Размисли и страсти за новия лифт в Банско: Да го има или не?

Нона Караджова и Андрей Ковачев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 19 дек 2017 11:02 | 19 дек 2017 10:17,
86

Банско усилено се готви за силен зимен сезон. Все още обаче стои нерешен въпросът с изграждането на втори лифт в града. Министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че и през следващия сезон няма да има нов кабинков лифт.

"В проекта никъде не пишеше, че се разрешава строителството на кабинкова линия. Трябваше да бъде записано: "Кабинкова линия Банско - Шилигарника". В момента се предлага да се строят нови ски писти, а не кабинков лифт", обясни Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани" пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той настоя, че изменението в проектоплана задължително трябва да мине публична оценка. По думите му в момента годишната цена на квадратен метър ще бъде 6 стотинки, което било невероятен икономически подарък за инвеститора.

Екологът бе контриран от бившия министър на околната среда и водите (2009-2013 г.) Нона Караджова, която го обвини, че е против всички инвестиционни проекти в България.

"Аз съм "за" втора въжена линия, ако се докаже, че проектът няма да вреди на околната среда. Към момента е невъзможно да се проектира, затова решението на Министертския съвет е да се разреши да се проектира", посочи тя в "България сутрин".

Андрей Ковачев отбеляза, че спорната зона, набелязана за строеж на втори лифт, е част от националния парк "Пирин" и не е буферна зона.

"Това е абсолютно невярно!", отсече Нона Караджова. И настоя, че това е буферна зона, в която може да се развива ски туризъм.

"Действащият лифт се използва само като спортно съоръжение през ски сезона и не обслужва летните туристи. Лифтовете са за обслужване на туристи целогодишно", каза още природозащитникът Андрей Ковачев.

"Искате да кажете, че в Австрия целогодишно работят всички лифтове?", отговори Караджова.

Екологът предложи в решението да бъде махнато строителството на нови ски писти и влекове, то да бъде заменено с предложение за нов лифт, което да се подложи на екологична оценка.

"Когато хората няма с какво да си платят сметките, не отиват при тях (бел. ред. - природозащитниците), а отиват при правителството. Всеки, който не си слага подписа, може да излиза и да говори всякакви неща", подчерта бившият министър на околната среда и водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Втори кабинков лифт само ще напълни още повече джоба на простия *** Цеко,ще навреди на горите и ще обезобрази планината още повече. Резултатът-опашките ще се качат горе и ще започнат искове за разширяване на ски зоната в горския пояс разбира се ( където има сняг един месец ). Лифта Академик, така и няма да бъде пуснат, защото там няма първокласен горски материал и трябва да се слагат противолавинни съоръжения.осирането ще продължи и българия все повече ще прилича на бананова република
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ситуацията е ясна,скиорите и сноубордистите,които ходят заради спорта и планината все по рядко ходят на Банско. В големите курорти в големите Алпи,не е презастроено и човек може да усети планината и освен това като цени е същото. В мега осраното Банско (което беше хубаво и китно градче, дори с възрожденски стил) и малоумно проектирания курорт в иначе прекрасната планина, в момента ходят първенюта и простаци,които да се наслждават на ширещата се чалга там.
79
0
 
1
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТСамо дето в последствие хората в Банско няма да вкарат слон в апартамента си, а нещо друго ще си вкарат някъде другаде :D
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам да си пишете глупостите в befsa,а тука да не цапате форума!
77
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука виждам дежурните писачи- селски тарикати и троловете- ***!!! Вие дори не сте скиори! А и патриоти! Вие сте глупави щото сте бедни,а бедни щото сте глупави!
76
1
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До Г лу пакоооПовече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площа на цялата Разлошка долина е приблизително колкото София.
75
3
 
5
 
! Отговори
Йордан Иванов Геолог преди 6 години
работа е за 26 минути проучване.Лично похарчих хиляди левове за проучване на проблема.НЯМА Проблем .Нужни са поне два големи лифта около БАнско.От родопската яка мигрират тежко радиоактивни газове който благодарение на писти и просеки около БАнско непречат на ПИРИН.В ДОбринище обаче има свърх натрупвания на тежки радиоактивни газове заради липса на просеки и писти..
74
3
 
11
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Именно де! Хем ама лифта много зает, хем с 2000 места/час, хем отчетени по 2500 продажби на ден. Реално ако действително са толкова продадените карти, както се твърди, опашки не би имало, но опашки има. Тогава питам Юлен укрива ли данъци или да?
73
3
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До Бахуро"хората в Банско" искат да вкарат СЛОН В АПАРТАМЕНТ!!!
72
12
 
8
 
! Отговори
Вики преди 6 години
Реално няма нито един аргумент против изграждането на новия лифт освен фантазиите на зелените, че така щели да се направят още много нови писти, въпреки че никой не говори за подобно нещо. Само долни и нагли инсинуации спират развитието на Банско. Май това да имаме зимен курорт на световно ниво не се харесва на някой.
71
1
 
17
 
! Отговори
баш Цеко преди 6 години
ВЪПРОСЪТ ЗА ЛИФТ НА БАНСКО ДА СЕ РАЗГЛЕЖДА СЛЕД ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЛИФТОВЕТЕ НА ВИТОША и ежедневната им работа.
70
1
 
10
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТМи нека! И това, което предлагаш, е вариант. Даже и по-добър. Просто си има национални паркове, които трябва да се пазят като зеницата на окото. Поляни, склонове има и извън НП Пирин! Нека там да строят. И да - там също да се минава сериозен през сериозен контрол.
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Банскалии са лаком ***, също ката несебърлии, чимозлии и другите приморски гладници! Помня едни много стари времена, когато банскалии обикаляха Пирина, сакън някой да не е разпънал палатка. Такива природозащитници бяха, а сега?Между другото, по северните склонове на Стара планина има такива ски-терени, ама няма кой да ги разработи!
68
1
 
8
 
! Отговори
Аман преди 6 години
Ако искате отговори се обърнете към концесионера и към хората, които отдават концесията 2001-ва година. Решение на опашките има и в този лифт, без да се налага да се изгражда втори лифт, но това няма да го видите в медиите. Целият този казус, е можело да се предотврати преди 10 години, като концесионерите и управляващите е трябвало да вземат адекватни решения, но в България не се мисли.
67
7
 
2
 
! Отговори
Г лу пакооо преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТТи май си изперкал, че нали всеки инвеститор в това луксозно влакче ще трябва да е луд да се появи, след като е видял какви орди от ЕКО Талибани има за един лифт.
66
5
 
10
 
! Отговори
123 преди 6 години
Всички много бързо забравиха за наводненията в Банско. С 2-ри лифт и още писти, там ще стане наистина незиползваемо за никого. Ако направите 2-ри лифт Банско и Разлог ги пишете бегали.
65
0
 
8
 
! Отговори
моля преди 6 години
До ИМПЕРИАЛИСТ-прод.не забравяйте и Северозападнала България, пък и Централна и там искат да се развиват - пък Стара планина си е много хубава, не се ограничавайте само с Рила, Пирин и Родопите
64
3
 
9
 
! Отговори
еко преди 6 години
Еколозите, които запалиха Кресненското дефиле това лято трябва да ги съдят. Гледаха там животни лятото и от груба небрежност изгориха и унищожиха толкова природа- хектари гори и влечуги колкото ските не могат за още 1000 години. Защо се спотайват сега?
63
2
 
11
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 6 години
До БахуроТъй като Разложката долина е оградена и от още две велики БЪЛГАРСКИ планини: Рила, и Родопите, може да се изградят и нови ски зони в тях. Ако на кабинката има много хора, ще може да караш по пистите на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково и по други бъдещи нови писти. Сега, като се закотвиш в Банско, вариантите са само Чалин валог или Тодорина орница, или да си опропастиш почивката!
62
2
 
17
 
! Отговори
инфо преди 6 години
Знаете ли че, когато ски зоната на Банско работи хижите в планината - Бъндерица и Вихрен се затварят, защото пътят към тях се затваря. Когато Концесионера работи, всяка алтернативна дейност се задушава в зародиш. Дори най-обикновен пешаходен туризъм, за какво развитие на региона говорим - да превърнем Банско в още един призрачен град като хубавите черноморски селища Лозенец, Несебър и т.н. - ходили ли сте наскоро в крайморските градове извън сезона?