Размисли и страсти за новия лифт в Банско: Да го има или не?

Нона Караджова и Андрей Ковачев пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 19 дек 2017 11:02 | 19 дек 2017 10:17,
86

Банско усилено се готви за силен зимен сезон. Все още обаче стои нерешен въпросът с изграждането на втори лифт в града. Министърът на туризма Николина Ангелкова пък заяви, че и през следващия сезон няма да има нов кабинков лифт.

"В проекта никъде не пишеше, че се разрешава строителството на кабинкова линия. Трябваше да бъде записано: "Кабинкова линия Банско - Шилигарника". В момента се предлага да се строят нови ски писти, а не кабинков лифт", обясни Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани" пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Той настоя, че изменението в проектоплана задължително трябва да мине публична оценка. По думите му в момента годишната цена на квадратен метър ще бъде 6 стотинки, което било невероятен икономически подарък за инвеститора.

Екологът бе контриран от бившия министър на околната среда и водите (2009-2013 г.) Нона Караджова, която го обвини, че е против всички инвестиционни проекти в България.

"Аз съм "за" втора въжена линия, ако се докаже, че проектът няма да вреди на околната среда. Към момента е невъзможно да се проектира, затова решението на Министертския съвет е да се разреши да се проектира", посочи тя в "България сутрин".

Андрей Ковачев отбеляза, че спорната зона, набелязана за строеж на втори лифт, е част от националния парк "Пирин" и не е буферна зона.

"Това е абсолютно невярно!", отсече Нона Караджова. И настоя, че това е буферна зона, в която може да се развива ски туризъм.

"Действащият лифт се използва само като спортно съоръжение през ски сезона и не обслужва летните туристи. Лифтовете са за обслужване на туристи целогодишно", каза още природозащитникът Андрей Ковачев.

"Искате да кажете, че в Австрия целогодишно работят всички лифтове?", отговори Караджова.

Екологът предложи в решението да бъде махнато строителството на нови ски писти и влекове, то да бъде заменено с предложение за нов лифт, което да се подложи на екологична оценка.

"Когато хората няма с какво да си платят сметките, не отиват при тях (бел. ред. - природозащитниците), а отиват при правителството. Всеки, който не си слага подписа, може да излиза и да говори всякакви неща", подчерта бившият министър на околната среда и водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
8
 
! Отговори
Петко преди 6 години
Нека има лифт и да се развива икономиката и туризма ! Който се пише голям "природозащитник", да следи и да гони *** които изсякоха горите !
40
4
 
13
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
В скоро време в Банско ще започне разрушаване на неизползваемите хотели. Банско е вече като слънчев бряг - бетон, стомана и заведения със съмнителна репутация. От старите заведения и помен не остана. Типичен пример за това е дюнерджииницата срещу сладките на главната, тези не знаят какво е дюнер. Да не говорим за италианския сладолед или баничарницата прераснала в ресторант. А колко хубаво беше преди. Тишина.
39
10
 
5
 
! Отговори
е преди 6 години
Банско изцяло е в същите параметри- надморска височина и качество на пистите като курортите в Алпите и отнема клиенти от Балканите на утвърдените ски дестинации. Лоу кост ски звучи зловещо за австрийци и швейцарци и решението е да финансират разни еколози, които успешно стопират проектите. Механизмите за влияние и контрол са много и си ни държат хората, че сме си беладжии, но за ските и отделно шенген се оляха вече...
38
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само ще предопредя зелените талибани които се напъват тук, че на хората им е писнало от тях и много скоро ще има нелицеприятни сцени - всичко си има граници.
37
7
 
3
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Не ми се коментират комунистическо-зелените ти простотии. Срещу простотията и лудостта, да излагаш разумни доводи, да се опитваш да водиш дебат е загуба на време.
36
1
 
11
 
! Отговори
Марио преди 6 години
"ЗА" втора кабинка в Банско и не я обвързвайте с концесионера, защото туристите така или иначе са се запалили по зимни приключения в Банско и ще им спадне интереса при много часове висене по лифтове
35
3
 
7
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Каква драма!Един лифт!Цяла държава умува и се чуди за един лифт!Да се смее ли човек,да плаче ли...?Каква всенародна драма и проблем!Чудо на чудесата!Най - добре,питайте папата!Той да каже! Може и Путин! Или ги съберете папата,Путин и Тръмп и да се реши - да има или няма лифт!
34
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ами не. Как го построят и Банско го отпишете, лавини и наводнения на калпак.
33
2
 
11
 
! Отговори
до 29 преди 6 години
Банско не съществува от една две години , всички статистики показват ясно че банско не е генератор на високо платени места , напротив ако махнеш работните места на тези от банско средната работна заплата се вдига , т.е. досега е генератор на работи за заплата в размер на социална помощ, естествено банско могат да си наемат чужденци с съответната помощ на държавата защото не могат да си позволят да плащат заплати.
32
4
 
9
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Мдаа! Епа нема как да ти се обясни! Добре пич требе да се падне до твоето ниво за да можем евентуално да се раберем! Та досега първия лифт в банско въпреки претъпканоста въпреки "непрестанната" му работа е все на зян! Все е на загуба! И сега се изисква да се дадът държавни пари т.е. мои пари за да се построи нов лифт и не стига това ми да се дадът на фирма Юлен още пари във вид на земя! Еми нека го кажем така една сервитюрка в банско едва ли и за 10000г може да спечели толкоз пари!
31
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Природа в България има пре достатъчно, това което липса са парите.
30
3
 
12
 
! Отговори
Или, май... преди 6 години
МАЙ, МАЙ БОЛКАТА Е ЗА ОЩЕ НЯКОЯ И ДРУГА ПИСТА ПОКРАЙ ЛИФТА И СЕЧ "ПО НЕОБХОДИМОСТ" И ПОРАДИ ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ, А НЕ ПО ЕКОЛОГИЧНИ. ЗАЩО ТАЯ ЗАЩИТНИЧКА, НОНА И ОРДАТА ИКОНОМИСТИ НЕ ПОДПИШАТ ЛИЧНА ГАРАНЦИЯ, ЧЕ УТРЕ КАТО СЕ ОГОЛЯТ БАИРИТЕ НЯМА ДА ДОЙДАТ ЛАВИНИТЕ И СВЛАЧИЩАТА ДО ДОМОВЕТЕ И ХОТЕЛИТЕ НА МЕСТНИТЕ И АКО НЯКОЙ ЗАГИНЕ ПОРАДИ ЛАКОМИЯТА ИМ ТЕ ЩЕ СА ЛИЧНО ОТГОВОРНИ И ЩЕ ПОКРИВАТ ЩЕТИТЕ ОТ НАГЛЕЕНЕТО СИ???
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
....стои зад юлен, зад витоша ски и зад бизнеса с пеевски през ПСТ груп. още ли мислите, че парите са ви на сигурно място?
28
12
 
5
 
! Отговори
До 25 преди 6 години
Ако си мислиш, че само един човек печели от развитието на туризма в Банско си ужасно глупав и ограничен! Нали повече туристи, означа повече клиенти за кръчми, ресторанти, магазини, хотели и въобще цялостен икономически подем на региона, оттук имаме повече и по-добре платени работни места. Не грабеж, а саботаж, умишлено унищожаване на цял регион е това което ти искаш.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всичко е, за да може ***, която реално е собственик на хотелите и съоръженията, които са заложени срещу огромни кредити да печели още повече. хората са използвани в този казус или са платени протестъри, ако вземат страната на цеко и юлен. няма нормален човек, който да не го разбира това. кметчето на банско е платен кадър също, говори популистки врели-некипели. но няма да им се получи без да платят на суджука комисион и той да им разреши. явно това е борбата сега колко тона суджук да уговорят
26
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
има начин да се увеличи капацитета на съществуващия лифт - по-висока скорост, кабини, които събират повече хора и т.н. но не се прави, защото не това е което иска Юлен. а те искат още писти и още капанчета покрай пистите, още гори да изсекат. хвърлят хората на протести, но всъщност ги използват за да си присвоят още територия и да печелят още повече милиони на гърба на обедняващия народ. разваляне на концесията с Юлен и недопускане на офшорни компании в следващата концесия! Цеко ВЪН! МАФИЯ!
25
4
 
16
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Пич само да те светна! Бизнес полезен на всички е тогава и само тогава когато всички или по-голямата част от хората има полза от него! Когато само 1 човек печели от това и то печели за сметка на всички останали тогава си е чист грабеж!
24
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До учи се, бе ТПанчевХора не могат да съществуват без препитание зелена тикво. Никой не е повел война срещу "дръвчета и животинки", но те не може да са ни приоритет, защото хората имат други нужди. Трябва да има баланс, а ти искаш да наложиш манията си - това няма как да стане, всяка крайна е неприемлива!
23
2
 
5
 
! Отговори
ТТ преди 6 години
Цялата тая дандания е пълен отврат. Юлен, "зелени", чиновници и политици всеки гледа да захапе нещо. На Юлен им трябва втори лифт за да няма опашки, ама какво им пречи да се справят с чакането пред касите което често е над един час.
22
4
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Втори лифт ще има,няма логика да няма в този европейски зимен курорт.Борбата е кой да го строи.На преден план стои голям гръцки инвеститор,за който изглежда лобира В.Симеонов и е така ожесточен,понеже му е обещал и в това няма нищо лошо.Какъв му е интереса може само да се гада,но защо Симеонов,като горд притежател на два хотела,да не стъпи и на гръцка земя.За сега Боко не е решил и има последната дума,но явно ще отстъпи,за да си подсигури сигурност в коалицията и ще хвърли...хапката пудела си