ОмбудсМая победи: КЕВР свали цената на водата

Манолова: Използвано е избирателно изследване на НСИ
20 дек 2017 15:00, Анисия Иванова
60
ОмбудсМая победи: КЕВР свали цената на водата
Снимка: Омбудсман на Република България

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ намали цената на водата след многократно призоваване от страна на омбудсмана Мая Манолова регулаторът да я преизчисли, според коректния период на инфлацията. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

В становището си до председателя на комисията Иван Иванов от 11 декември 2017 г., както и в редица свои медийни изявления, омбудсманът бе категорична, че КЕВР манипулативно използва числата в интерес на ВиК операторите, което доведе до драстичното увеличение на цената на водата в 14 области, припомнят от пресофиса на Манолова.

Още по темата

Манолова аргументира твърденията си с факта, че вместо инфлацията от януари до октомври т.г., която е 0,7%, регулаторът е взел предвид справка от декември 2016 г. до края на октомври т.г. – 1,9%.

Омбудсманът посочи също, че инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите.

В резултат на "натиска", който националният обществен защитник оказа върху КЕВР, на 15 декември 2017 г. комисията излезе с ново решение, в което ясно личи, че след преизчислението на инфлацията, първоначалното увеличение на цената на водата намаля с няколко пункта в 14-те области на страната.

Мая Манолова е категорична, че до драстичния скок нямаше да се стигне и ако КЕВР за изчисление на социалната поносимост не беше ползвала избирателно изследване на Националния статистически институт /НСИ/ за средно месечните доходи на домакинствата, в което данните са 100% по-високи, спрямо анологично такова, отново публикувано на сайта на НСИ.

Омбудсманът е убедена и настоява, че ако се вземат по-ниските данни от изследването на НСИ, увеличението ще е далеч по-поносимо, а в три области – Монтана, Кърджали и  Силистра, изобщо не би трябвало да има увеличение на цената на водата.
 


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой не е свалял цената,реално тя се вдигна,и цялото това театро за 10или 20%се разиграва за да измести фокуса от основния въпрос - кое точно налага цените да се повишат.Оправдание-инфлация,но нали точно това създава инфлацията-повишението на цените,а те от своя страна се основават на нея, е тва ако не е параграф 22 то не знам кое е
50
0
 
4
 
! Отговори
Лъжливо заглавие преди 1 година
Манипулативно внушение от заглавието,че няма увеличение на цената на водата....Увеличение ще има,но ще е 1% или 2% по ниско първоначално разгласеното (заглавието трябва да е нещо подобно).Голяма радост,голямо щастие и голям късмет за целокупното бг. стадо.Стиженето и доенето се увеличава
...
49
0
 
10
 
! Отговори
A преди 1 година
Ето,доказано лъже ръководството на КЕВР.И кво ся? Няма ли да се смени това мошеническо гнездо и да влязат в съда?
48
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господи не мога да повярвам,че все още има толкова много наивни българи които вярват на Мая Манолова,на тази комунистическа *** наречена БСП............
47
2
 
13
 
! Отговори
Борислав преди 1 година
До Иван
Точно така,същото беше с винетките ако някой е забравил.Първо обявиха 150 лв. и после
великодушно ги "смъкнаха" на 97.Стари комунистически и ченгесарски номера,но работят.
46
1
 
8
 
! Отговори
Тенко преди 1 година
Мая ти си пич!
45
5
 
15
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Чист PR. Всъщност цените така или иначе се увеличиха 2 пъти за една година. Комисията редовно играе подобни номера, като предварително обявява по-високи цени, а после ги намалява с малко. Така вместо хората да недоволстват се радват, че има увеличение с 18%, а не с 20%. Мая М. е част от схемата.
44
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво. Давайте г-жа Манолова. С Вас сме!
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** Малко повече уважение ,какво това ОмбудсМая. Излагате се като кифладжий.
Гаражна медия
42
3
 
15
 
! Отговори
Гласоподавател преди 1 година
КАКА МАЯ - ПРЕЗИДЕНТ !!!
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе на мене защо не ми вдигат заплатата според инфлацията а на тея им вдигат цените според нея,нещо липсва баланса,започва се с доходите а след това разходите,а при нас се вдигат само разходите.Предполагам,че предварително са се наговорили с колко да се вдигнат,едните казват нарочно повече а другите го свалят до наговореното за да си оправдаят съществуването а и сигурно да си вдигнат с толкова заплатите
40
27
 
3
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Комунистка ! Комунистическия режим е обявен за престъпен ,така че да отива в затвора а не в КЕВР
39
2
 
27
 
! Отговори
ЧОЧО преди 1 година
До Анонимен: Ако е така ,ще черпя целия град. Мая Манолова наистина може да ни бъде компетентен Премиер , а не безхаберника от ГЕРБ.
38
3
 
26
 
! Отговори
Търговище преди 1 година
Последният Българин в власт имащите заради когото си заслужава да носиш и да се гордееш, това име е Мая Манолова
37
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако се вземат с Бойко кой знае какъв световен лидер ще сътворят!!! А може и новият Месия да се появи непорочно! Христос Спасителя не може сам да изкупува нарастващите ви грехове!
36
1
 
14
 
! Отговори
Чочо преди 1 година
До Анонимен: Абе ,видиш ли седесар , първо му тегли една майна и после силен шут в задника и да отлети на сметището,както направи народа преди време.
35
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже какъв комунистически сайт ! Добре че Мая победила а хората са били за украса!
както казва 34 ти - Новят Бойко да ние честит
34
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бе Мая! Възхищавам ти се, но недей да се хабиш бе, момиче!Гледай си спокойствието и здравето, карай протоколно, живей си живота.Защо влагаш толкова нерви и сили?! Давай като другите и си бъди рахат.То оправия няма.То заплати урежда, то ЧСИ, то в мини се завира! Това е самоубийство, а самоубийството е грях!
33
3
 
16
 
! Отговори
Търговище преди 1 година
Мая обичаме те!!!
32
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това ли е новия бойко