ОмбудсМая победи: КЕВР свали цената на водата

Манолова: Използвано е избирателно изследване на НСИ
20 дек 2017 15:00, Анисия Иванова
60
ОмбудсМая победи: КЕВР свали цената на водата
Снимка: Омбудсман на Република България

Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ намали цената на водата след многократно призоваване от страна на омбудсмана Мая Манолова регулаторът да я преизчисли, според коректния период на инфлацията. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана.

В становището си до председателя на комисията Иван Иванов от 11 декември 2017 г., както и в редица свои медийни изявления, омбудсманът бе категорична, че КЕВР манипулативно използва числата в интерес на ВиК операторите, което доведе до драстичното увеличение на цената на водата в 14 области, припомнят от пресофиса на Манолова.

Още по темата

Манолова аргументира твърденията си с факта, че вместо инфлацията от януари до октомври т.г., която е 0,7%, регулаторът е взел предвид справка от декември 2016 г. до края на октомври т.г. – 1,9%.

Омбудсманът посочи също, че инфлацията следва да се изчислява от момента на влизане в сила на утвърдената цена за 2017 г. за ВиК услугите, която е различна за операторите.

В резултат на "натиска", който националният обществен защитник оказа върху КЕВР, на 15 декември 2017 г. комисията излезе с ново решение, в което ясно личи, че след преизчислението на инфлацията, първоначалното увеличение на цената на водата намаля с няколко пункта в 14-те области на страната.

Мая Манолова е категорична, че до драстичния скок нямаше да се стигне и ако КЕВР за изчисление на социалната поносимост не беше ползвала избирателно изследване на Националния статистически институт /НСИ/ за средно месечните доходи на домакинствата, в което данните са 100% по-високи, спрямо анологично такова, отново публикувано на сайта на НСИ.

Омбудсманът е убедена и настоява, че ако се вземат по-ниските данни от изследването на НСИ, увеличението ще е далеч по-поносимо, а в три области – Монтана, Кърджали и  Силистра, изобщо не би трябвало да има увеличение на цената на водата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно, 28! Преди няколко дни Иванов обясняваше, че нямат правомощие да спрат поскъпването.Да се чудиш за какво е тази комисия тогава!!!
28
2
 
16
 
! Отговори
МИНЧО преди 6 години
СЕДЕСАРО-ГЕРБЕРСКИТЕ ЛИКВИДАТОРИ НА БЪЛГАРИЯ СЛЕД 1989 ГОД. , НЕЩО МАЙ ЗАПОЧНАХА ДА ДАВАТ НА ЗАДНА ПРАШКА . ДРУГО НЕ СЕ И ОЧАКВА ОТ ТЕЗИ КРАДЦИ.ИВАНОВ Е СЕДЕСАР ,КОЙТО Е ПРЯК УЧАСТНИК В ЛИКВИДИРАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА И ОСОБЕНО НА ДВАТА РЕАКТОРА В КОЗЛОДУЙ. НО-О-О ,БАТ БОЙКО СИ ГИ ТАЧИ СЕДЕСАРИТЕ НА КОСТОВ-МИНИСТРИ ГИ ПРАВИ ,ВИСОКИ ПОСТОВЕ ИМ РАЗДАВА. ЗАЩО ЛИ ?
27
22
 
2
 
! Отговори
попо преди 6 години
Как и се прави реклама , явно това комунистиеско изчадие го гласят за премиер. Пожелавам и да почине че се вижда как я бутат в власта и да ни закрие ( ако тиквата не го е направил вече)
26
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прокуратурата да се занимае с Иван Иванов. Бай Ставри ще се погрижи за него.
25
1
 
29
 
! Отговори
Оставка, народен съд преди 6 години
А само как Иван Иванов, ДСБ, СДС и всички монархо-фашисти ни убеждаваха, че поскъпването е неизбежно! Оставка за Иванов!
24
1
 
21
 
! Отговори
Никола от Ямбол преди 6 години
Ямбол - града един от най-имащите в природен аспект вода в страната, с най-висока цена за кубик в държавата. (То пък едно качество на водата...) Нашият данък за смет също е най-високия в страната. Отделно, когато дават статистика за доходите на населението и безработица, нашия регион е сравним със Северозападна България. Често дори ги "минаваме" по този показател.
23
6
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мая направи добре, че се махна от парламента. Наистина сега се вижда, че има хъс и обича да се бори. Браво, и още повече спечелени социални битки да има! Аз за предишния омбудсман не чух нещо да е направил за хората.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като гледам за съжаление са свалени със дребни сумички една две три стотинки
21
5
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ген радев и гжа манолова са с наи висок реитинг в дьржавата гжа манолова да сенамеси в хитрино
20
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако само Мая управлява тази нещастна държава ,ще се диша по-леко
19
5
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евала на тя жена! Бори се с каквото може срещу несправедливостта в тая държава.....дано и с Топлото се пребори!
18
5
 
15
 
! Отговори
Беден Платец преди 6 години
И преди сме плащали, и пак ще плащаме!
17
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Майче, спаси ни от Суджука
16
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВОДАБи трябвало да знаеш, че има само една фирма концесионер - Софийска вода, която е далавера между Столична община и френската Веолия Вода (изкупила акциите на първоначалния партньор в дружеството - английската Интернешънъл Уотър).Защото нито преди, нито сега частта от договора, касаеща записаното поетапно намаляване на загубите в мрежата се изпълнява. Което отвсякъде си е основание за "дай си ми куклите, на си ти парцалките". Вместо това има поне две допълните споразумения с ред анекси.
15
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма победа. В повечето области корекцията е с под 1%
14
36
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Издънката Мая победила. Кого победила и с какво?
13
36
 
12
 
! Отговори
Пепе преди 6 години
мале, мале 80% електорат.радват се на "безплатен обяд", такъв няма.Доставката и инфраструктурата за Вода не е и няма как да бъде безплатна!!!!
12
5
 
27
 
! Отговори
123 преди 6 години
Вярно е победила от 20 на 17,9 %!!!
11
2
 
44
 
! Отговори
ВОДА преди 6 години
Това намаление е смешно! Всяко увеличение на тока и водата , от фирмите концесионери, които използват 100% български ресурси на безценица е пагубно за 90% но гражданите, защото това ще доведе до увеличение на всички стоки. Примерно ако всяка стока се увеличи с 5-10 ст., увеличението на доходите с 50 лв, а на някои и с 15 лв е изядено още в първите 7 дена. Това означава драстично обедняване на населението. При такава ценова и подоходна политика изходите са два-терминал2 или бунт.
10
24
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига сте ни пробутвали Мая Манолова, все едно не е част от шайката управлявала ни до сега, именни тя беше в правната комисия на 4 парламента, даже лчно тя предложи текстовете ГПК които даваха право на банките да вадят изпълнителен лист само пп счетоводни документи