата!!! Чувате ли, лъжци и престъпници???!!! ПРИВЕТ НА ДОБРУДЖАНЦИ
140
1
 
4
 
! Отговори
Славка Ризова преди 6 години
Шистов газ - при добива се вкарват химикали в почвата, подпочвената вода, замърсява се и атмосферата, после има опасност от пожари. Газът тече през чешмите в домовете. Ще им донасят вода с водоноски. Изобщо се унищожава целия район - ПРИ НАС ТОВА Е ЗЛАТНА ДОБРУДЖА, ЖИТНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ И НА ЕВРОПА - МОЖЕ ДА БЪДЕ. Не заблуждавайте хората. Този |Васко Начев дето ги дрънка врели некипели - да спре да се явява по ТV. Остана ни една земя и нея ли искате да унищожите - управляващи в момента България
139
1
 
4
 
! Отговори
До 151 преди 6 години
Странно как щом руснаците са против....питат селяните....и пак съвпадение добиващата компания е американска....и защо добива бе забранен и от немците....и къде отиват химикалите използвани при фракинга...
138
1
 
5
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ (ФРЕКИНГА) Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ПЛАНЕТАТА И ЧОВЕЧЕСТВОТО
137
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно има газ който не е шистов. Руснаците не искат да го добиваме. Затова и този исмислен референдум на който добруджанци ще кажат не на шистовия газ.
136
1
 
5
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
До МаринаЗащото не може да живееш на 400 км от Генерал Тошево и да даваш наклон на везната... Добруджата храни всички
135
2
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Venlx е супер прав!Образовайте се!Фрекинга **а ва *** мата на земята!За години напред!
134
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ни натискат да добиват газ на чужда територия .нашата територия.Печелбари ненаядени.Вече са проучили със сонди цяла бг.Засичал съм ги на няколко места.Дупчат по терлици и се оглеждат като наср***ни.
133
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само и Единствено в Заглавието на тази съатия се споменава думата ШИСТОВ ГАЗ.Не и в темата на Референдума !Заглавието е от журналист.
132
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно ми е какво мисли го в ното Иво Христова за референдумите в общество пт 80% де били...Дали би уважил такова едно допитване?
131
5
 
22
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Спрете с този шистов газ ! Толкова ли сте непросветени ? Ще бастисате най-плодородната част на БГ. ! ! !
130
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И къде видяхте във въпроса думичките " забранява" и "шистов газ"
129
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забраната е за всичко, не само за газ, а отвъд Дунава румънците вадят нефт и газ без проблеми.
128
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си стоят гладни добружанци!Да не мислите, че всички гледат жито там ?Има 3-*** големи арендатори.И изобщо не става реч за шистова газ, а искат да спрат Всякакво Добиване и Преработка!ВСЯКАКВО - запомнете това!
127
4
 
21
 
! Отговори
venix преди 6 години
Образовайте се! Ще замърсят водите и земята, а това е необратимо и нямаме право на грешка!
126
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невежетвото и страха са основните начини за манипулация на хората.